Altruismul – terapie pentru sufletul tau

oferaOrice persoana care a reusit sa depaseasca greutatile traiului de pe o zi pe alta vrea, intr-un moment sau altul, sa imparta o bucatica din bunastarea sa cu cei mai putin norocosi.

Multi sunt dispusi sa faca acte de caritate, fie pentru a rasplati soarta care a fost blanda cu ei, fie pentru a oferi si altcuiva sansa pe care au avut-o ei, fie, pur si simplu, pentru ca starea materiala le permite sa se gandeasca la suflet, la frumos, la viitor.

Ofera-le din suflet altora ceea ce ti-a lipsit tie
Pune-ti o dorinta!
Fiecare poveste cu final fericit are in spate greutati, oboseala, sacrificii si traume. Istoria fiecarui caz face ca oamenii sa vibreze in mod diferit. Pentru unii, este important sa ofere cuiva o sansa la o viata mai buna – unui tanar talentat, unei femei care isi creste copilul singura, unui intreprinzator curajos, unei persoane bolnave. Pentru altii, e de ajuns o privire recunoscatoare a unui batranel sau a unui catel abandonat.

Unii iubesc natura si doresc sa ajute la pastrarea unui „colt de rai, altii respecta o cladire, o pictura sau un lacas de cult. Cand e vorba de suflet, de personalitate si de propriile valori, nu se poate spune ce este mai important. Important este doar sa gasesti ragazul de a privi in sufletul tau si de a alege de acolo ceva ce trebuie vindecat; oboseala se „vindeca in natura, singuratatea prin compasiune, uratul prin arta si boala prin speranta.

De multe ori, directia in care ne indreptam atentia are legatura cu istoria personala. De pilda, cel care a crescut printre straini va dori sa ofere cuiva grija parinteasca, cel care traieste departe de natura va intelege mai bine rostul ei, cineva care construieste case va lupta mai mult ca ele sa nu se darame, cineva care s-a intalnit cu saracia, cu boala si cu deznadejdea ii va ajuta pe altii sa scape de ele. Gaseste, deci, locul unde ai vrea sa schimbi ceva si afla ce se poate face.

Esti libera sa alegi cui, cand si ce donezi
Internetul, o optiune de luat in seama
Dorinta de a-i proteja de profitori pe cei bine intentionati a facut sa apara instrumente, tehnici sau institutii credibile, transparente si accesibile, la care cei dispusi sa ajute sa poata apela fara teama ca efortul lor va fi in van sau, mai rau, deturnat in scopuri oculte.

O simpla cautare a cuvantului „donatii are ca rezultat aparitia a sute de cereri de ajutor. De la cele mai traznite, de tipul „ajutati-ma sa o duc bine pana la unele care par serioase si indreptatite, cum ar fi cautarea unui sponsor pentru a sculpta o poarta maramuresana la intrarea intr-un sat sau cautarea unui carucior pentru o familie nevoiasa care are un copilas nou-nascut. Insa, oricat ar suna de convingator anuntul, e nevoie de mai mult pentru a ne asigura ca investitia noastra – materiala, financiara sau emotionala – ajunge acolo unde trebuie.

Tot navigarea pe internet ne duce si catre singurul site din Romania dedicat organizatiilor non-profit specializate si verificate printr-un proiect care a primit inclusiv girul Ministerului Culturii si Cultelor. O vizita pe www.donatiionline.ro, intr-o zi de lucru mai relaxata, te poate duce in fata unor oameni si a unor proiecte de valoare.

Zonele din care poti alege sunt extrem de variate. Poti cauta ceva care sa fie aproape de orasul unde locuiesti sau unde te-ai nascut. Poti alege in functie de domeniu – cultura, educatie, sanatate, mediu, drepturile omului – sau in functie de beneficiari – copii, tineri, persoane cu dizabilitati, studenti, comunitati izolate.

Pe site se pot face donatii folosind plata electronica. Nu spune insa nimeni ca tu va trebui sa donezi, repede, mult sau imediat. Iti recomandam si www.charitygift.ro, primul magazin online dedicat responsabilitatii sociale. Ia-ti timp sa intrebi, sa te uiti pe cifre, sa cauti opinii pro si contra.

 

cadouPoti cauta oamenii care au nevoie de tine si in randul organizatiilor umanitare. De pe internet sau prin recomandari vei afla despre anumite lucruri care se intampla chiar langa tine si care, cu sprijinul tau, ar putea merge mai bine: tratamente pentru copii cu boli rare, campanii pe langa Primarii pentru incurajarea mersului pe bicicleta ca alternativa la traficul rutier, solutii umane pentru ocrotirea animalelor neglijate si cate si mai cate.

Totul incepe cu un prim pas…
Uita-te bine in jurul tau

Pentru ca tot mai multi oameni au visul sau dorinta de a face ceva pentru semeni sau lumea in care traiesc si pentru ca multi isi pun problema in mod rational si echilibrat, ultimii ani au adus metode moderne si sigure inclusiv in ceea ce priveste donatiile, intrajutorarea, voluntariatul sau orice alte actiuni care presupun sprijin neconditionat.

Prietenii, colegii, rudele au cu totii propriile experiente in acest domeniu. Intreband, poti afla, cu surprindere uneori, ca prietena ta sustine de ani de zile o manastire din Bucovina sau un teatru de amatori, ca societatea de avocatura cu care lucrezi sponsorizeaza o rezervatie de ursi sau ca vecina ta de palier e asistenta la sectia de oncologie pediatrica si de Sarbatori cauta mereu sprijin pentru a aduce copiilor cu cancer un clovn sau pe Mos Craciun cu cadouri.

Si chiar daca nu se intampla asa, simplul fapt ca te interesezi va deschide usi, va naste idei si va fi un prim pas catre actiune – fie ca va fi un cos de fructe pentru batraneii de la tine din bloc, fie ca va fi un program de sponsorizare pe un an, oferit de firma ta unui centru de recuperare pentru copiii cu dizabilitati sau o donatie lunara din propriul tau salariu oferit unei asociatii care strange fonduri pentru sustinerea unor proiecte caritabile.

Unde-s doi, puterea creste
Oposibila Formula de succes in team buildinguri

Colegii de serviciu se mobilizeaza repede si eficient atunci cand compania alege sa „faca un bine, in mod organizat, pentru comunitatea sau domeniul in care lucreaza. De obicei e vorba de mediu sau de proiecte sociale. Daca la tine la birou nu s-a intamplat niciodata asta, poti fi tu initiatoarea. Chiar daca la inceput vei fi privita putin chioras, satisfactia pe care poti sa o ai cand colegii ti se vor alatura, iar rezultatele vor incepe sa se vada, este nemasurata.

Companiile mai mari, care au programe de responsabilitate sociala (corporate social responsability), au deja protejati, rezultate negru pe alb, primesc scrisori de multumire si isi asociaza numele cu campanii sociale ample.

Curatarea unei pesteri monument al naturii, renovarea unei gradinite pentru copiii cu dizabilitati sau plata unor burse pentru studenti eminenti pot fi proiecte care sa puna la treaba echipe intregi pentru a construi, vopsi, cara saci, dona bani si bunuri si, nu in cele din urma, a investi energie si suflet.

Prevederea „2%
Daca tu esti insa genul mai „de oras, daca esti prea ocupata ca sa mai ai timp de iesiri in natura sau daca, pur si simplu, esti mai rezervata, poti opta pentru varianta pusa la dispozitie de stat. Acum cativa ani, in Codul Fiscal a aparut o prevedere prin care orice contribuabil poate redirectiona 2% din impozitul datorat statului catre o organizatie non-profit.

Nu e prea complicat – practic sunt doar cateva randuri de scris si de trimis la Administratia Financiara – si exista doua avantaje importante: TU ii spui statului ce sa se intample cu banii tai si, fara sa faci nici un efort financiar, poti contribui la realizarea unui proiect in domeniul ales de tine.

Acest lucru functioneaza de mult timp in tari mai civilizate unde cam trei sferturi dintre contribuabili aleg sa profite de asa-numita prevedere „2%. Variantele sunt mult mai multe: de la infiintarea propriei organizatii, la voluntariat pentru publicul care ti-e drag; de la sponsorizari, la donatii directe in bani sau produse; de la sms-uri sau telefoane in direct, la banuti dati cersetorilor de pe strada. Nimeni nu poate spune ce si daca este mai bine, mai corect sau mai eficient.

Nimeni nu poate spune cine are mai multa nevoie sau ce e mai important. Nimeni nu poate spune cat inseamna „suficient. Singura care poate decide acest lucru esti tu. Iar binele facut din suflet se vede in ochii celui pe care l-ai ajutat.

Documenteaza-te: www.donatiionline.ro, www.unitedway.ro, www.unulasuta.ro/doilasuta, www.savethedogs.ro, www.copaculdehartie.ro, www.charitygift.ro.

Ioana Olteanu; foto: Shutterstock.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Relatii