Eticheta in afaceri

Eticheta in afaceri

socialPrima impresie
Toti transmitem mesaje non-verbale usor de receptionat de catre ceilalti. Si intelegem, din cateva priviri, personalitatea celor pe care ii avem in fata. In scurt timp, putem sa ne facem o parere despre partenerul nostru de discutie si pastram aceasta parere intr-un „sertar“ al mintii.

Acest proces inconstient se produce in mod diferit la fiecare om, deoarece are legatura cu experientele personale ale fiecaruia. Chiar si cu cele mai banale. Spre exemplu, daca cineva descopera la tine o trasatura a chipului care ii aminteste de o prietena draga, devine imediat binevoitor, cu conditia sa nu ai vreun defect suparator evident. Oamenii nu sunt lipsiti de prejudecati. Aspectul exterior al unei persoane ne indeamna sa tragem concluzii asupra caracterului ei.

Si, in functie de dispozitia de moment, o analizam cu meschinarie sau cu ingaduinta. De aceea, de fiecare data cand faci cunostinta cu cineva, trebuie sa te intrebi: „Sunt impartiala, echilibrata, stresata, incordata sau euforica?“.

De altfel, prima impresie se formeaza in primele 3-5 secunde. Unele studii vorbesc despre 15 secunde. In orice caz, este vorba de o perioada foarte scurta de timp.

Elementele care tin de persoana noastra au o pondere diferita in formarea primei impresii:

  •  cu 55% contribuie limbajul trupului, vestimentatia si simbolurile pozitiei sociale;
  •  cu 38% tonul si vocea;
  •  si doar cu 7% ceea ce spunem.

De aceea, este foarte important pentru tine sa fii atenta, chiar de la prima intalnire, la tinuta, mimica si gestica. In acest fel poti acumula indata puncte pentru propria imagine. Insa e bine sa folosesti cu moderatie simbolurile pozitiei sociale (un Rolex sau un parfum scump) ca sa nu trezesti reactii neplacute. Uneori, mai putin inseamna mai mult.

O prima impresie reusita se realizeaza o singura data. De aceea, nimic nu trebuie sa iasa gresit. Impresia se poate corecta, ce-i drept, dar mai tarziu si cu mult efort. Cu alte cuvinte, trebuie sa fim atente de la prima intalnire la absolut toate aspectele exterioare.

TRUCURI

  •  Adopta mereu o stare de buna-dispozitie. Poti face usor acest lucru: spune de mai multe ori pe zi: „Eu sunt fericita!“, accentuand „Eu sunt“. Aceasta va declansa un mecanism eficient, desi inca inexplicabil, prin care vei capata o dispozitie pozitiva, chiar entuziasta. Incearca! Poti sa te gandesti la o intamplare minunata care te va inveseli. Fa experiente cu psihicul tau. Iti va raspunde.
  •  Nu prea stii exact de ce trebuie sa fii multumita? Atunci scrie, fara sa te gandesti prea mult, in ce privinta crezi ca te poti considera mai nocoroasa decat alti oameni. Vei fi uimita sa constati cat de privilegiata esti.
  •  De multe ori nu mai este posibila o expresie relaxata, mobila, pentru ca zambetul ti-a inghetat pe fata. Nu lasa ca lucrurile sa ajunga atat de departe. Ramai naturala, pastreaza-ti dragostea pentru oameni si fii binevoitoare. Vei zambi mai des.
     
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4

Recomandari
Huff
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Relatii