De ce anul acesta Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel durează atât de puțin?

Deși sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel este mereu pe aceeași dată, pe 29 iunie, lungimea  postului care o precedă diferă de la an la an. Anul acesta, postul durează doar o săptămână.

Perioada Postului Sfinților Apostoli Petru și Pavel (imaginea face parte dintr-o icoană din Ucraina, zona Odessei) este stabilită, în fiecare an, în funcție de data la care se sărbătorește Învierea Domnului. Cum, în fiecare an, aceasta diferă ca dată, și sărbătorile mari ce urmează imediat după diferă: Înălțarea, Rusaliile și Sfinții Împărați Petru și Pavel.

În ceea ce privește Postul Sfinților Împărați Petru și Pavel, acesta începe, de regulă, după duminica Tuturor Sfinților. În 2021, aceasta este pe 27 iunie, cu doar două zile înainte de sărbătoarea celor doi mari apostoli. Pentru astfel de situații deosebite, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis ca postul dedicat celor doi sfinți să fie de cel puțin o săptămână, motiv pentru care începe astăzi.

Dezlegare la pește

Din punct de vedere alimentar, nu este un post dificil. De regulă, în acest post, există dezlegare la pește sâmbăta și duminica, iar în această săptămână, în mod special, avem dezlegare la pește și astăzi, 22 iunie, și joi, 24 iunie, când se sărbătorește Nașterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul (Sânzienele). În acest weekend, ca de altfel, în toate posturile de peste an, nu se oficiază nunți.

Sfinții apostoli Petru și Pavel

Conform site-ului crestinortodox.ro, cei doi sfinți sunt sărbătoriți împreună deoarece au murit la aceeași dată, pe 29 iunie anul 67, dar și pentru că au avut același țel, de a transmite mai departe învățătura despre Dumnezeu. Se spune că cei doi chiar au fost întemnițați o perioadă în aceeași celulă, unde și-au convertit temnicerii la creștinism. Anul acesta, sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel va fi celebrată marți.

Citește și: De ce avem nevoie de rozariu și metanier în rugăciune?

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Avantaje.ro