Dacă ai diabet trebuie să știi asta despre vaccinul anti-Covid-19

România și întreaga lume se află în plină campanie de vaccinare împotriva virusului care a întors Planeta pe dos. Luminița de la capătul tunelului pare a fi vaccinul pe care din ce în ce mai mulți oameni îl văd ca pe o speranță de a ne întoarce la normalitate.

Persoanele care urmează tratamente pentru boli cronice vor urma o procedură diferită pentru a se vaccina împotriva noului coronavirus. Acest tip de tratament poate da complicații locale. Bolnavii cronici au nevoie de analize înainte de vaccin, seringă și ac diferite față de cele cu care se imunizează restul populației.

Două companii farmaceutice au distribuit deja numeroase doze pentru a imuniza populația, însă cu toate acestea oamenii nu au încredere în eficacitatea sa, iar pacienții care suferă de diabet sau obezitate își fac griji dacă pot primi sau nu vaccinul.

Medicul diabetolog, Bogdan Timar a participat la evenimentul „Întrebări și răspunsuri: Vaccinarea Covid-19 pe înțelesul tuturor', organizat de Colegiul Medicilor din România la Televiziunea Română (TVR) și a declarat că persoanele care se infectează cu SARS-Cov-2 pot prezenta o creștere a valorilor glicemiilor. Cu toate acestea, vaccinul nu are nici un impact asupra controlului glicemic, prin urmare pacienții care au diabet se pot vaccina fără probleme.

Mai mult de atât, acesta a declarat că un risc major al complicațiilor severe îl au și persoanele care suferă de obezitate, prin urmare vaccinarea acestora este mai mult decât indicată.

„Încă de la începutul pandemiei s-a observat că persoanele care au obezitate au un risc crescut de a dezvolta forme severe ale infecției cu virusul SARS-CoV-2.Acesta este și motivul pentru care Ministerul Sănătății poziționează obezitatea pe al doilea loc în ceea ce privește comorbiditățile la care este indicat să se intervină prin vaccinare încă din a doua etapă.

Pacienții care au obezitate se pot vaccina în a doua etapă de imunizare, iar această vaccinare este cu siguranță indicată pentru acești pacienți atunci când ne gândim că ei au un risc mai crescut în urma contactării infecției', a spus dr. Bogdan Timar în cadrul evenimentului.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Stiri