Copiii și gadgeturile

Copil cu gadgeturi

Copil cu gadgeturi

Copiii din România, mari amatori de gadgeturi, petrec peste 5 ore pe zi pe rețele de socializare, spune un studiu realizat recent pe trei focus-grupuri de  respondenți cu vârsta între 8-12 ani, respectiv 13-16 de ani, dar și pe un eșantion de adolescenți cu vârsta între 14-16 ani.

De Florentina Mușat

De la suzetă direct pe tabletă – cât timp stă copilul tău pe gadgeturi?

Media este de 5 ore pe zi?!

Țară, țară vrem ostași … pentru a întregi rândurile tineretului conectat la tot ce mișcă-n social media, fără ca vreunul dintre ei să rămână, Doamne ferește, pe dinafară cu prezența. Dacă e rău sau bine, cine să mai știe?!

Când mai învață copiii ăștia? Când mai merg la școală, când mai dorm? Când stau atâta pe rețelele de socializare fură din timpul de somn, de ieșit afară, de lecții.

Și cum faceți voi, dragi mămici, de vă țineți odrasla departe de gadgeturi când cel mai recent studiu sună așa:

Aproximativ 85% dintre copiii din România cu vârste cuprinse între 5 și 16 ani și cu acces la internet intră zilnic online, aceștia petrecând, în medie, peste cinci ore pe zi pe rețelele sociale, arată un studiu realizat de iSense Solutions în exclusivitate pentru grupul Lowe Group România.

Citește și Ce consecințe are accesul nelimitat la internet al copiilor

Device-uri utilizate de copii

Datele mai arată că vârsta medie la care copiii primesc device-uri este de 8,5 ani pentru tabletă, 9 ani pentru computer, 10 ani pentru smartphone și 11 ani pentru alte dispozitive smart. Însă, chiar și înainte să aibă un device personal, cei mici au acces la dispozitivele părinților.

Device-ul pe care copiii îl folosesc cel mai des este, deloc surprinzător, smartphone-ul, pe care aceștia petrec, în medie, 160 de minute pe zi, chiar 208 minute în cazul adolescenților de 13-16 ani. În același timp, se remarcă o preferință pentru tabletă în categoria de vârstă 5-7 ani.

Medicii recomandă să se stea maxim 1 oră/zi, în fața tabletei, smarphone-ului

Medicii și psihologii recomandă pentru copii, maxim o oră pe zi de petrecut în fața unui ecran, de tip: smartphone, tabletă, laptop, computer. E evident că nu se respectă această recomandare. Ce pedepse să inventăm, ce condiții să le mai punem pentru a-i ține departe de telefonul cel super-deștept, când toți, dar absolut toți colegii copiilor noștri sunt adunați cu mic cu mare în mediul on line?

Este ca atunci când eram pedepsită să nu ies afară, dar îi auzeam pe copii cum mă strigă… și mă învârteam ca un leu prin dormitor, și-mi frecam mâinile, și-mi ștergeam lacrimile, și-mi înghițeam nodul din gât de-atâta nefericire… Cred că fiecare generație pierde și câștigă ceva.

A venit rândul lor să piardă tot ceea ce noi am luat de bun, „for granted', cum zice americanul… Pentru că noi n-am realizat ce important e să te privești în ochi, să asculți vocea, să urmărești arcuirea sprâncenelor, gropițele din obraji și zâmbetul, până când n-am văzut că odraslele noastre n-au parte de așa ceva.

Comunicarea virtuală și rețelele sociale

Ei comunică printr-un ecran. Nici vorbă de gropițe, șoapte, umezeala ochilor și emoții… Și se pregătesc pentru genul ăsta de comunicare imediat după ce aruncă suzeta:

Copiii intră pe internet în special de acasă și obișnuiesc să urmărească videoclipuri muzicale, clipuri amuzante și de desene animate sau să stea pe rețelele sociale. Aceștia au, în medie, 14 aplicații instalate pe smartphone, cele mai folosite fiind cele de navigare pe internet, rețele sociale, jocuri și chat/messenger.  

Cei mai mici preferă să se joace pe smartphone, în timp ce adolescenții socializează. Astfel, aceștia au conturi pe mai multe rețele sociale, cele mai populare fiind Facebook (utilizată de 43% dintre aceștia și pe care petrec, în medie, 121 de minute pe zi), Whatsapp (11% / 72 minute), Instagram (2% / 67 minute) și Snapchat (1% / 62 minute). 

Citește și Psihologie: Copilăria în era digitală!

Sursa foto: shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Educatie