Eleganta la picioarele tale

Fiind un accesoriu indispensabil, cu care ne-am familiarizat de mult, avem impresia ca stim totul despre ciorapi. Oare, intr-adevar, asa stau lucrurile?

Atunci cand cumparam un ciorap pe langa masura lui mai conteaza si urmatoarele:

  • firma producatoare (indigena sau straina);
  • materialul/amestecul de fibre (poliamida, poliamida+lycra, poliamida+lycra 3D);
  • aspectul (ultratransparent, transparent, semiopac, opac; mat sau stralucitor; dantelat, plasa, cu modele);
  • culoarea;
  • efectele speciale de protectie (vezi tabelul din pagina urmatoare);
  • pretul

Ciorapii de-a lungul timpului

– Un fel de ciorapi purtau chiar si egiptenii antici si s-au purtat, probabil, mereu in zonele cu clima temperata sau rece.
– Ciorapi foarte asemanatori cu cei actuali existau inca din Evul Mediu – moda masculina a acelor timpuri arata privirii picioarele barbatilor, care purtau ciorapi lungi, de bumbac colorat si prinsi cu un fel de jartiera.
– Primele manufacturi de ciorapi de matase pentru dame au aparut cu vreo suta de ani in urma, iar purtatul ciorapilor de matase a devenit obligatoriu pentru doamnele din lumea buna cu incepere din anii ’20, o data cu scurtarea fustelor.
– In timpul anilor grei, de razboi, cand dresurile de matase ajunsesera o raritate, cochetele isi desenau cu dermatograful o dunga de la tendonul lui Ahile in sus, asemanatoare dungii de ciorapi…
– Dupa razboi, ciorapii de nylon s-au raspandit si au dominat piata timp de cateva decenii – in variantele cu portjartier, apoi ciorapi cu chilot – pana prin anii ’80, cand au fost detronati de colantii cu lycra. Elastani cu proprietati asemanatoare lycrei sunt spandex-ul si dorlastan-ul. Lycra
– Lycra este o fibra elastica, din familia elastanilor, care se poate lungi de sase ori, revenind instantaneu la lungimea initiala. Un ciorap lycra nu va sta lejer pe glezna, nu va face cute si nu va "aluneca" pe picior.
– Lycra a fost inventata de DuPont in 1959, aceeasi firma inventand nylon-ul (primul fir sintetic pentru dresuri de dama) si lycra 3D. In ultimii 10 ani, ciorapii cu lycra reprezinta mai mult de 60% din piata de profil.
– Denumirea lycra figureaza, uneori fara justificare, pe multe ambalaje de dresuri. Dintre firmele romanesti, "Adesgo", "Mondex", "Decatex" si "Geopat" produc ciorapi cu lycra, la standardele DuPont.
Adesgo este cea mai veche fabrica producatoare de ciorapi din Romania, infiintata in 1926, cu aparatura si maistri din Germania (patronii erau germani). Fabrica avea cantina, sala de repaus, cabinet medical, stationar medical, sala de muzica dotata cu pian. Astazi, "Adesgo" este cea mai mare fabrica de ciorapi de dama din Europa Centrala si exporta peste 60% din productie in Belgia, Polonia, Anglia, Irlanda.

Despre pret

– La noi, exista si dresuri de zeci de mii de lei, dar si de sute de mii de lei. Desi nu sunt suflati cu aur, pretul ridicat se justifica, spun specialistii in domeniu.
– In primul rand, datorita calitatii fibrelor folosite (antistatice, mate, compresie treptata, tuseu catifelat, lycra 3D), precum si a tehnologiei utilizate. Un asemenea ciorap da o senzatie de confort, subtiaza silueta si este mai rezistent.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Tendinte