Născută în 1923, la București, într-o familie unde se amesteca sângele rusesc și cel basarabean, Nadia Grey numele real fiind Kujnir-Herescu, a fost poate cea mai frumoasă româncă ce a urcat pe aripile celebrității, a cărei simplă prezență pe scenă, pe marile ecrane sau doar într-o încăpere năștea pasiuni fără leac.
Bucureșteancă prin naștere, apoi stabilită la Paris, Madrid și în cele din urmă la New York, Nadia a fost vedetă din copilărie, frumusețea ei aproape perfectă conducând-o pe scena Majestic-ului unde a debutat la doar 15 ani, urmând apoi pașii unei cariere strălucite ce avea să se sfârșească la Hollywood.
„Don Juan' Teodoreanu
Dar drumul tinerei vedete către o carieră artistică avea să fie presărat chiar de la început cu „victime', bprbații fiind înnebuniți de frumusețea ei irezistibilă, specială și de. Printre mulții care n-au putut rezista prezenței sale magnetice s-a numărat și scriitorul Ionel Teodoreanu, unul dintre cei mai arătoşi bărbaţi pe care i-a cunoscut România, mare cuceritor de inimi și autorul unor volume unice în literatura română, de la trilogia La Medeleni până la romanticul roman Lorelei. Teodoreanu a cunoscut-o pe Nadia în 1938, când s-a mutat la București și a văzut-o pe scena de la Majestic și, cu toate că avea faima unui cuceritor misterios, de o frumuserțe învelită în melancolie ce stârnea pasiuni nebune printre femei, creditat cu multe amoruri cărora istoria literaturii nu le-a păstrat decât zvonurile, „Don Juan-ul' s-a îndrăgostit total de ea de la prima privire pe care i-a aruncat-o.
Nadia Cantacuzino, o frumusețe inegalabilă
Destinul a vrut însă ca iubirea scriitorului să rămână neîmpărtășită, toate încercările sale de a se apropia de femeia ce îi cucerise inima și îi ocupa toată existența, de la scrisori fierbinți și mesaje subtile, la poeme înflăcărate și irezistibile buchete de flori, fiind complet fără efect, actrița ignorându-l total. Misterul acestei indiferențe totale ce avea să-l facă pe Teodoreanu să ia pentru o vreme calea paharului, avea să fie dezlegat rapid: Nadia era de fapt căsătorită și își iubea nebunește soțul, care era și prima ei mare iubire și care nu era altul decât celebrul pilot-aristocrat, căpitanul Constantin Cantacuzino, alintat de prieteni Bâzu, asul aviaţiei române în Cel De-al Doilea Război Mondial cu cele 70 de de victorii aeriene. Nadia, de fapt Nadia Cantacuzino, îl întâlnise, ca pasageră într-un avion căruia îi luase foc un motor, pe cel care avea să-i devină soţ și dragostea lor a fost fulgerătoare.
O fugă din țară pe muchie de cuțit
Cei doi se căsătoresc, dar după instalarea comuniștilor la putere decid să fugă din țară, profitând de faptul că Bâzu era pilotul personal la Anei Pauker și avea mai mult credit și libertate de mișcare. Acesta reușește în 1947 să obțină aprobarea autorităților de partid și de stat pentru ca Nadia să plece să toarne un film în Italia, totodată el fiind comandatul unei curse de pasageri pe ruta Milano, unde, o dată ajuns predă avionul și amândoi cer azil politic, care li se acordă și pleacă inițial la Paris apoi la Madrid și în final peste ocean în America.
Mai mult de 70 de filme
Debutul Nadiei Cantacuzino în cinematografia de renume, are loc sub numele de Nadia Grey, o dată cu distribuirea în rolul principal- cel al unei opătărițe ce visa să devină actriță- din coproducția franco-austrică „Necunoscutul dintr-o seară', alături de marele actor Claude Dauphin. Frumusețea uluitoare a româncei impresionează de la prima apariție pe marile ecrane și regizorii îi oferă imediat roluri în filme franceze, austriece și italiene și va junge să figureze în distribuțiile a peste 70 de pelicule, alături de mari nume ale cinemtografiei ca Marcello Mastroianni, Errol Flynn, Maurice Ronet, Frank Sinatra, Vittorio de Sica, Rossano Brazzi, sau Gabriele Ferzetti.
S-a vorbit mult și de faptul că celebrul regizor Frederico Fellini s-a îndrăgostit și el de Nadia și fascinat prezența ei magnetică și de talentul ei desăvârșit, a distribuit-o în capodopera cinematografică „La Dolce Vita' și oferindu-i o scenă memorabilă ce are loc în finalul filmului. Alte roluri memorabile ale frumoasei românce au fost cele în care a jucat femei sofisticate, din lumea bună, cum au fost cel al Cristinei Versini, în pelicula despre viața compozitorului Giacommo Puccini, al contesei din „Monseigneur'(1949), al femeii îndrăgostite de un hoț din „Păianjenul și musca' sau al frumoaeei din filmul „Doi pentru un drum', unde i-a avut ca parteneri pe Audrey Hepburn și pe Albert Finney.
DOSAR SPECIAL Femeile fatale ale României: Mița Biciclista