Elevii învață fără manuale

Manuale scolare

Manuale scolare

Articol de Daniela Palade Teodorescu

De patru ani, elevii care au ajuns acum în clasa a IV-a învață fără manuale. După un lung șir de promisiuni și termene nerespectate, situația se repetă. În fiecare an. Părinții și învățătorii exasperați fac numeroase plângeri și adrese către minister, fără mare rezultat.

Clasa pregătitoare, la școală

Fiica mea de 10 ani face parte din prima generație de elevi care au făcut clasa pregătitoare la școală. Sunt multe lucruri bune în acest experiment numit 'clasa zero' (adaptarea la programul de școală, cu trezirea mai devreme, integrarea mai ușoară în colectiv, rodarea cu stilul doamnei învățătoare).

De asemenea sunt și multe neajunsuri create de faptul că nu s-a gândit pe termen lung în implementarea acestui proiect (insuficient spațiu în școli, supraaglomerarea acestor instituții, personal insuficient). Colac peste pupăză, în fiecare an acești elevi au o problemă majoră cu manualele, în sensul că nu le primesc la timp sau deloc.

Aventura manualelor a devenit 'emblema'primei generații de clase pregătitoare
De departe, cel mai mare dezavantaj, care se perpetuează în fiecare an, este lipsa manualelor. Copiii lucrează haotic, după o programă structurată pe 'repede-înainte', ceea ce făceau copiii dinaintea lor ei învață acum cu un an înainte (tabla înmulțirii, de exemplu se face în clasa a II-a și nu în clasa a III-a, ca înainte).

Or fi copiii ăștia mai deștepți decât colegii lor, asta o fi o constatare a ministerului, dar măcar să aibă și ei niște manuale concrete, să știe și ei și învățătorii de unde să o apuce… Culmea e că, deși copiii nu au prea avut manuale, examenele de evaluare de la sfârșitul clasei a II-a și a IV-a au exact aceleași rigori ca întotdeauna, ca și cum toate lucrurile sunt în ordine și școala merge ca pe roate.

Citește și De cine depinde educatia copiilor nostri?

Achiziția manualelor școlare, amânări și termene nerespectate

Pe site-ul Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice apare un comunicat referitor la faptul că , urmare a soluționării contestațiilor aflate pe rolul instanțelor – au tot fost făcute sesizări pe această temă, iar părinții nu au stat cu mâinile încrucișate!

Drept urmare, Ministerul a contactat prin Centrul Național de de Evaluare și Examinare (CNEE), instituția organizatoare a licitației privind achiziția manualelor școlare de clasa a IV-a , noile manuale pentru Matematică și Limba engleză.

Termenul de livrare a acestor titluri în depozitele de carte școlară e 4 noiembrie. Pentru alte trei discipline, Limba și literatura română, Științe ale naturii și Istorie, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a decis respingerea tuturor contestațiilor.

Miercuri, 5 octombrie, au fost semnate precontractele, urmează editarea, iar termenul de livrare în școli  este estimat pentru sfârșitul lunii noiembrie. Comunicatul mai susține că la începutul anului școlar, elevii claselor a IV-a ar fi trebuit să primească la începutul anului școlar manuale de Religie, Educație civică, Muzică și mișcare, Arte vizuale și abilități practice.

Din experiența personală, aceste manuale nu au ajuns la școli și la copii, iar învățătorii sunt foarte sceptici că acestea vor ajunge. Drept pentru care fiecare clasă se orientează cum poate și cumpără manuale și culegeri din alte surse.

Cu toate că același comunicat susține că elevii beneficiază în mod gratuit de aceste manuale, nu știu cum se face că de fiecare dată mai plătesc în jur de 200 lei pentru aceste manuale! În fiecare an!

Generația fără manuale

Învățătorii și copiii sunt plimbați de la un termen la altul. Anul trecut, manualele pentru semestrul I au ajuns la elevi în semestrul al II-lea. Aventura manualelor a devenit 'brandul'primei generații de clase pregătitoare, prima probă de rezistență la frustrare.

Lipsa lor și tărăgănarea acestei situații de patru ani nu preocupă pe nimeni, în afară de elevi și părinți, care se revoltă, dar fără nici un rezultat. La minister au fost depuse numeroase reclamații, dar fără vreun rezultat concret.
Poate în acest an electoral se va face puțină lumină, deși copiii acestei generații nu au nicio vină pentru un nou experiment nereușit al ministerului. Această generație de sacrificiu e un exemplu clar că de la directivele din minister până la băncile școlii e cale prea lungă ca să se împlinească vreun deziderat, oricât de vizionar și generos în intenție ar fi acesta.

Citește și Temele pentru acasa, o corvoada?

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Educatie