De ce ingrediente să te ferești de Sărbători

Alegerile tale alimentare ar trebui să aibă un singur criteriu de selecție: sănătatea ta și a familiei. Învață să descifrezi ce se ascunde printre rândurile ingredientelor pentru a avea parte de sărbători cu sănătate.

cumparaturi

Au inceput pregătirile pentru sărbătorile de iarnă și, inevitabil, gandurile mi se indreaptă tot mai des, cu nostalgie, spre zilele acelea speciale, în care intreaga familie se aduna in jurul bunătăților preparate din timp de mama și de bunica, (pentru că gogonele perfect murate, varza sărată atat cat trebuie, carnea imbietor afumată sau gustul perfect de ciocolată erau, obligatoriu, mărci proprii). Și ce fețe luminoase mă inconjurau atunci cand dădeam verdictul: „sunt delicioase! Conservanții de atunci erau aleși din timp: ierburi precum salvia, cimbrul, rozmarinul erau puse la uscat in camera in care intram cel mai puțin, cumpăram sarea grunjoasă, boabele de muștar, iar cand trebuia să punem totul in borcane, acordam o atat de mare atenție detaliilor, incat spuneai că pregătim o operă de artă. Duc dorul acelor zile petrecute in familie, gospodărind, și care acum se rezumă la cateva ore petrecute pentru cumpărături. Pe de altă parte, cați dintre noi iși mai găsesc timpul sau spațiul necesar pentru astfel de indeletniciri?

Pe repede-înainte

Putem face insă altceva, atunci cand ne știm consumatori de produse din supermarket: să găsim răgazul necesar pentru a ne informa asupra ingredientelor din produsele pe care obișnuim să le consumăm, și a efectelor pe care acestea le-ar putea avea asupra organismului. Aditivii alimentari au apărut din nevoia de-a prelungi durata de valabilitate a produselor care urmau să fie transportate pe-o distanță mai mare, insă industria s-a extins și astfel găsim acum aditivi care potențează gustul, adaugă sau redau culoare, care le protejează de oxidare, care indulcesc…

Aprobări europene

In prezent există peste 380 de aditivi alimentari, naturali sau de sinteză, aprobați de Uniunea Europeană (de aici și E-urile de pe etichete) pentru a putea fi folosiți in industria alimentară și impărțiți in categorii precum: conservanți, coloranți, antioxidanți, antibiotice, stabilizatori, emulsificatori, aromatizanți, regulatori de aciditate. Conform definiției, aceștia reprezintă orice substanță naturală sau chimică ce nu este consumată ca aliment in sine și nu este folosită ca ingredient constituent al unui aliment. Aceasta poate avea valoare nutritivă, fiind adăugată intenționat, cu un scop tehnologic. Ceea ce inseamnă că nu toți aditivii alimentari au efecte negative asupra organismului, avand in vedere că unii dintre aceștia provin din surse naturale, precum E 160 licopenul din roșii, E 162 – un colorant obținut din sfecla roșie, E 300, denumire pentru vitamina C sau acidul absorbic, sau E 306 – vitamina E.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate