DOSAR SPECIAL: Primul fotomodel profesionist din lume a fost o româncă din Iași

Lumea boemă a Bucureștiului interbelic, a fost fascinată de poveștile femeilor fatale ale epocii. Povești iscate de iubiri și frumuseți fascinante, cu momente de intimitate și tandrețe, cu nebunie, pasiune și dăruire, dar și cu multă suferință și trădare.

Renee Perle, primul fotomodel profesionist din lume
Puțini știu amănuntele vieții uneia dintre frumusețile fatale ale anilor 30, românca Renade Pârlea cea care avea să devină celebră sub numele de Renee Perle și care avea să fie primul fotomodel profesionist din lume.

89089635_1533735253451156_8812789213649960960_nSeparatorVEZI FOTOPOZA 1 / 6

Renade era moldoveancă get-beget, născută în 1904 în Iași și copilărită tot aici până în 1920, într-o familie de origine evreiască, împreună cu care s-a stabilit ulterior la Paris, frumusețea ei fascinantă propulsând-o ca primul fotomodel profesionist recunoscut în industria modei, uimind fotografii cu abilitățile sale uluitoare și naturalețea de a poza în orice context.

Model pentru colecții de creator lume
Descinsă la 16 ani în capitala Franței, frumoasa româncă își schimbă numele alegând „pentru scenă' să se numească Renee Perle și aproape imediat este remarcată de marii creatori de modă, fiind invitată să urce pe catwalk colecțiile celebrului Georges Doeuillet, cel care avea deja o casă de creație deschisă încă din 1900 și despre care se spunea în anii aceia că dădea ora exactă în moda europeană.

Iubire sub Turnul Eiffel
Prezența ei, spun creatorii și fotografii de modă, era magnetică, fascina prin liniile și proporțiile sale desăvărșite, prin sex-appeal și privirea răvășitoare a ochilor ei de un negru absolut. Pe lângă multele „victime' căzute pradă frumuseții sale, ieșeanca îl cunoaște, la 10 ani după debutul ca manechin, pe Jacques-Henri Lartigue, unul dintre cei mai cunoscuți și căutați fotografi parizieni, care face o pasiune nebună pentru Renee și va petrece alături de ea următorii doi ani, lansând-o definitiv pe orbita celebrității. Întâlnirea lor a fost una întâmplătoare, într-o locație din vecinătatea Turnului Eiffel unde artistul fotografia câteva case deosebite și cei doi s-au îndrăgostit aproape imediat. Artistul, care suferea pe atunci după despărțirea de soția sa Madeleine, alături de care trăise 11 ani, va recunoaște mai târziu, că frumoasa româncă s-a transformat în muza sa, că prezența ei era magică și devenise o obsesie pentru el și că se completau perfect, făcându-l ca, pe lângă iubire, să-și afle alături de Renee și principala sursă de inspiraţie artistică.

340 de imagini de colecție
De altfel, artistul avea să o imortalizeze pe eleganta româncă care înnebunise sute de bărbați și a revoluționat lumea modei. în peste 340 de imagini care vor deveni extrem de căutate și se vor vinde pe bani grei la marile licitații. Mulți ani mai târziu de pildă, în mai1999, una dintre lucrările artistului, „Renee Perle în haină albă' se vindea la licitația de la Sothebys cu 4.375 de dolari.
„Umbreluţa', cum o alinta Lartigue, era fotomodelul perfect, fascina prin prezență și cucerea cu liniile perfecte ale trupului ei și cu strălucirea ochilor ca de abanos și știa să se transforme în funcție de contextul fiecărei imagini fie că poza pe stradă, la plajă, pe un podium de prezentare , în studio sau la zoo lângă o cușcă cu feline sălbatice. Despre Renee faimosul designer John Galliano, avea să declare peste ani, că „această pariziană jucăușă era o avangardistă perfectă. Încă din 1930 purta fie pantaloni scurți, fie evazați, iar mâinile îi erau pline de brățări'.

Despărțire pentru totdeauna
După o relație incandescentă care a durat doi ani, cei doi artiști Jaques și Renee se despart în 1932 și, deși pare greu de crezut, nu aveau să se mai revadă niciodată. Fără să-și poată uita vreodată muza, Jacques avea să se mai căsătorească, de două ori, cu Marcelle Paolucii, apoi cu R. Florette, iar Renee va părăsi definitiv orașul de pe Sena și va pleca în sud, pe Rivieră, unde primul fotomodel profesionist din lume va rămâne până la sfârșitul vieții, în 1977, alături de soțul său și de fiica acestuia.

DOSAR SPECIAL Frumoasele care au primit titlul Miss România

DOSAR SPECIAL Femeile fatale ale României: Nadia Grey

DOSAR SPECIAL Femeile fatale ale României: Mița Biciclista

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Povesti adevarate