„Citește-i” imediat pe cei din jur: iată câteva secrete din limbajul trupului
Limbajul trupului – îl folosim cu toții și, câteodată, spune despre noi mai mult decât înseși cuvintele. Este modul nostru subconștient de a-i lăsa pe ceilalți să ne afle gândurile, folosind numai câteva mișcări sau o anume atitudine. Orice gest mărunt, cum ar fi netezirea părului sau încrucișarea picioarelor, poate spune despre noi mai mult decât un discurs întreg.
Iată câteva mici secrete care te ajută să citești gândurile celor din jur și să le comunici ceea ce simți, fără multe vorbe…
Fă-mi loc, te rog!
În jurul fiecăruia dintre noi, există o zonă pe care o numim „spațiu personal”, în care nu lăsăm pe oricine să pătrundă. La locul de muncă, oamenii tind să-și „apere” spațiul personal odată cu statutul profesional.
Invadarea barierei invizibile este un incident care poate pune în pericol o relație de serviciu. Persoanele extrovertite tind să și-i apropie pe ceilalți, în timp ce introvertiții preferă să-i țină la o distanță de cel puțin o lungime de braț.
Bărbații sunt mai puțin sensibili când vine vorba de invadarea „spațiului personal”, mai ales cel al femeilor, și, adesea, par să nu își dea seama de disconfortul pe care îl creează colegelor, printr-o apropiere exagerată.
Strategii la locul de muncă
În timpul unui interviu pentru obținerea unui post, mesajele transmise cu trupul pot face uneori o impresie mai puternică decât ceea ce spui. Specialiștii consideră că limbajul trupului este cel care oferă o idee generală asupra încrederii în sine.
Cei care nu-și privesc interlocutorul în ochi trimit, de la început, semnale negative. Pare de necrezut, dar unii oameni uită pur și simplu să-și arate interesul față de conversație; dacă sunt cu adevărat interesați, dau din cap, păstrează contactul vizual și, mai ales, nu… cască.
O privire intensă poate fi interpretată că agresivă sau prea intimă și, deci, stânjenitoare. Nici persoanele înțepenite în fotoliile lor, cu fețe impasibile, nu sunt cea mai agreată priveliște.
Încearcă să adopți o atitudine suficient de relaxată, cât să te simți confortabil și să ai un comportament firesc. Câteva mișcări ale mâinii sunt binevenite, întrucât ele denotă deschidere și entuziasm.
Ai grijă să nu exagerezi, deoarece mișcările prea ample sfârșesc prin a abate atenția de la subiectul discuției.
O strângere de mână puternică face întotdeauna o bună impresie, în timp ce o mână moale, fără vlagă, sugerează timiditate.
Jocul de-a puterea
Ai colegi care strigă la tine, te întrerup în timp ce vorbești la telefon, se așază sau se întind pe biroul tău? Acestea sunt tactici folosite pentru a te intimida.
Ticuri demascatoare
Există o gama largă de gesturi care demască nervozitatea: clipitul des, jocul cu accesoriile (colier, mărgele, cercei, inele, brățări), roșul unghiilor, etc. Aceste obiceiuri te ajută să faci față situației, dar distrag atenția auditoriului de la ceea ce spui.
Știi să citeși în gesturi?
Cu ochii pe colegi: Privitul în ochii colegilor denotă faptul că ești prietenoasă și încrezătoare, în timp ce evitarea privirii celorlalți sau fixarea unui punct din podea le poate sugera că ai preferă să eviți discuția.
Mesaje negative: Gesturile care nu fac o bună impresie includ: poziția încrucișată a brațelor sau a picioarelor, bătutul nervos al „darabanei” în masă, păcănitul pixului în timpul întâlnirilor. Acestea indică nervozitate sau plictiseală.
Semnale încurajatoare: Arată-ți interesul menținând contactul vizual cu interlocutorul, aplecând ușor capul într-o parte, spre înainte, pentru a-i arată că asculți cu atenție și că abia aștepți să auzi ceea ce ți se spune.
Atenție însă la mesajele mixte: picioarele încrucișate numai în zona gleznei, genunchii lipiți, înclinați în direcția opusă tălpilor, și mâinile frământate în poală indică o atitudine de nervozitate sau teamă și, uneori, pot sugera că nu ești de acord cu ceea ce spune celălalt.
Secretele unui comportament agreabil
Psihologii englezi, experți în tehnici de conversație și flirt, spun că privitul drept în ochii celuilalt, zâmbetul și atingerile sunt cheile atractivitățîi. Bărbații privesc adesea femeile în ochi, dar uită să zâmbească, lucru care îi face să pară agresivi, iar pe cea cu care vorbesc, să se simtă ca un obiect de studiu la microscop.
Atingerile sunt și ele o armă foarte puternică în spargerea barierelor, dar numai dacă îndeplinesc regula numărul unu: să fie o atingere ușoară, ca un gest, pe creștet sau pe braț, cu urmărirea obligatorie a reacției celuilalt.
Interesul față de interlocutor poate fi interpretat și prin gesturi: femeile își mângâie părul, bărbații își îndreaptă cravata, pantalonii sau șosetele. Pentru a afla cât de mult te place o persoană, apropie-te câțiva centimetri, printr-o mișcare imperceptibilă. Nu își va da seama de ceea ce se întâmplă, dar dacă este interesată de tine, va sta pe loc.
Cele mai bune metode de a descuraja orice încercare de abordare nedorită sunt acelea de a privi într-o altă direcție, de a te încruntă sau și mai bine, de a citi ceva sau de a-ți păstra căștile pe urechi!
Vrei să rămân? Sau vrei să plec?
Poți încuraja oamenii să se apropie de tine sau dimpotrivă, să le spui: „Nu mă interesezi, stai cât mai departe”, fără ca măcar să deschizi gura.
Pentru aceasta, nu uita că menținerea contactului cu privirea celorlalți le semnalizează faptul că ești prietenoasă și de încredere, în timp ce evitarea privirii lor, că vrei să te lase în pace.
Fața îndreptată către vorbitor și palmele orientate în sus înseamnă „undă verde”, în timp ce brațele încrucișate pe piept sugerează o reacție defensivă – „Stop, mă pregătesc pentru apărare.”
Buzele tale…
Gura poate și ea să arate câte ceva din dispoziția în care te afli.
Un zâmbet fals este unul dintre cele mai semnificative exemple.
Un zâmbet ușor strâmb sau o grimasă de entuziasm poate indica nesinceritate.
Buzele se deschid ușor atunci când te simți bine, lucru care poate fi interpretat ca un semn de atracție.
Atingerile de mână sunt cele mai obișnuite semnale schimbate între doi oameni.
Acestea pot fi strângeri de mână la locul de muncă sau plimbări mână în mână, într-un cadru romantic.
Palmele deschise sunt un semn de prietenie și de relaxare, iar expunerea încheieturii mâinii este un gest feminin și ușor seducător.
Pe măsură ce un cuplu devine intim, partenerii avansează către atingerea umerilor, a încheieturii mâinii și a feței celuilalt.
Oglindă, oglinjoară…
Atitudinea „în oglindă” – aceleași gesturi și cam aceeași mimica – înseamnă, de obicei: „Aș vrea să ne cunoaștem mai bine.”
Dacă, de exemplu, ești într-un bar, ai un cot pe masă și o mâna pe pahar, iar „el” se așază alături, cu față spre tine, în aceeași poziție, este clar interesat de persoană ta
Ochi în ochi
Pupilele dilatate sunt semnul atracției.
La fel, privirile întretăiate și o sprânceană ridicată fugar.
Jocul de picioare
Putem transmite semnale cu genunchii, gleznele, degetele și cu tălpile picioarelor.
De exemplu, un gest de seducție adesea folosit de femei atunci când sunt interesate de un bărbat este acela al scoaterii piciorului din pantof și al balansării tălpii goale.
Tactici de „dur”
Picior peste picior, cu o gleznă odihnindu-se pe genunchiul celuilalt picior – gest ce denotă o fire competitivă și o atitudine inflexibilă, încăpățânată. Glezna este adesea prinsă cu mâinile.
Plasa de siguranță
Poziția așezat pe scaun, cu fața către spătarul folosit că o „pavăză” împotriva celorlalți – o personalitate dominatoare, dar și dorința de a se proteja de atacuri nedorite.
Eu sunt șeful!
Un gest tipic masculin – întins pe spătar, cu mâinile sub ceafă, într-o atitudine de superioritate.
Ne spune psihologul: De ce unele femei fac sex mai bine cu amantul decât cu soțul?'