O epidemie misterioasă de meningită care a cuprins Mexicul a provocat moartea a cel puțin 35 de persoane.
Experții din domeniul sănătății cred că infecția a început la pacienți care au fost supuși unor intervenții chirurgicale în spitale private din orașul Durango, Mexic.
Primul caz a fost raportat la sfârșitul anului trecut, iar de atunci, autoritățile sanitare mexicane au raportat 73 de cazuri, potrivit Reuters, scrie The Sun.
Medicii și proprietarii de spitale private au fost acuzați că au folosit „anestezice contaminate” care au declanșat epidemia de meningită bacteriană, potrivit ABC News.
Meningita bacteriană este o afecțiune inflamatorie gravă care afectează creierul. Dacă nu este tratată rapid, afecțiunea poate provoca septicemie (infecție a sângelui) care pune viața în pericol și poate duce la leziuni permanente ale creierului sau ale nervilor.
Guvernul statului Durango a calificat epidemia drept “o situație fără precedent”.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că va ajuta guvernul mexican să monitorizeze misteriosul focar de meningită.
Unul din 10 moare și mulți alții rămân cu dizabilități care le schimbă viața.
Formele virale de meningită sunt mai puțin frecvente și rareori pun viața în pericol, dar pot avea efecte pe tot parcursul vieții.
Infecțiile ating un vârf în timpul iernii, când microbii se răspândesc mai ușor în spații închise.
Potrivit The Meningitis Research Foundation, simptomele meningitei se dezvoltă brusc și sunt următoarele:
Meningita bacteriană, care este mai periculoasă, trebuie tratată în spital timp de cel puțin o săptămână. Pacienții vor primi antibiotice, lichide și oxigen.
Dacă este tratată rapid, atunci prognosticul este bun, dar pacienții pot rămâne cu probleme grave pe termen lung, inclusiv orbire, surzenie, pierderea unui membru din cauza septicemiei, probleme de memorie și concentrare, convulsii recurente și probleme de coordonare și echilibru.
Zece la sută din cazuri se soldează cu decesul. Infecțiile virale sunt mai puțin grave și tind să se amelioreze de la sine în 10 zile, cu multă odihnă și analgezice, dar întotdeauna trebuie consultat medicul.
Foto: 123RF