De ce să ţii un jurnal?

de ce este important sa tii un jurnal

Un jurnal te ajută să-ţi pui ordine în gânduri, însă mai ai timp la dispoziţie şi pentru această activitate statică? Specialiştii te vor convinge că moda scrierii în jurnal nu trebuie să dispară.

Câţi dintre noi mai păstrează obiceiul de a scrie de mână, odată ce şi-au terminat studiile? Sunt numeroase persoane care mărturisesc că nu au mai pus mâna pe un pix de o perioadă lungă de timp. Şi de ce ar face-o, când la îndemână sunt telefoanele sau tabletele? Psihologii ne recomandă să reluăm obiceiul de a scrie de mână, măcar câteva minute pe zi, pentru că acesta are beneficii numeroase.

Scrie în jurnal

În mod normal, avem tendinţa de a ne concentra, în viaţa de zi cu zi, mai mult pe eşecuri, decât pe ceea ce facem bine. Tocmai de aceea, este important, atunci când avem o reuşită, să o menţionăm undeva, într-o notiţă oricât de scurtă, la care să revenim din când în când.

Învaţă din greşeli

Asta nu înseamnă că nu vei nota niciodată experienţele negative. Dacă ai trecut printr-un moment dificil sau chiar printr-o traumă, scrisul este una dintre metodele prin care te poţi elibera, măcar pentru o perioadă, de tensiunea acumulată.

Începe ziua prin scris

O altă formă de terapie prin scris, care a dat rezultatele bune printre cei care o practică, este să acorzi o jumătate de oră, dimineaţa, scrisului. În faţa jurnalului sau, pur şi simplu a unei foi de hârtie, departe de calculator şi telefon, notează-ţi gândurile cu care te-ai trezit, ce aşteptări ai de la ziua respectivă. Acest mod de-a începe ziua te va ajuta să-ţi începi mai relaxată programul.

Notează şi vei ţine minte mai uşor

Scrisul este implicat şi în exerciţiile de memorare rapidă. Cu cât îţi notezi mai multe lucruri, cu atât vei reuşi să le ţii minte mai uşor şi să-ţi organizezi mai bine informaţiile. Obişnuieşte-te să-ţi structurezi informaţia cu ajutorul liniilor, cifrelor şi, aşa cum poate făceai în şcoală, folosind culori diferite, care să evidenţieze structura. Poate că ţi se pare că pierzi timpul, însă, pe termen lung, vei remarca îmbunătăţirile.

 

Cătălina Chiricheş
Foto: Shutterstock.com

Vezi şi:
La ce mai e util scrisul de mână?
Cea mai eficientă metodă de relaxare după serviciu?
Exerciţii de relaxare care te scapă de stres

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
Retete
Baby
ELLE
VIVA!
Shtiu.ro
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Mai multe din Timp Liber