Doliu în România: A murit pictorul Vladimir Zamfirescu!

Doliu în România: A murit pictorul Vladimir Zamfirescu!

Zi foarte tristă pentru arta contemporană. A murit pictorul Vladimir Zamfirescu!

Anunțul a venit la prima oră a zilei printr-un comunicat publicat pe site-ul oficial al Muzeului Național al Literaturii.

'Muzeul Național al Literaturii Române anunță cu tristețe trecerea la cele veșnice, în seara zilei de 1 iunie 2020, a pictorului Vladimir Zamfirescu, personalitate marcantă a artei românești și europene contemporane', anunță comunicatul oficial. Pictorul Zamfirescu va fi înmormântat joi la cimitirul Bellu Catolic.

Cine a fost pictorul Vladimir Zamfirescu?

Despre arta maestrului Vladimir Zamfirescu scria într-o manieră excepțională Andrei Pleșu, în „Amurgul Zeilor'. „Puțini sunt pictorii care trăiesc astăzi, cu sinceritate, destinul adevărat al culturii: speranțele și tulburarea ei, patetica ei descumpănire.

Vladimir Zamfirescu e din această categorie; arta sa este o liturghie închinată amurgului tuturor zeilor și mai cu seamă sfâșietor de frumosului amurg al zeilor picturii.

Una dintre temele picturii sale e – nu întâmplător – tocmai virtuozitatea, virtuozitatea aceea rămasă singură atunci când miturile agonizează.

În numele talentului său supraabundent, Vladimir Zamfirescu poate încerca totul și poate reuși totul cu strălucire'.

 

Doliu în România: A murit pictorul Vladimir Zamfirescu!

Vladimir Zamfirescu s-a născut la 3 mai 1936, la Ploiești. În 1954, devine absolvent al Colegiului Național I.L. Caragiale din Ploiești. Încearcă să dea la facultate, însă este respins de mai multe ori, motiv pentru care se angajează ca muncitor drumar necalificat, apoi ca proiectant la Uzina 1 Mai Ploiești. În 1958 termină Școala Tehnică de Arhitectură și Construcția orașelor din București, continuând să repete probele de admitere la Institutul de Arte Nicolae Grigorescu.

În 1960, când persecuțiile politice se mai atenuează, reușește, în sfârșit să treacă examenul de admitere la Institutul de Arte Nicolae Grigorescu. În 1966 termină Institutul de Arte Nicolae Grigorescu, ca șef de promoție pe țară. Acolo marele artist plastic român Corneliu Baba îi apreciază și îndrumă talentul. Tot atunci începe să expună în toate saloanele mari din România.

Doi ani mai târziu, devine membru al Uniunii Artiștilor Plastici și se căsătorește cu Maria Ivan, scriitoare, și strănepoata Episcopului Nicolae Ivan al Clujului, cel care a ridicat Catedrala Ortodoxă din Cluj. În 1991 devine profesor la Academia de Arte, București.

5 mituri desființate de medici: despre cafea, probiotice… plus altele

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Stiri