Despre ADHD, cu mama unui copil cu dizabilităţi

Liana Vislan

O altă mamă a unui copil cu dizabilităţi trage un semnal de alarmă în legătură cu abuzurile societăţii actuale la adresa semenilor cu handicap.

Liana Maria Vîlsan, câştigătoarea trofeului Femeia Anului 2008, la categoria Iniţiativă în sprijinul Semenilor, şi mama a unei fetiţe cu sindrom Down a răspuns invitaţiei Danielei Palade-Teodorescu, redactor-şef al Revistei Avantaje, de a-şi spune părerea în legătură cu cazul copilului cu ADHD, de la Piteşti.

Liana este fondatoarea Centrului Educaţional pentru Copiii cu Sindrom Down din Băileşti.

Citeşte şi Drepturile unui copil cu ADHD

Ca şi copiii cu ADHD, şi cei cu sindromul Down sunt trataţi la fel de către români

Poporul român tolerant e doar un mit?

'Cine sunt eu? Sunt mama unei tinere cu sindrom Down care a fost acceptată în creșa și grădinița publică  în timpul comunismului și care a fost  exclusă din școala gimnazială în timpul democrației.

Și mai sunt fiica unui fost factor de decizie, care atunci când avea putere decizională nu s-a gândit niciodată că prima lui nepoată se va naște cu sindrom Down și care a murit cu regretul că fiind pensionar nu a mai putut face nimic pentru o schimbare favorabilă nepoatei sale și pentru construirea calității vieții fiicei sale.

Este dureros să trăiești în secolul tehnologiilor premium și al evoluției multidisciplinare a omului și să vezi cum în țara ta, abordarea statutului de elev se face prin metode primitive.

Toleranţă zero faţă de copiii cu dizabilităţi

În România anului 2016 românii cer drepturi, libertăți și salarii egale cu cele ale semenilor din țările democratice și invocă respectul națiunilor unite, dar tensiunile dintre elevii cu și fără dizabilități se rezolvă în mod invariabil prin excluderea celui cu dizabilități.

Toate normativele democratice ne învață că a fi tolerant înseamnă a nu ne permite forțarea libertății aproapelui, ci a susține cunoașterea umană.

Dicționarul explicativ al limbii române ne învață că a fi tolerant înseamnă a îngădui un lucru (nepermis de obicei), adică a trece cu vederea.

Oare de ce unii români asociază toleranța doar cu îngăduința și ignoră cunoașterea umană?

Oare de ce unii factori de decizie educațională, profesori și funcționari ai protecției sociale garantată de stat, indiferent că sunt din Pitești, Botoșani, București sau oriunde în altă parte a țării, nu pot depăși stereotipul care ne obosește de zeci de ani și anume că: „fiecare are adevărul lui, iar oamenii indiferent de vârstă trebuie să fie toleranți'.

Eu cred că acest slogan dă bine din punct de vedere politic, dar știu că educația și protecția socială trebuie să depășească domeniul îngust al politicii.

În cazul elevului cu dizabilitate de tip ADHD, 'a tolera' nu înseamnă 'a trece cu vederea'

Din nefericire, în viziunea acestor persoane toleranța se bazează pe predarea lecției treceți cu vederea', greșit proiectată în ceea ce privește elevul cu dizabilități.

Mai grav este faptul că această lecție se predă în prezența elevului diferit (pentru că are o dizabilitate), ca și când acesta nu ar fi prezent în clasă și nu ar înțelege despre ce este vorba.

Mai mult, unii dintre părinții elevilor obișnuiți învață cu sârguință lecția „cum să dăm afară din clasă un elev cu dizabilități (spre ex., cu ADHD)' și consideră că dezvoltarea personală iese în evidență dacă se înfurie și sunt împotriva celor diferiți.

Rezultatul educațional este premiat prin faptul că părinții elevului cu dizabilități sunt singurii care luptă împotriva bolii generale a sistemului și pe cont propriu, încearcă să-și învețe copilul să devină un adult autonom și responsabil.

Oare cum rămâne cu drepturile, libertățile și salariile democratice care învață oamenii cum să realizeze o comunitate în diversitate și cum să fie toleranți în limitele normelor de drept, prin conviețuirea membrilor societății pentru apărarea demnității și libertății oamenilor?

Integrarea copiilor cu dizabilități e doar pe hârtie?

Este revoltător să auzi că elevii refuză să intre la clasă, protestează împreună cu părinții lor pe holurile școlii, poartă pancarte și paradoxal, strigă să fie lăsați să învețe.

Ce fac acești oameni de fapt? Perturbă activitatea întregii școli și nu lasă ceilalți elevi să învețe timp de 3 zile. Cum rezolvă școala problema?

Trimite la medic un elev diagnosticat și cunoscut ca fiind cu dizabilități și trece cu vederea atitudinea rău-voitoare a 29 de elevi susținuți de părinții lor; nu sancționează elevii; nu amendează părinții pentru tulburarea procesului instructiv educativ al întregii școli și nu sesizează organele de poliție pentru protestul neautorizat.

Și pentru a ne lăsa fără cuvinte, inspectorul școlar ne declară că „protestul s-a încheiat pentru moment, dar la presiunea părinților celorlalți copii, va putea fi reluat în momentul în care acel copil vine la școală'.

Şi părinţii abuzatori ar trebui sancţionaţi

Oare elevii obișnuiți și părinții acestora să fi dobândit dreptul de a face legea educației în România, iar noi nu știm?

Oare de ce elevul cu dizabilități a fost trimis la o reexpertizare medicală și a primit recomandarea de a se muta la o școală specială? Oare de ce protestatarii nu au fost trimiși la consiliere comportamentală, atitudinală și psihologică și nici nu au fost sancționați?

Am obosit să văd cum unii inspectorii școlari rămân la același nivel declarativ : noi facem eforturi pentru integrare și respectarea drepturilor,  dar sfătuim părinții copilului cu dizabilități să meargă în altă școală'.

Oare de ce…?

Oare de ce niciodată nu sunt sfătuiți părinții elevilor fără dizabilități să meargă la altă școală, că doar se urmărește oferirea de șanse egale și respectarea drepturilor tuturor?

Oare de ce nu sunt mediatizate exemplele pozitive?

Oare de ce sistemul nu își tratează bolile?

Oare de ce realitatea este aceeași chiar dacă au murit oameni pentru schimbare?

Oare de ce… și până când?

Oare eu voi primi răspunsurile în această viață?

A consemnat Daniela Palade Teodorescu

Citeşte şi Elevii unei şcoli din Piteşti au discriminat un coleg cu ADHD

Citiți despre Liana Maria Vîslan 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Educatie