Cum sa recunosti si sa te feresti de cele 7 tipuri de vampiri sociali?

vampir social, vampir energeticVampirii lasa victimele fara energie. De obicei acestia actioneaza pentru a-si transforma victimele tot in vampiri asemenea lor. Vampirii, asa cum ii stim din povesti, din mituri sau din filme seamana foarte mult cu vampirii sociali din zilele noastre, numai ca cei din zilele noastre sunt cu mult mai multi si actioneaza mult mai rafinat.

1.Vampirul neputintei. Acest vampir social suge energia celor din jur spunandu-le ca nu or sa reuseasca niciodata. Daca intalneste un om care si-a propus sa realizeze ceva face tot posibilul pentru a-l seca de energie. Ii repeta la nesfarsit ca nu va reusi niciodata, ca este prea greu, ca este imposibil sau ca este nerealist. Va incerca sa-l convinga pe toate caile ca traieste cu capul in nori, ca nu este racordat la realitate.

Asemenea vampirilor clasici, acesta incearca sa-si convinga victima sa devina una asemenea lui, adica o persoana lipsita de energie si de incredere in fortele proprii. Vedem asadar cat de rafinat actioneaza acest vampir. Recunoastem rapid acest vampir intrucat nu a realizat mai nimic niciodata si ca urmare nu permite celor din jurul lor sa realizeze ceva fie ca este vorba de viata personala, fie ca este vorba de viata profesionala.

2.Vampirul invidei. Acest vampir ataca acei oameni care au deja realizari. El spune fie ca au realizat pe cai necinstite fie ca au avut un norc care nu va tine mult. Acesti vampiri invidiaza oamenii care au un mic business sau unul mare, ii invidiaza pe cei care au acumulat ceva material, ajungandu-se pana la invidii mai rafinate cum ar fi: invidiaza familiile care sunt fericite, care au copii fericiti.

Asemenea vampirilor neputintei, nici ei nu reusesc sa aiba nimic bun in viata din simplul motiv ca aceste ganduri negative nu vor atrage nimic bun in viata lor. Cu cat vor gandi mai murdar cu atat viata lor va fi mai murdara. Primesti ceea ce oferi! Ei vor oferi doar invidie si gelozie, vor fi permanent nefericiti si au un scop precis in a ataca semenii si prietenii lor care au succes si sunt fericiti.

Ei incearca sa intre in viata lor sa distruga tot ce este bun, iar daca nu reusesc incearca in cercul lor social sa faca acest lucru. Izolat, acestia au si reusite, lucru care-i motiveaza sa continue demersul lor absurd.

3.Vampirul greselii
Acest vampir sta la panda zile, luni, saptamani in sir pandind greseli. Pe acest vampir il vom intalni la tot pasul, la serviciu, in familii, in diferite cercuri sociale. Vei recunoaste usor acest vampir intrucat vei observa ca este fericit cand gaseste victime care au facut greseli. Atunci actioneaza cu brutalitate avand in acelasi timp o licarire ciudata in priviri bucuros ca in sfarsit ai gresit. Ei extrapoleaza greseala reducand sensul vietii persoanei in cauza la greseala respectiva.

Scopul acestui vampir este de a distruge increderea in sine a persoanei si de a arata celor din jur acest caz. La fel ca si ceilalti vampiri, incearca sa castige adepti din randul victimelor. De obicei pe acesti vampiri ii vei reunoaste usor pentru ca nu incearca sa faca nimic deosebit cu viata lor. Teama de a gresi este atat de mare pentru ei ca vor accepta sa faca numai acele lucruri care presupun un grad de risc foarte scazut. Uneori acesti vampiri merg pana acolo incat creeaza un mediu in care victimele pot sa greseasca, intr-un anumit fel de a spune, ei intind capacane.

4.Vampirul conflictelor. In acest caz avem de-a face cu un vampir rafinat. In forma lui cea mai simpla el intra in conflict cu diferiti oameni secatuindu-i de energie. Forma periculoasa a acestor vampiri sociali este devastatoare cand genereaza conflicte intre oameni. El dezvolta strategii prin care reuseste sa puna doua persoane sau doua grupuri in conflict. Merge oarecum si dupa principiul „dezbina si stapaneste”.

Uneori, dupa ce a provocat conflictul, incearca sa joace rolul salvatorului incercand sa medieze conflictul intre cele doua parti, cand de fapt scopul lui real este sa se asigure ca acel conflict va continua pana la final. Uneori generand un conflict urmaresc atingerea unui scop mai egoist pentru ei (acumulare materiala, avansare in cariera etc.).

5.Vampirul binelui. Aceasta specie de vampiri este destul de greu de identificat. Ei joaca rolul salavatorilor de obicei si se deosebesc cu greu de salvatorii autentici. Acesti vampiri simuleaza ca doresc binele semenilor sau al societatii cand de fapt aceasta atitudine o folosesc doar pentru a deschide usi. Acestia sunt un fel de diavoli care umbla cu icoane in mana.

Acesti vampiri nu au o inima cu adevarat curata ei cautand victime inocente cu ajutorul carora sa-si puna planul in aplicare. Cand intalnesti un salvator incearca sa gandesti mai mult in perspectiva, sa vezi care sunt consecintele actiunilor propuse peste un an sau mai mult, cere detalii si cerceteaza aspecte in aparenta neimportante.

In plus, poti verfica informatiile prezentate de acestia pentru a te asigura daca ai de-a face cu un salvator autentic sau cu un vampir deghizat.

6.Vampirul arogantei. Aceasta specie de vampiri sociali se conidera atotstiutori. Ei minimizeaza orice efort, se considera superiori si au un sentiment placut cand cei din jurul lor se simt tristi, neplacuti sau neputinciosi.

Vampirul arogantei pretinde ca are toate raspunsurile din lume, singurele opinii valabile fiind ale lui. El este centrul universului! Ii lipseste masura, respectul si bunul simt. Seaca de energie pe cei din jurul lui prin atitudinea sa, prin minimizarea oricarui efort depus de cei din jur, nimic nefiindu-i pe plac. In esenta, acest vampir isi ascunde slabiciunile si neputinta.

7.Vampirul victimizarii. Aceasta este o specie de vampiri rafinati. Ei cauta atentie permanent si se victimizeaza. Vor sa se inconjoare de salvatori, insa nu vor permite nimanui sa-i salveze cu adevarat pentru ca rolul de victima este unul pe care-l vor juca toata viata.

Acesti vampiri acuza societatea, acuza colegii sau partenerii de viata de situatia in care se afla. Ei strang continu dovezi ca sunt victime. Isi sug de energie potentialii salvatori, scopul lor fiind acela de a strange adepti. Cersesc o fericire si o atentie care nu folosesc la nimic, nici pentru ei nici pentru altii, doar seaca de energie victimele.

Acesti vampiri sociali sunt deosebit de periculosi intrucat apleaza la ce-i mai bun in oameni si anume dorinta acestora de a ajuta.

Aceste specii de vampiri nu apar neaparat doar in formele enuntate, pot fi si combinatii intre doua sau mai multe tipuri de vampiri sau alte tipologii la care eu nu m-am gandit.

Cum ne aparam?

Ca de orice lucru de care dorim sa ne aparam este nevoie in primul rand sa recunoastem pericolul. Sa identificam corect atunci cand avem de-a face cu un vampir social si sa nu reactionam imediat. Atentie, acesti vampiri nu se vor multumi sa va retrageti, va vor urmari pana intrati in acord cu ei. Prin urmare pasii apararii sunt urmatorii:

  • Identifica in mod corect vampirul cu care ai de-a face.
  • Nu reactiona imediat..
  • Incearca o retragere eleganta (de preferat sa te retragi cu mult inainte de a te prinde in jocul lor).
  • Daca esti totusi prins in jocul acestor vampiri sociali este inutil sa incerci sa te lupti cu ei. Trebuie numai sa duci o lupta cu tine insuti pentru a-ti pastra cumpatul, valorile si directiile de actiune stabilite initial si sa iesi din joc pe cat posibil de repede.
  • Limiteaza pe cat posibil timpul petrecut cu acesti vampiri.
  • Construieste-ti o aura si imagineaza-ti ca nimic nu poate trece prin ea. Nimic rau nu va intra la fel cum nimic pozitiv din ceea ce ai nu se va pierde. Vizualizeaza aceasta aura, zambeste si fi optimist. Este un remediu bun care va indeparta vampirii.
  • Poti incerca folosindu-te de respiratie, atunci cand un asemenea vampir se naspusteste asupra ta sa-ti suga energia. Inspira profund de 5-6 ori, gandeste-te la lucrurile cu adevarat importante pentru tine si fii fericit/a ca nu te-a prins in capcana.
  • Nu-i contrazice dar nici nu te pune de acord cu ei. Incearca sa adopti o pozitie neutra pe cat posibil. Este cea mai sigura atitudine care va bloca vampirul social sa devina extrem de violent.
  • Pastreaza distanta fata de acesti vampiri, nu-i lasa sa intre in spatiul tau intim. Nu le face favoruri dar nici nu incerca sa-i distrugi. Incercand sa te lupti cu ei, acestia vor deveni mai puternici.
  • Dezvolta-te, perfectioneaza-te si crezi in puterile tale si in potentialul celor din jurul tau.

Ce faci daca esti unul din acesti vampiri? Ai varianta de a continua convins fiind ca nu vei aduce nimic bun in viata ta sau poate vei constientiza ca poti si meriti mai mult! Poti sa iubesti, sa ierti, sa zambesti, sa-ti faci un rost in viata. Solutii exista, sunt mai aproape decat iti inchipui.

Marian Rujoiu
Specialist Negociere – Extreme Training
www.traininguri.ro
www.marian-rujoiu.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Psihologie