Descoperă cum îți poți publica propria carte

Vrei să scrii cartea pe care o ai in minte de mult timp, dar nu știi cum să transformi visul in realitate? Ia exemplu de la aceste două femei care, fără a fi scriitoare de profesie, au reușit să-și vadă visul cu ochii.

femeie-scrie

foto femeie scriind via Shutterstock

De la protagonistă pe copertă la autoare de roman

autor-1Pe Irina Alexandrescu am cunoscut-o acum trei ani, prin intermediul unui concurs de proză scurtă pe care revista Avantaje l-a organizat. I-am citit manuscrisul și am decis că merită să fie printre finaliste. Pentru că povestea personală a Irinei m-a impresionat mai mult decat ficțiunea, am decis să o invităm la redacție pentru a fi ea insăși protagonista unei coperte, cea din martie 2012.

De pe atunci Irina ne-a impărtășit planul de a publica un roman și i-am promis că o vom susține. Inițial a semnat un contract cu o editură importantă din Romania, dar pentru că acesta nu s-a materializat, o persoană fizică a decis sa faca demersurile legate de tipărire, iar visul de a-și publica prima carte a devenit realitate. Romanul „Invață-mă să simt! abordează teme specific feminine, cu introspecția și detaliul specifice unei analize psihologice care denotă educația profesională a autoarei. Tema amneziei post-traumatice e una des intalnită in literatură.Ceea ce aduce nou Irina e tocmai finețea detaliilor emoționale care insoțesc trăirile protagonistei, Laura Petrescu, o tanără femeie care supraviețuiește unui grav accident de mașină.

Amnezia declanșează reîntoarcerea în timp sub forma unui puternic recul emoțional dintr-o perioadă de cotitură majoră a vieții sale, pe care la vremea respectivă a ales să o rezolve mascand trăiri intense, lăsate neclarificate. Accidentul permite subconștientului amorțit să răbufnească și să ceară rezolvări cu care personajul a evitat să se confrunte în trecut. Intriga e o temă destul de comună, dar ceea ce o face captivantă e relatarea trăirilor foarte intense care însoțesc dilema protagonistei.

Nu povestea în sine te ține cu sufletul la gură, ci complexitatea și precizia detaliilor cu care autoarea redă emoțiile pe care Laura le traversează în tot acest travaliu de înțelegere și asumare a trecutului. Temele de abordare sunt cu predilecție feminine, de la responsabiliatea sau iresponsabilitatea deciziilor pe care le luăm la un moment dat în viață, la problema vinovăției și a auto-culpabilizării, la conflictul dintre rațiune și pasiune care stă la baza oricărei alegeri. Orice femeie se va regăsi în aceste trăiri și va rezona la procesul de conștiință pe care și-l autoimpune personajul.

Motorul care a stat la baza tipăririi cărții este tot o femeie, care, impresionată de subiect, a decis că va face tot ce trebuie pentru ca romanul să ajungă la cât mai multe femei. E vorba despre dr. Iuliana Ionașcu, reputat specialist în domeniul oftalmologiei veterinare din România, cadru didactic la Universitatea de Medicină Veterinară din București. Ea a făcut toate demersurile financiare necesare procesului de tipărire a cărții.

De la blog la roman

autor-2Corina Ozon e absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi a unui Program MBA INDE CNAM Paris, mamă unei fete de 17 ani. În prezent, gestionează comunicarea în cadrul CN Imprimeriei Naţionale SA. Blogger la www.iulicika. wordepress.com şi autoarea romanului „Zilele amanţilor', apărut la editura Herg Benet Publishers în luna septembrie.

„Cand am scris primul text, nu mi-a trecut prin cap că va fi inceputul unui roman. Aveam un blog de vreo 4 ani, pe care il creasem doar din nostalgia pentru anii de ziarist. Prietenii mă intrebau de ce nu postez mai des, le plăcea ce scriu. Scriam despre intamplări reale. Traficul pe blog a inceput sa crească, foloseam pagina creată şi contul personal de pe Facebook ca sa fac vizibile postările. Ajunsesem să scriu in fiecare zi, iar in paralel cu postările scriam povestiri de proză scurte: despre relaţiile dintre bărbaţi şi femei, iubiri frumoase şi interzise, consumate intens şi eşuate in amintiri. Textele erau citite pe nerăsuflate şi atunci au apărut primele voci care m-au indemnat continui.

A doua zi de Paşte, după ce plecaseră musafirii, am auzit la televizor o ştire despre persoanele singure de Sărbători. Mi-am amintit şi de ceea ce-mi spusese o prietenă, măritată şi cu copii, despre singurătate chiar şi căsătorit fiind, insă iubind pe altul. Eram sătulă de textele siropoase care circulă pe internet. Şi imediat m-am apucat de scris pe tabletă, in bucătărie. Aşa a apărut 'Paştele amantelor', care a dublat traficul pe blog. Scrisesem textul dintr-o suflare şi eram mirată că reuşisem să creez un umor dintr-o situaţie tristă. Am scris cam ce se intamplă in mintea amantei unui bărbat insurat, nevoită să-l aştepte in zadar de Paşte. Am folosit limba romană fără menajamente, la fel cum o gandim toţi, mai ales la supărare. Comentariile au curs garlă, mi se cerea o continuare. Atunci am scris 'Paştele amanţilor insuraţi' şi, pentru un triunghi amoros complet, a urmat 'Paştele nevestelor inşelate'.

O succesiune de situaţii in ocazii diverse, inlănţuite cronologic, din perspectiva amantei, a amantului şi a soţiei. Oricine se poate regăsi la un moment dat in personaje, fiindcă, vrem, nu vrem, amantlacul face parte din viaţa noastră şi ne intalnim cu el in orice mediu social. Cartea există şi in varianta e-book.

Cum să publici o carte online

◆ Găseşte o editură care doreşte cu adevărat să colaboreze cu tine şi ţine cont de părerile tale.

◆ Refuzul venit de la o editură nu înseamnă că eşti complet lipsită de talent. Ci că la momentul respectiv, textele tale nu sunt considerate oportune pentru viziunea editorială. Ai toată libertatea să îţi trimiţi textele la mai multe edituri.

◆ Este foarte important să găseşti o persoană abilitată care să-ţi citească manuscrisul înainte de publicare.

◆ Orice carte este un produs de marketing şi trebuie tratat ca atare.

◆ Vizibilitatea este cea mai bună armă de promovare care se va converti mai târziu în popularitate. De aceea este bine ca autorul să fie implicat în promovarea propriei cărţi.

◆ Când te apuci să scrii o carte, nu te gândi că te vei îmbogăţi din aşa ceva…

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Diverse