Empatia, metoda prin care poți crește un copil fericit. Care sunt regulile de bază pe care trebuie să le respecți?

Educaţia copilului reprezintă una dintre cele mai dificile sarcini pe care un părinte trebuie să le ȋnfrunte. Și, cu toate că nu există formule magice, sunt unele metode pe care e bine să le cunoaștem ca să gestionăm acele situaţii care implică educaţia celui mic. Empatia reprezintă metoda prin care poți crește un copil fericit și sănătos.

Empatia, metoda prin care poți crește un copil fericit

La capitolul educație, fiecare părinte apelează la diferite trucuri pentru ca cei mici să devină niște adulți responsabili și capabili să se descurce în orice situație. Fericirea unui copil depinde de câteva lucruri mărunte, iar atunci când sunt respectate regulile de bază, dezvoltarea armonioasă a acestuia este garantată. Uite care sunt lucrurile de care ar trebui să ții cont dacă vrei să crești un copil fericit.

1. Un exemplu valorează mai mult decȃt o mie de cuvinte

Ȋncă de mici, copiii ȋnvaţă imitȃndu-ne pe noi, cei mari, cu bune și cu rele. Putem să-i ȋnvăţăm prin puterea exemplului, conform obiceiurilor noastre zilnice, cum să salute, cum să se comporte atunci cȃnd se află la masă, cum să respecte regulile atunci cȃnd conduc sau pe unde să traverseze corect strada și ȋncet, ȋncet, putem să ȋi responsabilizăm.

2. Comunicare, dialog, ȋnţelegere

Cuvintele, gesturile, privirile și expresiile pe care le folosim ne ajută să fim mai bine ȋnţeleși de interlocutorii noștri și să exprimăm ceea ce simţim. Este important să vorbim deschis cu copiii, să ne exprimăm emoţiile și sentimentele ȋncurajȃndu-i și pe ei să facă la fel. Putem ȋncepe cu o ȋntrebare cum ar fi: Ce crezi tu despre…?'. Așa le vom demonstra că ne interesează părerea lor, iar ei se vor simţi ascultaţi și ȋnţeleși.

3. Limite și disciplină, fără ameninţări

Aici e important să ȋi ȋnvăţăm să separe sentimentele de acţiune. Regulile trebuie să fie stabilite clar, să fie ușor de ȋnţeles și ȋnsoţite de explicaţii logice. Este bine ca cei mici să știe ȋnainte ce se ȋntȃmplă dacă vor ȋncălca o regulă. De asemenea, atunci cȃnd stabilim reguli, trebuie ca atȃt copiii, cȃt și noi, adulţii, să știm că sunt limite care se pot negocia și altele care nu pot fi forţate.

4. Să experimenteze, chiar dacă mai greșesc

Cea mai bună metodă prin care copiii pot descoperi lumea este să o exploreze, permiţȃndu-le să experimenteze unele lucruri. Iar dacă uneori mai greșesc, putem să-i asigurăm că suntem lȃngă ei fizic și emoţional și să ȋi ȋncurajăm să ȋnveţe din greșelile lor, privindu-le ca pe niște lecţii de viaţă.

5. Fără comparaţii sau etichetări

Nimănui nu i-a folosit vreodată să fie comparat cu altul. Suntem cu toţii diferiţi, avem abilităţi diferite, ţeluri diferite, gȃndim și ne comportăm diferit. Este firesc ca rezultatele noastre la școală sau la serviciu să fie diferite, acest lucru neȋnsemnȃnd că suntem mai buni sau mai răi decȃt alţii. La fel este și pentru copii. Au nevoie să fie ȋncurajaţi pentru a-și decoperi propriile valori, nu să le copieze pe ale altora.

Foto: shutterstock.com

Citește și:

Tot ce trebuie să știi despre concursul național de matematică Lumina Math 2018

Adolescenții și tehnologia: 7 sfaturi utile pentru părinți

Elevii români merg trei ani și jumătate degeaba la școală

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Educatie