Cum sărbătoresc românii 1 decembrie – Ziua naţională a românilor

ziua-nationala

ziua-nationala

Români cu mic cu mare în toată România vor ieşi pe 1 decembrie să celebreze Ziua Naţională. La această dată toţi românii sărbătoresc aproape un secol, adică 98 de ani de la Marea Unire.

Pentru unii prilej de aducere aminte, pentru alţii prilej de vacanţă iar la alţii e o zi când aleg să se îmbulzească la pomana dată de Guvern, vorbim aici despre vestita fasole cu cârnaţi sau varza cu ciolan.

În această zi de sărbătoare se vor întâmpla o serie de evenimente menite să sărbătorească Ziua României şi a tuturor românilor, iată o parte dintre acestea:

 • parade militare
 • Te-Deum
 • depuneri de coroane
 • concerte de muzică uşoară sau populară

Parade de Ziua Naţională

Iată conform libertatea.ro, câteva evenimente care se vor desfăşura în unele localităţi din ţară:

 • Bucureşti – parada militară va avea loc ca de obicei, la monumentul Arcului de Triumf. Aceasta va debuta la ora 11.00.
 • Alba Iulia –  de la 9.00,vor fi ceremonii militare de depunere de coroane și jerbe de flori la statuile lui: Ion I.C. Brătianu, Iuliu Maniu, Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, Mihai Viteazul . De la ora 12.00, cei prezinţi la Alba Iulia vor putea asista la ceremonia Schimbării Gărzii Cetăţii (poarta a III-a), iar parada va începe la ora 13.00. Seara, de la ora 22.00 românii vor asista la focul de artificii şi la proiecţii 3D care vor fi în culorile României.
 • Sibiu – de la ora 10.30, la ediul fostului Consiliu Dirigent din Transilvania, se vor depune coroane şi jerbe, apoi vor fi o serie de momente artistice: cântece patriotice, cântece folclorice. La ora 17.30 se va produce o retragere cu torţe, iar de la 19.00 va avea loc un concert simfonic al Filarmonicii de Stat Sibiu.
 • Cluj – evenimentele dedicate Zilei Naţionale a României vor lua startul la 09.30. După un imnul intonat în Catedrala Mitropolitană din Cluj, va ruma o ceremonie de depunere de coroane şi jerbe la statuia lui Avram Iancu. După aceasta, va începe parada militară.
 • Timişoara – tot dimineaţa, la ora 10.30, în fața Palatului Administrativ de pe bulevardul Revoluției din 1989, vor debuta evenimentele dedicate zilei de 1 decembrie. După ce se va intona imnul, după discursurile oficialilor locali şi a slujbei religioase oficiată de către Ioan Selejan, mitropolitul Banatului va porni şi parada militară. Se prefigurează că aceasta va începe la ora 11.30.
 • Iași – manifestarile vor lua startul în Piața Unirii, la ora 10:00, când va avea loc un concert de muzică populară, iar apoi, de la ora 11:00, va avea loc un Te Deum, o depunere de coroane, cuvântări, și masa tradițională, cu 5.000 de porții de fasole și cârnați.
 • Focșani – ca şi la Iaşi şi aici autorităţile locale vor oferi de ziua românilor fasole cu cârnați și un ceai cald tuturor celor care vor ieşi să sărbătorească ziua de 1 decembrie la evenimentele organizate în Piața Unirii. Vor fi pregătite 3.000 de porții de fasole cu cârnați.
 • Oradea   la 12:30 va începe parada militară, iar după aceasta se vor împărţi 2.700 de porţii de fasole cu ciolan pe platoul din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor.
 • Galați   de la ora 18.00, în centrul orașului, va răsuna muzica fanfarei, iar de la 20:30 este aşteptată să cântre trupa Vama.

Sursa foto: shutterstock.com

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Stiri