Cum recunoști bijuteriile false. 6 trucuri utile pentru a nu te lăsa păcălită

cum recunoști bijuteriile false

Pentru cineva care nu are deja un ochi format, bijuteriile false pot fi dificil de depistat. Argintul este vândut adeseori drept aur alb, pietrele prețioase sunt doar niște pietre colorate, iar gravurile de pe inele, lănțișoare sau pandantive pot fi și ele falsificate cu ușurință.

Însa există unele metode prin care să te ferești de cumpărarea unor bijuterii false și unele trucuri prin care să înveți să le recunoști de la bun început, astfel încât să nu te lași niciodată păcălită:

Cumpără-ți bijuteriile dintr-un magazin de încredere

Dacă eviți buticurile anonime și îți iei bijuterii doar de la firme de renume, cu reputație impecabilă, sau le cumperi din magazine de încredere, nu vei risca să dai o groază de bani pe niște accesorii false. Bijuteriile precum acestea sunt produse de branduri celebre și sunt autentice, chiar dacă îți este greu de crezut că le poți găsi reduse cu până la 86%. Cât timp bijuteriile tale sunt cumpărate din magazine de încredere, nu va trebui să îți faci griji cu privire la autenticitatea lor.

Verifică gravurile de pe bijuterii

Gravarea unor numere în interiorul inelelor, pe lănțișoare, brățări ori pandantive nu este întâmplătoare și nici aleatorie. Aceasta îți poate oferi informații cu privire la materialul din care este realizată bijuteria respectivă, dar și cu privire la autenticitatea ei.

De exemplu, bijuteriile din aur sunt marcate cu 375, 500, 583, 585, 750, 916, 958, 999, în funcție de puritatea metalului. Cele de argint sunt marcate cu 800, 830, 875, 925, 960, 999, în timp ce bijuteriile din platină au inscripționate unul dintre numerele 850, 900, 950, 999.

Aceste numere îți arată puritatea metalului din care sunt fabricate bijuteriile. În cazul unei bijuterii din argint gravat cu numărul 925 înseamnă că puritatea metalului este de 92,5%.

Ai grijă și la aspectul gravurii. Numerele ar trebui să fie corecte și ușor de citit. În caz contrar, este mai bine să nu îți asumi riscul de a cumpăra bijuteria respectivă.

Supune-le testului cu magnetul

Mascarea oțelului cu un strat de fier este o practică des întâlnită printre cei care falsifică bijuterii. Cel mai simplu mod de a testa autenticitatea unei astfel de bijuterii este să o supui testului cu magnetul. O bijuterie fabricată dintr-un metal de înaltă calitate nu ar trebui să atragă magnetul.

Verifica aspectul bijuteriei

Argintul și platina sunt foarte asemănătoare la prima vedere, motiv pentru care platina, un metal foarte scump, este înlocuită cu argintul. Pentru o persoană care nu are foarte multă experiență la acest capitol, cele două pot părea aproape identice. Însă adevărul este că unele diferențe pot fi observate și cu ochiul liber. Argintul se zgârie mai ușor și are o ușoară reflexie neagră, fiind în același timp și ceva mai flexibil. Platina nu are niciuna dintre aceste proprietăți. De asemenea, aurul lasă urme aurii pe plăcile de ceramică sau porțelan, în timp ce urmele lăsate de o bijuterie falsă vor fi gri sau negre.

Metoda cretei. Sau folosirea iodului

Vrei să afli rapid dacă o bijuterie este, într-adevăr, fabricată din argint? Ia o bucată de cretă și aplic-o pe o mică porțiune a bijuteriei. Argintul autentic ar trebui să se înnegrească în locul respectiv.

Autenticitatea aurului poate fi verificată cu ajutorul unui bețișor de vată înmuiat în iod. Această substanță pătează bijuteriile false, dar nu lasă nicio urmă pe cele fabricate din aur.

În schimb, aplicat pe platină, iodul va lăsa o urmă închisă la culoare. Cu cât culoarea lăsată în urmă este mai saturată, cu atât calitatea bijuteriei este mai mare.

Nu-ți face griji că vei păta definitiv bijuteriile. Le poți curăța corect și eficient folosind una dintre aceste metode de curățare a metalelor prețioase.

Cum depistezi diamantele false într-o secundă

Cel mai simplu mod de a-ți da seama dacă inelul cu diamante vândut la un preț exorbitant este fals este să sufli de aproape peste el. Diamantele au conductivitate termică ridicată și nu ar trebui să se aburească.

În schimb, dacă vrei să verifici autenticitatea unui smarald, nu trebuie decât să îl ții puțin în mână. Acesta are o conductivitate termică extrem de scăzută, motiv pentru care rămâne mereu rece.

Iar chihlimbarul poate fi verificat prin simpla scufundare într-un pahar cu apă. Dacă este real, acesta va pluti pe suprafața apei, deoarece are o densitate mai mică. Dacă se scufundă până la fundul paharului, poți avea certitudinea că este vorba despre o piatră falsă.

(P) Material realizat cu sprijinul www.elefant.ro

Sursa foto: Shutterstock/Copyright:George Rudy

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Diverse