De ce umiditatea ne face să simțim mai tare canicula?
Odată cu temperaturile record înregistrate în România și în Europa și cu încălzirea generală a planetei, este un moment bun pentru a răspunde la câteva întrebări despre indicele de căldură și despre motivul pentru care umiditatea ridicată ne face să ne simțim ca o cârpă moale.
De ce umiditatea ne face să ne simțim mai încălziți?
După cum probabil știm de la orele de biologie din școală, unul dintre modurile prin care corpul se răcește este prin transpirație. Transpirația se evaporă apoi de pe piele și, pe măsură ce pleacă, transportă căldura departe de corp.
Umiditatea aruncă o cheie în acest sistem de răcire prin evaporare. Pe măsură ce umiditatea relativă crește, evaporarea transpirației de pe piele încetinește. În schimb, transpirația se scurge, ceea ce lasă un tricou umed și fără efectul de răcire. Atunci când umiditatea crește, pierdem efectiv un instrument cheie care în mod normal ne-ar răcori.
Umiditatea se referă la cantitatea de apă conținută în aer. Cu toate acestea, pe măsură ce temperatura aerului se schimbă, se schimbă și cantitatea de apă pe care aerul o poate conține. Aerul poate reține mai mulți vapori de apă pe măsură ce temperatura se încălzește. Umiditatea relativă compară umiditatea reală cu cantitatea maximă de vapori de apă pe care o poate reține aerul la o anumită temperatură.
Ce este indicele de căldură?
În timp ce noțiunea de umiditate care face ca zilele să pară mai călduroase este dureros de evidentă pentru oricine a fost vreodată afară într-o zi caniculară, sistemul nostru actual îi datorează o mare datorie lui Robert G. Steadman, un cercetător în domeniul textil.
Potrivit Mental Floss, într-o lucrare din 1979, intitulată „An Assessment of Sultriness, Parts I and II”, Steadman a prezentat factorii de bază care ar putea influența cât de cald simte o persoană într-un anumit set de condiții, iar meteorologii au folosit munca sa pentru a obține o formulă simplificată pentru calcularea indicelui de căldură.
Formula este lungă și greoaie, dar, din fericire, poate fi transformată în grafice ușor de citit, disponibile online. Trebuie doar să știți temperatura aerului și umiditatea relativă, iar graficul va spune restul.
Foto: 123RF