Ellen MacArthur – ocolul Pamantului in 71 de zile

Ellen MacArthur s-a nascut in Anglia, comitatul Derbyshire, si a deprins primii pasi ai navigatiei de la o matusa impatimita a marii.

„Aveam patru ani cand am urcat pentru prima data pe barca matusii Thea, "Cabaret", isi aminteste ea. „Thea m-a invatat foarte multe lucruri si apoi am luat lectii de navigatie cu instructori locali, dar am citit si foarte multe carti despre asta“. Alaturi i-au stat familia, prietenii si o chemare speciala, ca soapta marii.

„Imi amintesc de acest sentiment uimitor de libertate“, spune Ellen, „ca si cum as fi putut sa sar pe punte si sa plec oriunde in lume. Este un sentiment de veneratie care m-a urmarit de-a lungul timpului si pe care il am si acum, de cate ori pasesc pe o barca alaturi de echipa mea, BT Team Ellen“.

La varsta cand alte fetite se joaca cu papusile, Ellen a preferat un joc mai dur, al aventurii si curajului. Cum au reactionat parintii vazand interesul micutei pentru lucruri marinaresti? „Au fost cu adevarat uimitori“, povesteste ea. „M-au sprijinit intru totul si nu mi-au interzis vreodata sa fac ceva. Probabil ca le-a fost mai usor la inceput, cand nu erau pe deplin avertizati asupra tuturor pericolelor impuse de practicarea acestui sport. Dar au crezut in mine si au stiut ca sunt pre­gatita pentru fiecare dintre competitiile pe care mi le-am asumat si le multumesc pentru asta!“ In copilarie si adolescenta, Ellen a economisit fiecare banut pentru a-si cumpara prima ambarcatiune, pe care a numit-o Threp’ny Bit si cu ea a inceput sa cucereasca lumea.

Noi recorduri de navigatie. In 1998 era deja „Navigatorul anului“ in Marea Britanie si „Tanara speranta a navigatiei“ in Franta. In 2001, a obtinut locul al doilea la Vendee Globe, o competitie de legenda pentru pasionatii de iahting: ocolul lumii de unul singur, intr-o ambarcatiune cu panze, fara escala si fara asistenta!

Concursul de la Vendee Globe a fost fondat de un francez (Philippe Jeantot), in 1989, si a devenit de-a lungul anilor cea mai mare provocare pentru marinari. Din 1992, ea are loc o data la patru ani si este vazuta de multi drept cel mai dificil si mai important eveniment in acest domeniu, mai mult de o treime din concurenti nereusind sa ajunga la finalul ei. In 2004, sponsorii au realizat pentru Ellen, in Australia, o ambarcatiune speciala, destinata doborarii recordurilor anterioare la navigarea in jurul lumii. Barca a primit numele B&Q/Castorama si este un trimaran lung de 23 m, cu elemente de constructie care au tinut cont de inaltimea modesta a „matelotului“: 1,57m. In prima incercare cu trimaranul cel nou, Ellen nu a reusit sa doboare recordul anterior, cum isi propusese, dar a creat noi etaloane pentru traversarea de la Vest la Est a Atlanticului: sapte zile si cateva ore, cu o ora si un sfert mai mult decat cel mai scurt timp realizat vreodata, dar cea mai rapida traversare a unei ambarcatiuni conduse de o femeie, atat in versiunea solo, cat si cu echipaj.

La sfarsitul lui noiembrie 2004, Ellen a inceput cursa pentru doborarea recordului de navigare non-stop in jurul lumii, pe la Ecuator. In aceasta calatorie, ea a obtinut cei mai buni timpi de pana atunci pentru cursele partiale: drumul pana la Ecuator, peste Capul Bunei Sperante, pana la Capul Horn si inapoi la Ecuator, atingand linia de sosire de langa coasta Frantei, la Ushant, pe data de 7 februarie 2005, cu 1 zi, 8 ore, 35 de minute si 49 de secunde mai repede decat recordul anterior, stabilit de francezul Francis Joyon. O victorie extraordinara pentru Ellen, care a devenit, la 28 de ani, cea mai tanara detinatoare a acestui record. In recunoasterea lui, regalitatea britanica i-a oferit un titlu nobiliar (Dame Commander al Ordinului Imperial Britanic) si unul onorific (Locotenent Comandor in rezerva al Flotei Regale).

 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Relatii