Eticheta in afaceri

socialPrima impresie
Toti transmitem mesaje non-verbale usor de receptionat de catre ceilalti. Si intelegem, din cateva priviri, personalitatea celor pe care ii avem in fata. In scurt timp, putem sa ne facem o parere despre partenerul nostru de discutie si pastram aceasta parere intr-un „sertar al mintii.

Acest proces inconstient se produce in mod diferit la fiecare om, deoarece are legatura cu experientele personale ale fiecaruia. Chiar si cu cele mai banale. Spre exemplu, daca cineva descopera la tine o trasatura a chipului care ii aminteste de o prietena draga, devine imediat binevoitor, cu conditia sa nu ai vreun defect suparator evident. Oamenii nu sunt lipsiti de prejudecati. Aspectul exterior al unei persoane ne indeamna sa tragem concluzii asupra caracterului ei.

Si, in functie de dispozitia de moment, o analizam cu meschinarie sau cu ingaduinta. De aceea, de fiecare data cand faci cunostinta cu cineva, trebuie sa te intrebi: „Sunt impartiala, echilibrata, stresata, incordata sau euforica?.

De altfel, prima impresie se formeaza in primele 3-5 secunde. Unele studii vorbesc despre 15 secunde. In orice caz, este vorba de o perioada foarte scurta de timp.

Elementele care tin de persoana noastra au o pondere diferita in formarea primei impresii:

  •  cu 55% contribuie limbajul trupului, vestimentatia si simbolurile pozitiei sociale;
  •  cu 38% tonul si vocea;
  •  si doar cu 7% ceea ce spunem.

De aceea, este foarte important pentru tine sa fii atenta, chiar de la prima intalnire, la tinuta, mimica si gestica. In acest fel poti acumula indata puncte pentru propria imagine. Insa e bine sa folosesti cu moderatie simbolurile pozitiei sociale (un Rolex sau un parfum scump) ca sa nu trezesti reactii neplacute. Uneori, mai putin inseamna mai mult.

O prima impresie reusita se realizeaza o singura data. De aceea, nimic nu trebuie sa iasa gresit. Impresia se poate corecta, ce-i drept, dar mai tarziu si cu mult efort. Cu alte cuvinte, trebuie sa fim atente de la prima intalnire la absolut toate aspectele exterioare.

TRUCURI

  •  Adopta mereu o stare de buna-dispozitie. Poti face usor acest lucru: spune de mai multe ori pe zi: „Eu sunt fericita!, accentuand „Eu sunt. Aceasta va declansa un mecanism eficient, desi inca inexplicabil, prin care vei capata o dispozitie pozitiva, chiar entuziasta. Incearca! Poti sa te gandesti la o intamplare minunata care te va inveseli. Fa experiente cu psihicul tau. Iti va raspunde.
  •  Nu prea stii exact de ce trebuie sa fii multumita? Atunci scrie, fara sa te gandesti prea mult, in ce privinta crezi ca te poti considera mai nocoroasa decat alti oameni. Vei fi uimita sa constati cat de privilegiata esti.
  •  De multe ori nu mai este posibila o expresie relaxata, mobila, pentru ca zambetul ti-a inghetat pe fata. Nu lasa ca lucrurile sa ajunga atat de departe. Ramai naturala, pastreaza-ti dragostea pentru oameni si fii binevoitoare. Vei zambi mai des.
     

Te prezinti sau faci cunostinta?
Este o mica diferenta: fac cunostinta cei de acelasi rang, in timp ce prezentarile au loc, de obicei, la un nivel mai inalt si au un caracter oficial. Mai intai, persoana superioara in rang va fi privilegiata, afland numele celui care ii este prezentat. Va avea in acest fel un avantaj de informatie.

In schimb, subalternii fac cunostinta cu clientii sau cu angajatii din alte firme. Este o forma „democratica si mai usor de realizat. De fiecare data, in cadrul public sau privat, spui cateva cuvinte despre cel pe care il prezinti sau caruia ii faci cunostinta. Astfel se leaga mai repede o discutie.

Ce trebuie sa eviti atunci cand te prezinti? Spune numele – cel mai bine insotit de prenume, pentru ca este mai usor de retinut si, eventual, firma pentru care lucrezi. Vorbeste rar si clar pentru ca celalalt este preocupat, probabil, cu studierea ta si s-ar putea sa nu recepteze corect informatia. Atunci cand faci cunostinta cu un grup, da mana cu toti si repeta numele pentru fiecare in parte.

officeAi uitat numele?
In cazul in care, la o intalnire complicata, nu te simti prea sigura, scrie pe hartie numele persoanelor. Evidentiaza numele cu puncte, cruciulite, aureole sau alte insemne. Marcheaza cu sageti cine saluta, cine da mana, cine isi spune numele mai intai.

Ai uitat numele unei persoane, desi ai mai vazut-o si ai vorbit cu ea? Nu mai incerca sa iti amintesti! Cere-ti scuze si intreaba, pur si simplu. O alta solutie care te va face sa castigi din nou puncte este sa spui convingator ca doar numele iti scapa, in schimb persoana ti-a ramas in minte. Spune-i, de exemplu: „Imi amintesc foarte bine despre scurta discutie pe care am avut-o cu privire la reforma ortografica. Din pacate trebuie sa recunosc ca nu v-am retinut numele.

Obisnuieste-te sa iti repeti numele la intalniri, mai ales daca pe figura interlocutorului citesti panica: motivul este faptul ca nu isi aminteste numele tau. Astfel, il vei castiga ca prieten.

Zambetul si corpul
Gandeste-te cum vrei sa arati si fii atenta la ceilalti, sa vezi ce exprima corpurile lor. Gesturile noastre ne intaresc sau ne contrazic vorbele. Aceasta este partea dificila: daca vrei sa-ti controlezi miscarile si tinuta, trebuie sa incerci sa-ti stapanesti sentimentele. Daca, de exemplu, esti emotionata si ai mainile reci sau transpirate, incercand sa-ti maschezi sentimentele printr-o fata de jucator de poker, iti vei face interlocutorul sa se confrunte cu doua informatii contradictorii.

In multe cazuri este bine sa-ti verbalizezi trairile: „Cred ca mi-au cam inghetat mainile sau „Sunt cam incordata. Trebuie sa mai stii ceva: prin anumite semnale ale corpului poti rata sansa unei aparitii reusite. Pasii marunti sunt considerati un semn de timiditate, incrucisarea bratelor anunta dezinteres sau respingere, umerii cazuti indica deprimare, jocul cu pixul tradeaza nervozitate, vocea sugrumata denota nesiguranta. Inlocuieste semnalele negative cu cele pozitive: mersul sprinten, dar nu fortat, bratele (lasate) intr-o pozitie fireasca sau la nivelul ombilicului, tinuta corecta si gesturile calme, relaxate.

Cum stai? Un spate drept (nu teapan) denota concentrare si disciplina. Tine capul usor ridicat. Plasarea gentii, a ochelarilor sau a unei mape, in fata, cand discuti cu cineva, echivaleaza cu ridicarea unei bariere. Nu te poti ascunde in spatele lor. Uita-te la alte femei: picioarele strans apropiate arata cat de supuse sunt. Si mai intorc si varfurile picioarelor spre interior.

Ce faci cu mainile? Aceasta este o intrebare frecventa. Ar fi mai usor de raspuns la intrebarea: „Ce nu trebuie sa facem cu mainile?. Ei bine, acestea trebuie aratate, nu ascunse. Mainile incrucisate, capul in pozitie rigida si o mimica incordata inseamna: „Nu pot negocia, deci ma retrag. Cand faci cunostinta cu o persoana si stai de vorba cu ea, cel mai bine este sa tii un brat sau pe ambele la nivelul abdomenului. Din aceasta pozitie poti lasa mainile sa participe la discutie si, in felul acesta, sa-ti sublinieze unele cuvinte.

Increderea se vede in privire. Lasa ochii sa vorbeasca de fiecare data. In acest fel poti crea imediat o legatura personala directa.
 

Salutul
Strangerea de mana
Unii oameni sunt imposibili atunci cand dau mana. Toata lumea cunoaste senzatia de „peste mort (o atingere scurta, o mana umeda, lipsita de vlaga) sau „rupe oase (scurta, dar brutala), care iti apasa inelul in carne. Apoi mai e si efectul de menghina (o strangere lunga si brutala) sau strangerea de mana care parca ar spune: „Nu vei primi nimic de la mine (prinderea usoara a varfurilor degetelor).

Exista si efectul „manusa sau „compatimitorul (indelungat, cuprinderea mainii intre palme, staruitor, semnificativ). Nici mainile umede nu fac nimanui placere. Daca ti s-au umezit din cauza emotiei, sterge discret mana dreapta pe batista din buzunar sau atinge-o usor de bratul stang. O strangere a mainii scurta si ferma este cea mai buna carte de vizita a limbajului trupului. Este suficient sa strangi, nu trebuie sa si scuturi. Atunci cand dai mana cu cineva este bine sa privesti in ochi persoana. Acest lucru creeaza imediat o legatura si creste apropierea.

Si nu uita sa zambesti. Astfel, dovedesti siguranta de sine si esti simpatica. Normal, in timpul salutului care include strangerea de mana nu trebuie sa tii mana stanga in buzunarul de la pantaloni sau de la jacheta.

Sarutul pe obraz si sarutul mainii
Un mic sarut respectuos nu poate fi interzis de nimeni? Depinde de caz! Acest obicei vechi, european nu se potriveste in viata profesionala. Sarutul este rezervat familiei si prietenilor apropiati. In sudul Europei, Franta si Luxemburg, acest lucru pare usuratic. Retragand mana poti opri acest gest. Multi il folosesc pentru a demonstra familiaritate.

Clienti dificili
O femeie de afaceri cu experienta nu isi trateaza necugetat clientii, chiar daca ei sunt total diferiti.
Iata cateva moduri de abordare:

  • Clienti nesiguri: au vocea incerta si fac afirmatii confuze. Poarta-te ingaduitor, incurajeaza-i cu aprobari, arata-le ce clienti importanti sunt pentru tine;
  • Clienti vorbareti: aduc in discutie tot felul de lucruri, inclusiv private. Adu-i la subiectul stabilit si incearca sa porti un dialog constructiv. Altfel, vei petrece o ora minunata, dar vei pierde o vanzare importanta.
  • Clienti furiosi: Sunt foarte suparati si vor sa te tina sub presiune. Raspunde-le amabil la solicitari. De multe ori se pot rezolva astfel de litigii, se poate clarifica o neintelegere sau se poate gasi o solutie de compromis pentru ambele parti. Incearca sa eviti controversele de durata.

Cadouri?
Obiectele promotionale ale firmei, precum un stilou elegant intr-o caseta-suport, o umbrela cu sigla companiei sau un prosop de baie personalizat, sunt de fiecare data binevenite, in cazul in care nu vrei ca obiectul oferit sa para ieftin si sa te faca sa te simti jenata.
 

Alte tari, alte obiceiuri
Pentru ca deplasarile in strainatate vor deveni o necesitate, e bine sa te documentezi, din timp, despre regiunea in care vei merge.

  • In Egipt, strangerea mainii este usoara, gradele academice si titlurile profesionale sunt importante. Contactul vizual permanent arata partenerului ca esti interesata si ca-l apreciezi. Nu exagera, totusi. E bine sa porti rochii elegante, simple, inchise pana sus, sa acopere cel putin coatele si genunchii, sau costume cu pantalon si sacou. Negru se poarta doar la inmormantari. Pentru invitatiile private alege haine comode, probabil vei sta pe podea. Ia-ti un batic ca sa-ti acoperi capul, daca vrei sa vizitezi vreo moschee. Daca vrei sa fotografiezi sau sa filmezi pe cineva, cere permisiunea. In Tarile Arabe se impun prudenta la fotografierea obiectivelor militare; dintre acestea fac parte si garile, aeroporturile, porturile. Pe strada, evita contactul vizual cu barbatii pentru ca poate fi interpretat ca o invitatie sexuala;
     
  • In China, strangerea de mana trebuie sa fie usoara atunci cand se face cunostinta; un contact vizual discret este pretuit de gazda. „Ladies first! (doamnele mai intai!) nu are valoare, barbatii si femeile fiind deosebiti numai pe baze ierarhice. Acest lucru este valabil atat pentru ordinea in care se face cunostinta, cat si pentru prioritatea la masa. Ca subiecte de discutie, e clar: primul loc este ocupat de discutiile despre China. Problemele de mediu, drepturile omului si Tibetul sunt subiecte tabu. Ca vestimentatie sunt potrivite rochiile clasice, inchise pana sus. De fapt, hainele nu au un rol foarte important. In temple sunt de dorit tinute corecte. In public functioneaza regula: mai bine prea acoperita, decat imbracata sumar. Inca ceva: nu uita sa angajezi un translator!
     
  • In Japonia, conversatia incepe cu o plecaciune si o strangere usoara de mana, uneori mana poate fi retinuta mai mult timp, fara o privire insistenta. Bunele maniere si o tinuta vestimentara conservatoare sunt foarte importante. Pune pe tine cele mai scumpe haine din garderoba. Albul este considerat trist, inveseleste-l cu alte haine colorate. Aspectul cat mai natural este de preferat. Nu te parfuma. Mai trebuie sa stii ca, la masa, gazda comanda pentru toata lumea.

Oaspeti
La firma. Ospitalitatea este cartea de vizita a oricarei companii. Cheltuielile destinate primirii musafirilor sunt dictate de rangul acestora, de importanta vizitei si, evident, de buget. Un dosar de inregistrare a oaspetilor este, de asemenea, necesar.

Aici vor fi trecute toate obiceiurile (cele mai ciudate), dar si dorintele clientilor care trec pragul firmei tale. Spre exemplu, daca un oaspete dintr-o alta localitate se cazeaza la un hotel dotat cu sala de fitness, teren de golf, teren de tenis si climbing wall, e clar ca ai de-a face cu o persoana pretentioasa. Vei fi uimita cat de utile pot fi aceste dosare cu timpul. Atentie insa la confidentialitatea informatiilor!

La standul unei expozitii. Culorile hainelor trebuie sa se potriveasca neaparat cu cele ale standului. Discuta acest aspect cu personalul care va reprezenta firma la targ, cu cateva saptamani inainte.

Unii angajati isi cumpara haine pentru aceasta ocazie si pot fi dezamagiti daca nu vor putea sa le poarte. Tinutele individuale reflecta personalitatea fiecarei persoane, dar trebuie sa existe si aspecte unitare (aceeasi esarfa, aceeasi croiala), care sa sustina identitatea firmei si care sa se intipareasca, inconstient, in mintea vizitatorilor. Fii atenta la semnalele corpului. Nu te sprijini nepasatoare de masa si arata-te receptiva la vizitatori. Este interzis sa tii mainile in buzunare.

Materialul a fost realizat pe baza unor extrase din cartea „Eticheta de business pentru femei, aparuta la editura House of Guides. Lucrarea cuprinde sfaturi si trucuri recomandate doamnelor care vor sa devina femei de afaceri.

Catalina Ioancea; foto: Shutterstock, arhiva Edipresse.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Relatii