De ce îmbrăcăm haine negre atunci când ținem doliu

femeie trista

femeie trista

Tradiția îmbrăcării hainelor negre la înmormântare și, ulterior, în perioada de doliu, care poate varia de la 40 de zile la un an, are rădăcini foarte vechi. 

Este obligatoriu să îmbrăcăm haine negre atunci când ținem doliu?

Conform www.ziarullumina.ro, hainele negre în perioada de doliu sunt menite să exprime tristețea celui ce a pierdut pe cineva drag. În plus, acestea au și rolul de a atrage atenția celor din jur că persoana respectivă traversează o perioadă grea, de întristare și că are nevoie de înțelegere și compasiune.

În Biblie nu se specifică nimic referitor la purtatul hainelor negre la înmormântare. Așadar, nu păcătuim dacă nu purtăm negru, însă riscăm să le transmitem oamenilor din jur alt mesaj decât cel pe care am intenționat să-l transmitem.

Citește și Ce-i spunem unei persoane îndoliate pentru a-i alina suferința

Cum se explică asocierea culorii negre cu perioada de doliu

Conform www.todayifoundout.com, tradiția culorii negre asociată cu doliul își are rădăcinile pe vremea Imperiului Roman. În acele timpuri, familia celui decedat purta o togă neagră, din lână. Tradiția a continuat de-a lungul Evului Mediu și Renașterii ajungând până în Anglia, când femeile purtau cape negre, iar voaluri negre le acopereau fețele.

Multă vreme, doliul a fost rezervat claselor superioare. Odată cu revoluția industrială, când a apărut clasa de mijloc, practica purtării hainelor negre în perioada de doliu s-a răspândit peste tot.

Obiceiurile funerare din Anglia au traversat apoi oceanul ajungând în Statele Unite ale Americii. Astfel, până la sfârșitul anilor 1880, americanii purtau cu toți haine negre atunci când țineau doliu. Mai mult, marele magazine aveau departamente care se ocupau cu confecționarea și comercializarea hainelor negre.

În zilele noastre, însă, regulile etichetei nu mai sunt stricte, astfel încât orice culoare închisă este permisă, atât timp cât ținuta este una decentă.

Ce presupune doliul

Perioada de doliu nu presupune doar îmbrăcarea de haine negre, ci și un comportament adecvat situației. Doliul înseamnă reculegere și rugăciune pentru sufletul celui adormit întru Domnul. Perioada de doliu ar trebui să fie respectată de toate persoanele apropiate celui răposat, rude și prieteni.

Biserica recomandă ca văduvele să nu se mai recăsătorească și să poarte doliu după soții lor până la sfârșitul vieții.

Citește și Ce repede și-a găsit pe altcineva

Sursa foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Diverse