Dacă ouăle sunt nelipsite din meniul tău săptămânal, obișnuiește-te să nu le mai arunci cojile. Acestea sunt pline de nutrienți, un motiv suficient pentru a le da diverse întrebuințări. Printre cele mai cunoscute sunt cele din gospodărie.
În cele ce urmează, vom vorbi despre cum pot fi folosite cojile de ouă în grădină. Dacă ești fericita posesoare a unei grădini, poți ține cont de recomandările pe care ți le vom face în continuare. Așadar, cojile de ouă pot fi folosite ca:
După cum probabil că știi, cojile de ouă sunt bogate în calciu, mineral extrem de important pentru sănătatea solului. Pe lângă calciu, acestea conțin o mulțime de alte minerale care sunt absorbite rapid în sol. Folosirea cojilor ca îngășământ nu presupune măcinarea acestora, absorbția nutrimentelor făcându-se la fel de bine și în cazul cojilor întregi.
Atunci când plantezi flori în ghiveci, poți fertiliza compostul acestora fără să apelezi la produsele din comerț, cu ajutorul cojilor de ouă. În gaura pe care o faci în compost și în care vei introduce planta, pune o mână de coji de ouă zdrobite. Acestea se vor descompune rapid și vor furniza calciu plantei.
Dacă folosești semințe, poți apela la următoarea metodă: fă o gaură la capătul mai mare al unui ou, prin care vei îndepărta conținutul acestuia. Umple coaja de ou cu apă fierbinte pentru a o steriliza, las-o puțin la scurs, după care introdu semințele plantei. Acestea trebuie lăsate în interiorul oului până vor încolți, iar planta va ieși în afara cojii. În acest moment, îndepărtezi coaja de ou și transplantezi răsadul în ghiveci sau în grădină.
Înaintea momentului în care păsările dau naștere puilor, dar și imediat după, organismul acestora are nevoie de mult calciu. Este atât cazul păsărilor sălbatice, cât și al păsărilor de curte. În acest scop, le poți da și tu o mână de ajutor punându-le un pumn de coji de ouă în mâncarea pe care le-o dai în mod obișnuit. Înainte de aceasta, sterilizează cojile, introducându-le într-un vas cu apă fierbinte.
Dacă grădina ta este invadată de melci, poți scăpa de ei fără pesticide, cu ajutorul cojilor de ouă. Acestea nu trebuie fărâmițate, ci doar fragmentate. Scopul este acela ca melcii să se împiedice de marginile ascuțite ale cojilor, astfel încât să nu poată înainta către plante și, în cele din urmă, să plece. Această soluție este eficientă și împotriva omizilor.
Tu ai folosit până acum cojile de ouă în vreuna dintre aceste situații?