De ce ai tendința să te îndrăgostești de aceleași tip de persoane?

A te îndrăgosti este una dintre cele mai interesante experiențe din viață. Dar te-ai întrebat vreodată de ce ai tendința de a te îndrăgosti de aceleași tipuri de persoane la nesfârșit? Deși mulți oameni pot crede că este doar o coincidență, există de fapt o explicație psihologică în spatele acestui fenomen.

Potrivit cercetătorilor, este des întâlnit ca oamenii să să decidă să caute un alt tip de persoană atunci când trec printr-o despărțire. Cu toate acestea, cercetările lor sugerează că indivizii au tendința de a continua să se întâlnească cu un tip de personalitate similar, în ciuda acestei dorințe de schimbare.

Oamenii de știintă au folosit date dintr-un studiu multianual în curs de desfășurare privind cuplurile și familiile din mai multe grupe de vârstă pentru a compara personalitățile partenerilor actuali și trecuți ai 332 de persoane. Potrivit Bright Side, studiul a constatat că tendința de a se întâlni cu cineva cu o personalitate similară este mai mult decât o simplă preferință.

Acestea subliniază importanța înțelegerii propriilor noastre tipare în relații și a impactului pe care acestea îl pot avea asupra vieții noastre sentimentale. Prin recunoașterea atracției noastre față de anumite tipuri de personalitate, putem lua decizii conștiente pentru a urmări relații sănătoase și satisfăcătoare.

Autorul principal al studiului, Yoobin Park, sugerează că, în fiecare relație, indivizii învață strategii pentru a lucra cu personalitățile partenerilor lor. În cazul în care personalitatea noului partener seamănă cu cea a fostului partener, folosirea abilităților învățate din relația anterioară poate fi o modalitate eficientă de a începe o nouă relație într-o notă pozitivă.

De asemenea, Park notează că, dacă cineva se confruntă în mod constant cu aceleași probleme în relațiile sale, ar trebui să ia în considerare modul în care atracția către trăsături de personalitate similare la partenerii săi poate contribui la aceste probleme.

Această cercetare subliniază importanța conștientizării de sine și a înțelegerii propriilor noastre modele în relații. Recunoscând atracția noastră față de anumite tipuri de personalitate și reflectând asupra experiențelor din trecut, putem lua decizii în cunoștință de cauză și putem construi relații mai sănătoase.

De asemenea, mai există o teorie numită Imago. Aceasta oferă o explicație intrigantă pentru acest fenomen de atracție romantică. Teoria sugerează că mulți indivizi au răni nerezolvate sau daune din copilărie pe care nu au putut să le abordeze când erau tineri și neputincioși.

Potrivit teoriei Imago, indivizii caută să rezolve simbolic aceste probleme alegând un anumit tip de persoană de care să se îndrăgostească. Interesul amoros ales reprezintă o oportunitate de a lucra și de a rezolva aceste probleme nerezolvate într-un mod care nu a fost posibil mai devreme în viață.

Imaginează-ți că ai crescut într-o familie în care tatăl tău o maltrata pe mama ta atât fizic, cât și emoțional. În copilărie, nu puteai să schimbi situația, ceea ce a dus la dezvoltarea unei “imago” sau a unei imagini a unei persoane agresive. Ca adult, s-ar putea să vă simțiți atras de persoane cu trăsături agresive similare, căutând să le schimbați în același mod în care v-ați dorit să o faceți când erați mai tânăr.

Este esențial să recunoaștem impactul experiențelor din copilărie asupra vieții noastre actuale. Prin explorarea acestor experiențe și a influenței lor, putem ajusta ceea ce ne atrage.

A apărut ediția de mai a revistei Avantaje. Luna aceasta v-am pregătit materiale interesante, numai bune de savurat dimineața la cafea… În primăvara lui 2023 Avantaje îți este cel mai bun aliat pentru inspirație, informație și entuziasm. Afli lucruri noi sau poate deja știute dar noi te ajutăm să le certifici și să le structurezi. 

Iată o mică parte din cuprinsul ediției:

  • Acidul hialuronic este o super-moleculă pe care o avem cu toții în organism. Ce face acidul hialuronic? Îți spunem noi: are super-puteri: este capabil să amâne procesul de îmbătrânire cutanată.
  • Există superstiții care ne pot schimba viața? Prinși în vârtejul clocotitor al vieții moderne, ignorăm deseori, zeci și zeci de „reguli' ale binelui și răului, un fel de legi nescrise, transmise de secole, din generație în generație și după care se conduce lumea misterioasă a semnelor ascunse.
  • Poveși urâte de pe TINDER: Iată câteva povești, cât se poate de adevărate, cu protagoniști care au avut curajul să se destăinuie despre dezastrul care se poate ascunde în spatele unor întâlniri „match by Tinder'.
  • Ai colegi dificili? Există conflicte la serviciu? Iată cum trebuie să te comporți: micile neînțelegeri sau conflictele pe care le ai la serviciu îți pot face viața un chin. Nu le lăsa să-ți afecteze randamentul și eficiența, ci găsește modalități prin care defectele colegilor să-ți fie utile ție.
  • Cum se face un shooting de copertă? Fără cei patru pioni importanți, niciun shooting nu e relevant. Tiberiu Arsene, Cristian Buca, Mirela Macovei și Alexandra Calafeteanu sunt departe de a fi simpli pioni într-un proiect de imagine: ei sunt adevărații alchimiști care transformă obișnuitul în remarcabil. 

https://magazines.ringier.ro/brands/avantaje/

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Relatii