Cum să îngrijești corect grădina de legume ca să te bucuri de legume proaspete și delicioase

gradina de legume

Propria grădină de legume este soluția ideală ca să consumi mai des legume proaspete, culese de tine. Iar ca să fii sigură că vei obține o recoltă bogată, cu legume sănătoase și aromate, e important să urmezi câteva reguli esențiale.

Folosește uneltele de grădinărit potrivite

Un set complet de unelte de grădinărit îți ușurează munca, iar grădinăritul va deveni o activitate plăcută și relaxantă. Un instrument practic și util este foarfeca de grădină, pe care o vei folosi ca să întreții periodic plantele. Această procedură este esențială pentru tomate (cârnitul tomatelor), deoarece va trebui să tai vârfurile plantelor pentru a facilita creșterea roșiilor. Înainte să folosești foarfeca de grădină, asigură-te că este ascuțită, ca să tai corect și cu ușurință plantele.

Pregătește pământul înainte de plantare

Ca să obții o recoltă bogată, trebuie să pregătești pământul înainte să plantezi răsadurile de legume. Pentru început, pământul trebuie curățat de resturile vegetale. Urmează afânarea solului, adică trebuie să îl sapi ca să permiți aerisirea pământului, și apoi grăparea, care are rolul să mărunțească și să pregătească patul germinativ. Nu uita să aplici și fertilizatori chimici sau organici.

Aplicarea unui erbicid preemergent, cu 2-3 zile înainte de plantarea răsadurilor va permite dezvoltarea unei culturi fără buruieni, adică efortul tău va fi mult diminuat. De asemenea, buruienile pot priva legumele de lumină și de substanțele nutritive din sol, de aceea trebuie eliminate.

Protejează plantele

Pe măsură ce plantele de dezvoltă, încep să apară dăunători și  boli – provocate de bacterii și ciuperci care pot compromite recolta.

Toate legumele din grădină pot fi afectate de boli și dăunători, indiferent că plantezi tomate, vinete, varză sau ardei. De exemplu, bolile ardeilor pot varia de la ofilirea plantelor și până la infectarea și putrezire fructelor și sunt favorizate de cele mai multe ori de umiditate mare sau de lipsa substanțelor nutritive din sol. Este nevoie de aplicarea preventivă a unor fungicide eficiente.

Ca să combați dăunătorii trebuie să folosești tratamente specifice, așa cum sunt insecticidele pentru ardei.

Asigură cantitatea optimă de apă

Prin irigarea plantelor vei asigura necesarul de apă pentru dezvoltarea lor. Poți opta pentru montarea unui sistem de irigare care îți va ușura munca sau poți alege să uzi manual plantele. Ține cont însă că temperatura apei trebuie să fie cât mai apropiată de cea a solului sau aerului.

Ca să te asiguri că plantele vor primi cantitatea necesară de apă, e recomandat să uzi plantele dimineața devreme sau seara, odată cu apusul soarelui, mai ales pe timpul verii. Dacă uzi plantele la orele după-amiezii, apa se usucă rapid la suprafața solului și nu va ajunge la rădăcină. Totodată, cantitatea de apă diferă în funcție de plantă, de umiditatea și de temperatura solului.

Îngrijirea propriei grădini cu legume este o activitate plăcută. Însă dacă vrei să ai siguranța că vei avea o recoltă de legume bogată și sănătoasă, ține cont de aceste reguli, întreținerea culturilor fiind necesară de la plantare și până la recoltare.

Sursă foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Diverse