EXCLUSIV AVANTAJE Femei celebre care au murit la CUTREMURUL DIN 1977: Daniela Caurea, scriitoarea cu ochi visători

Femei celebre care au murit la CUTREMURUL DIN 1977 Daniela Caurea

Cea mai tânără dintre scriitorii pierduţi la cutremur, Daniela Caurea era hărăzită cu talent literar. Poeziile sale şi-au găsit locul, încă din timpul şcolii, în revistele literare ale vremii.

Soră iarbă, ce mai gândeşti?/ Şi, aere, tu,/ Prin câmpie, în caleşti,/ Lângă cerbul-vânt mă du. Soră iarbă, pe coline,/ Du-mă la un stog de dor,/ Leagă-mă încet de tine,/ Când să urc, când să cobor./ Fă-mă una-n rug cu via,/ Lasă-mă sub cer de nuci/ S-ascult din adânc pustia/ Tropotită de haiduci./ Zgomote din alte veacuri,/ Pe grumazul serii blând,/ Când prin stele mişcă leacuri/ De lumini pentru Pământ. („Inimă de maică ţară')

Daniela Caurea s-a născut la Târgu Ocna, un oraş mic din Moldova, înconjurat de dealuri şi de o natură care îndeamnă şi acum la visare şi contemplare. Aici şi-a descoperit pasiunea pentru literatură şi poezie, care s-a completat foarte bine cu dorinţa ei de a excela la toate capitolele.

Citeste si EXCLUSIV AVANTAJE Femei celebre care au murit la CUTREMURUL DIN 1977: Veronica Porumbacu

S-a făcut remarcată în revistele locale încă din timpul şcolii. Se simţea bine în cercurile literare, premiile obţinute la olimpiadele şcolare, titlurile de şefă de promoţie a liceului, dar şi a facultăţii, apariţiile în mai toate revistele literare ale momentului păreau să vină ca o urmare firească a preocupărilor ei.

În acest context, nici nu e de mirare că atunci când a ajuns la Bucureşti, după doi ani de facultate la Iaşi, numele ei
era deja cunoscut printre literaţi.

Studii la superlativ

Dacă la Iaşi a fost apreciată de profesorul şi criticul Constantin Ciopraga, la Bucureşti, exigenta profesoară Zoe-Dumitrescu Buşulenga îi acordă notă maximă pentru lucrarea de licenţă „Motive acvatice în gândirea lui Eminescu'.

Performanţa ei este răsplătită, cum se proceda la acea vreme, cu o repartiţie bună, în cadrul Secţiei de relaţii externe a Academiei de Ştiinţe Social-Politice „Ştefan Gheorghiu' şi începe să lucreze şi ca profesoară de liceu.

Femei celebre care au murit la CUTREMURUL DIN 1977 Daniela Caurea

A umplut văzduhul de cuvinte

În seara de 4 martie se afla în zona cel mai grav afectată de cutremur. A fost găsită de mama ei, după şase zile de căutări disperate prin spitale şi prin corturile amenajate de Crucea Roşie, şi înmormântată la Târgu Ocna.

În timpul vieţii, i-au fost publicate volumele „Primejdii lirice' (Ed. Junimea, 1973) şi „Cartea anotimpurilor', un
volum de versuri pentru copii apărut în 1976 la Editura „Ion Creangă'. După moartea sa, au apărut „Adalbert
Ignotus' (Ed. Junimea, 1977) şi „Văzduhul de cuvinte' (Ed. Eminescu, Bucureşti, 1979), alături de apariţii în volume colective de poezie.

Citeste si EXCLUSIV AVANTAJE: Femei celebre care au murit la CUTREMURUL DIN 1977: Doina Badea

În plus, în oraşul natal, biblioteca Colegiului „Costache Negri', pe care l-a absolvit ca şefă de promoţie, se numeşte „Daniela Ecaterina Caurea', iar una din străzile oraşului îi poartă, de asemenea, numele. A fost cea mai tânără dintre cei nouă scriitori dispăruţi la cutremur. În iulie 1977, urma să împlinească 26 de ani.

Autor: Cătălina Chiricheș

Foto: arhiva Colegiului Național “C. Negri”

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Povesti adevarate