Dezvoltare personala: Cum sa iti cresti increderea in tine

Da, orice este posibil cand iti propui ceva, dar… si aici incepe o intreaga poveste pe care multi au tendinta sa o ignore.

Este vorba de sistemul nostru de convingeri si credinte, multe dintre ele ascunse foarte bine in inconstient. Cu alte cuvinte, nici nu ne dam seama ca le avem, dar de acolo din fundal ne conduc viata, deciziile pe care le luam, modul in care facem alegerile si cum ne comportam in situatiile din viata cotidiana.

Convingerile reprezinta opiniile noastre despre noi insine, despre altii si despre lume. Cu cat aceste opinii sunt mai flexibile, mai orientate spre non-judecata si spre acceptare, cu atat ele sunt mai putin limitative. Si, din pacate, adevarul este ca nu avem totul in noi pentru anumite credinte limitative nu ne lasa.

Convingerile sunt formate in proportie de 80% in primii 3 ani si jumatate de viata si sunt preluate de la parinti si din sistemul de familie. Cu o parte din ele ne nastem deja. Restul de 20% se formeaza pana la varsta de 7 ani si sunt influentate de sistemul scolar si social in care este implicat copilul.

De aceea, fetelor, chiar daca poate nu va place, va spun ca sunteti copii fidele ale mamelor voastre, asa cum baietii sunt copii fidele ale tatilor lor, cel putin din acest punct de vedere, al convingerilor (limitative sau nu).

Apare ceea ce se numeste fidelitatea copilului fata de parinti, care asa cum a fost demonstrat in psihologie, induce la nivel inconstient o convingere a copilului ca nu-si permite sa devina mai mult sau mai fericit sau mai implinit, sau mai bogat decat parintii sai.

Desigur, exista si exceptii, si metode terapeutice de a vindeca aceste aspecte. De cate ori nu ati auzit cand erati copii afirmatii de genul: Nu conteaza ce vrei tu; Trebuie sa muncesti din greu ca sa avansezi in viata; Esti prost; Esti lenes; Nu poti avea incredere in oameni; Esti foarte bun la matematica; Meriti ce-i mai bun din lume.

Aceste fraze auzite de la parinti si profesori sau de la oameni importanti din viata noastra de copii, ne creeaza ceea ce se numeste „profetiile de auto-implinire”, ajungem sa actionam tocmai pentru a le dovedi validitatea.

Si aici se face diferenta intre cele care ne sustin si cele care ne impiedica si ne limiteaza. Convingerile limitative se impart in 3 mari categorii: neputinta (nu pot), lipsa de valoare (nu merit, nu sunt suficient de bun) si lipsa de sanse (orice fac nu conteaza, nu am control, sunt o victima).

Si iata mai jos o lista a credintelor specifice oamenilor impliniti si de succes, oamenilor care sunt unitari in ceea ce fac si ating lucrurile pe care si le propun, tocmai pentru sunt sprijiniti de acest sistem complex:

Fiecare persoana este unica. In fiecare dintre noi exista o multitudine de aptitudini nedescoperite inca, numite potential. Suntem capabili sa le eliberam prin felul in care relationam cu ceilalti oameni.

Atunci cand alege, fiecare om face cea mai buna alegere pentru sine. Avand aceasta convingere, ii intelegem pe ceilalti la nivel profund emotional si avem capacitatea mai mare de a ierta.

Nu exista esec, doar feedback (raspuns de la mediu). Asta inseamna ca ne asumam situatiile care ne imping spre schimbare si invatam din ele. De aici se deduce o alta convingere: avem tot timpul de invatat ceva nou.

In spatele fiecarei conduite, se afla o intentie buna. Aceasta convingere ne ajuta sa facem fata provocarilor vietii, indiferent de efectele negative care ar putea aparea initial. Primim mai bine lectiile de viata, oricat de traumatizante ar fi.

Sensul unei comunicari il reprezinta efectul ei. Poate ati vazut oameni care nu vorbesc prea bine o limba straina, dar se fac intelesi. Acest principiu aplicat in viata de zi cu zi ne ajuta sa ne asumam responsabilitatea comunicarii noastre.

Pentru fiecare problema exista o solutie. Se aude des acest lucru si este specific liderilor in special.

Daca crezi acest lucru, creativitatea se exprima mult mai liber. In noi insine se regasesc toate resursele de care vom avea vreodata nevoie. Si aici este vorba de atitudini si convingeri. Probabil unii dintre noi nu vom sti niciodata sa reparam un televizor, dar avem in noi resurse de creativitate, analiza si relationare ca sa gasim pe cineva potrivit sa il repare.

Persoana cu cea mai mare flexibilitate de gandire si comportament are si cea mai mare influenta.

Daca ceea ce facem la un moment dat nu functioneaza, atunci cu cat avem mai multe optiuni, avem mai multe sanse de a descoperi ce functioneaza.

Mintea si trupul sunt parti ale aceluiasi sistem. Daca ne ascultam corpul, el ne va spune si ce are nevoie mintea sa stie. Corpul are o intelepciune proprie de neegalat.

Exista metode si tehnici de a schimba sistemul de credinte dinspre cele limitative spre cele potentatoare, iar Programarea NeuroLingvistica este o astfel de metoda.

De asemenea, exista si metode terapeutice care identifica sistemul de credinte limitative preluate din familie si lucreaza cu acestea spre vindecare, ca de exemplu Constelatiile sistemice de familie.

Tu ce credinte potentatoare ai?

Anca Petrescu

Professional Coach

Master Practitioner NLP

http://goals2life.ro

Vezi si Dezvoltare personală: Cum găseşti sensul în viaţa ta?
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Psihologie