DOSAR SPECIAL Femeile fatale ale României: Mița Biciclista

Fascinante, cultivate, emancipate și libertine, femeile fatale ale României, și-au trăit viața la pulsul cel mai intens, netemătoare de vorbele lumii și de cum le va judeca ea și au scris povești de neșters în istorie, conștiente de frumusețea și de puterea lor de seducție. Dominatoare și capricioase, au fost iubite, admirate, invidiate, bârfite de femei și bărbați deopotrivă însă, toate și-au plătit scump frumusețea fatală, trăindu-și în tăceri și singurătate propriile nefericiri și iscând deseori, scandaluri, drame și pasiuni fără leac, multe sfârșite cu lacrimi și sânge.

MIȚA BICICLISTA SE NUMEA MARIA MIHĂESCU – amanta regilor

Cea mai cunoscută curtezană din Micul Paris interbelic, poate prima „escortă' feminină recunoscută oficial ca „damă de companie de lux' în prima jumătate a secolului trecut a fost, fără nici o îndoială, faimoasa Mița Biciclista, cea care s-a iubit cu trei regi, a refuzat căsătoria cu unul dintre ei și a strânit pasiunea teribilă a lui Octavian Goga și a lui Nicolae Grigorescu.

Maria Mihăescu, pe numele înscris în acte, era originară din Prahova din satul Dițești, și se născuse în anul 1885 în familia unei spălătorese, care lucra la un instalator neamț. Remarcată din copilărie cu o frumusețe uimitoare și o inteligență sclipitoare, a fost trimisă, la vârsta de 14 ani, să învețe bunele maniere și limbile străine și să-și desăvârșească educația la pension, la Paris și apoi la Bruxelles, fiind destinată din start unei „cariere' de curtezană.

Primul amant, Regele Leopld al Belgiei
Ajunsă o tânără fermecătoare, cultă și educată, Maria l-a făcut să se îndrăgostească de ea pe Regele Leopold al Belgiei, imediat ce a terminat pensionul la Bruxelles. Cu acest prim amant regal în „cartea de vizită', ea se întorce în țară și extravaganțele sale nu doar că atrag atenția publicului dar stârnesc imediat pasiuni fulminante.

REGELE LEOPOLD

Mița Biciclista – Un palat primit în dar de la Regele României
A fost prima femeie din România care s-a plimbat nonșalant pe o bicicletă cu ghidon de argint, îmbrăcată în pantaloni mulați, cu ghete înalte şi cu caschetă de mătase albă, iar asta într-un oraș și o țară destul de conservatoare care nu mai văzuse o astfel de îndrăzneală, tot așa cum a fost prima demimondenă ce avea o casă ca un palat, care a costat 4 milioane de lei, primită în dar de la rege, care avea o mașină coupe, trăsură poleită, servitori aduși din Polonia, care lua masa doar la Athenee Palace și mergea la cel mai scump coafor de pe Calea Victoriei și așa cum a fost prima care își permitea să scandalizeze lumea buna ce mergea în stațiunea Carmen Sylva (Eforie Sud de azi) scăldându-se în mare în costum de baie bikini, într-o vreme în care toată lumea făcea baie în public în halat.

REGELE FERDINAND

A refuzat să devină Regina Portugaliei
Prima sa „victimă' a fost ziaristul George Ranetti care se îndrăgostește de ea dar fiind respins de frumoasa femeie, îi născocește porecla de coana Mița Bicilista sub care avea să rămână cunoscută de o țară întreagă. Printre cei care au curtat-o se vor număra bărbați celebri ai României cum au fost pictorul Nicolae Grigorescu sau poetul și omul politic Octavian Goga și chiar Regele Ferdinand, care îi va dărui casa-palat care se află și astazi în apropiere de Piața Amzei și care îi poarta si numele, ba chiar primește și refuză o cerere în căsătorie de la un alt cap încoronat, Regele Manuel al Portugaliei. Casa coanei Mița, o adevărată bijuterie declarată monument de arhitectură în stil baroc, care a fost ulterior confiscată de comuniști apoi retrocedată și restaurată și unde locuit și istoricul Neagu Djuvara, a fost de curând scoasă la vânzare pentru 6 milioane de euro. Marea pasiune a Mariei fost însă medicul legist Nicolae Minovici creatorul Institutului Medico-legal și al medicinei legale românești, pentru care l-a refuzat pe Regele Manuel și pe care îl va iubi până la moarte, chiar dacă se căsătorește formal, la mijlocul anilor ‘40 cu generalul Alexandru Dimitrescu.

O cămăruță pentru cea mai râvnită femeie
Celebra curtezană, de o frumusețe uluitoare, cu părul blond tuns scurt şi cu ochii verzi-albaştri, a dus o viaţă extravagantă şi fără lipsuri, a trăit o perioadă la Paris- unde a și câştigat dealtfel o bătaie cu flori pe Champs-Elysees, concurând cu una din frumoasele parizience- iar când s-a întors în ţară a continuat același stil de viaţă, folosind însă, în public, doar limba franceză. La bătrânețe, Maria Mihăescu, femeia fatală a României dintre cele două secole, nu a mai ramas cu alte venituri decât chiria încasată de la casa dăruită de Regele Ferdinand și după naționalizarea acesteia de către comuniști a murit săracă, în 1968, la vârsta de 83 de ani, locuind într-o singură cămăruță din propria casă.

Cea mai tragică poveste de iubire din cultura română: el a murit în timp ce-l opera dr. Irinel Popescu, iar ea s-a sinucis când a auzit vestea

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Povesti adevarate