În ultimii ani, sunt din ce în ce mai mulți oameni care adoptă o dietă vegetariană. Aceasta este asociată cu un risc mai scăzut de boli cronice și poate ajuta la pierderea în greutate. Cu toate acestea, s-ar putea să îți fie dificil să slăbești cu o dietă vegetariană, mai ales dacă mănânci prea mulți carbohidrați rafinați sau alimente foarte procesate. Iată, totuși, cum poți să slăbești!
Dietele vegetariene exclud carnea, peștele și păsările de curte. Unii oameni pot urma această dietă din motive religioase sau etice, în timp ce alții sunt atrași de posibilele sale beneficii pentru sănătate.
Principalele tipuri de diete vegetariene sunt:
Lacto-ovo-vegetariană: permite ouăle și lactatele, dar exclude carnea, peștele și păsările de curte
Lacto-vegetariană: permite lactatele, dar exclude ouăle, carnea, peștele și păsările de curte
Ovo-vegetariană: permite ouăle, dar exclude lactatele, carnea, peștele și păsările de curte.
Vegan: exclude toate produsele de origine animală, inclusiv mierea, lactatele și ouăle
Alte modele de alimentație pe bază de plante includ dietele flexitariană (care include unele alimente de origine animală, dar este în principal vegetariană) și pescatariană (care include pește, dar nu carne).
Dietele vegetariene se concentrează de obicei pe fructe, legume, cereale integrale, leguminoase, nuci și semințe. Aceste alimente sunt bogate în fibre, micronutrienți și compuși vegetali benefici și tind să fie mai sărace în calorii, grăsimi și proteine decât alimentele de origine animală.
Deoarece această dietă pune accentul pe alimentele bogate în nutrienți, este legată de un risc redus de boli de inimă, de anumite tipuri de cancer, de diabet și de tensiune arterială ridicată. Mai mult, studiile arată că o dietă vegetariană poate fi un mod eficient de a pierde în greutate.
Cu toate acestea, beneficiile vegetarianismului depind în mare măsură de tipurile de alimente pe care le consumi și de obiceiurile tale alimentare generale.
Supraalimentarea sau alegerea prea multor alimente foarte procesate va oferi mai puține beneficii decât o dietă bazată pe alimente vegetale integrale, nerafinate, și poate avea mai multe dezavantaje.
În timp ce vegetarianismul poate părea o modalitate eficientă de a scăpa de excesul de greutate, mai mulți factori pot împiedica acest lucru să se întâmple.
Consumul de porții mari și insuficiența proteinelor
Consumul mai multor calorii decât aveți nevoie poate duce la creșterea în greutate.
Chiar dacă te îndopi cu alimente nutritive într-o dietă vegetariană, s-ar putea să te servești cu porții mai mari decât este necesar.
Acest lucru este deosebit de frecvent dacă te zgârcești la aportul de proteine.
Proteinele pot crește senzația de sațietate prin scăderea nivelului de grelină, un hormon care reglează foamea, ceea ce poate, la rândul său, să îți reducă aportul caloric general și să stimuleze pierderea în greutate.
Dacă nu mănânci destule proteine, s-ar putea să mănânci mai multe alimente pentru a te simți sătul – împiedicându-ți eforturile de pierdere în greutate.
În timp ce necesarul de proteine poate fi satisfăcut cu ușurință cu o dietă vegetariană, s-ar putea să apară dificultăți la început, pe măsură ce elimini carnea din dieta ta.
Alimentele bogate în carbohidrați rafinați, cum ar fi pâinea, pizza și pastele, pot fi ușor de mâncat în exces în cadrul unei diete vegetariene.
Acestea sunt disponibile pe scară largă și uneori pot fi singurele opțiuni vegetariene la restaurante sau la întâlniri.
Alimentele bogate în carbohidrați rafinați tind să fie lipsite de fibre și nu reduc foamea la fel de mult ca și carbohidrații complecși, din cereale integrale. Ca urmare, acestea te pot încărca cu exces de calorii, scrie Health Line.
Mai mult, unele studii sugerează că carbohidrații rafinați declanșează eliberarea de insulină suplimentară, un hormon care reglează glicemia. Acest lucru poate contribui, de asemenea, la creșterea în greutate. De asemenea, atunci când treci la o dietă vegetariană, s-ar putea să îți crești substanțial aportul de alimente vegetale bogate în grăsimi.
Mesele vegetariene încorporează adesea nuci, semințe, unt de nuci, avocado sau nucă de cocos. În timp ce aceste alimente sunt incredibil de hrănitoare și sățioase, ele furnizează, de asemenea, 9 calorii pe gram, în comparație cu 4 calorii pe gram de proteine și carbohidrați.
Potrivit sursei citată anterior, mai multe strategii pot ajuta la promovarea pierderii în greutate cu o dietă vegetariană, inclusiv:
Umplerea a jumătate din farfurie cu legume fără amidon. Alegerea legumelor bogate în fibre, cum ar fi broccoli, conopidă, dovlecei, frunze verzi și ciuperci, vă poate ajuta să rămâneți sătul și să diminuați aportul de calorii.
Integrarea de proteine la fiecare masă și gustare. Alimentele vegetariene bogate în proteine includ fasole, nuci, semințe, linte, ouă, produse lactate și alimente din soia.
Optând pentru carbohidrați complecși. Aceste alimente care stimulează sațietatea includ cereale integrale, legume cu amidon, fructe și leguminoase.
Urmărindu-ți porțiile de alimente bogate în calorii. Asociați nucile, semințele și grăsimile sănătoase cu alimente mai puțin calorice, astfel încât să nu mâncați prea mult.
Mâncând mai ales alimente integrale. Alimentele neprocesate, cum ar fi fructele și legumele întregi, nu au ingrediente inutile.
Limitarea alimentelor foarte procesate. Evitați alternativele de carne, mesele congelate și alte alimente ultraprocesate, deoarece acestea găzduiesc probabil aditivi nesănătoși, sare suplimentară și zahăr adăugat.
O dietă vegetariană echilibrată care pune accentul pe alimentele vegetale integrale și limitează carbohidrații rafinați și produsele foarte procesate vă poate ajuta să slăbiți.
Totuși, nu uitați de alți factori importanți care contribuie la pierderea în greutate, cum ar fi somnul adecvat, hidratarea și exercițiile fizice.
A apărut ediția de mai a revistei Avantaje. Luna aceasta v-am pregătit materiale interesante, numai bune de savurat dimineața la cafea… În primăvara lui 2023 Avantaje îți este cel mai bun aliat pentru inspirație, informație și entuziasm. Afli lucruri noi sau poate deja știute dar noi te ajutăm să le certifici și să le structurezi.
Iată o mică parte din cuprinsul ediției:
https://magazines.ringier.ro/brands/avantaje/