Cum poti sa-ti asiguri o pensie prospera

Cand scriu acest articol, pe agenda publica este comentata declaratia ministrului de Finante, de a lansa spre dezbatere publica ideea impozitarii pensiilor, argumentand ca intr-un stat civilizat, orice venit se taxeaza! Greu de spus cum se va solutiona aceasta criza!

Pana atunci, insa, trebuie sa spun ca Guvernul a avizat, la inceputul lunii februarie, proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice, urmand ca documentul sa fie supus in Parlament la o dezbatere prioritara. Premierul Emil Boc a aratat ca legea este necesara pentru a se asigura plata in continuare a pensiilor, precizand ca mentinerea actualului sistem va conduce la situatia in care, peste putini ani, Romania va trebui sa imprumute miliarde de euro pentru a plati pensiile, fara a mai exista resurse pentru investitii si garantii ca tinerii vor beneficia de sprijinul statului la varsta iesirii la pensie.

Motivul principal pentru care sistemul public de pensii este deficitar si vorbim tot mai des despre haosul din sistemul de pensii este extrem de simplu: numarul de angajati care le sustine scade, in timp ce numarul pensionarilor creste, ca si speranta de viata a acestora, evolutii care vor reduce in viitor puterea de cumparare a celor care vor avea doar pensie de stat. Potrivit Institutului National de Statistica, la o populatie activa de 9,3 mi­lioane, cu un numar de 4,36 milioane de salariati, Romania beneficiaza de 5,7 milioane de pensionari.

De ce avem nevoie de pensii private?
Acest fenomen este determinat, in principal, de faptul ca bugetul de asigurari sociale este prea mic.

In conditiile in care numarul angajatilor care lucreaza si platesc contributii sociale (CAS) a scazut in ultimii 17 ani, de la 8,1 milioane in 1990 la 4,6 milioane anul trecut, riscam in anii urmatori ca fiecare dintre cei activi in piata muncii sa sustina nu 1,2 pensionari, asa cum se intampla acum, ci peste doi pensionari.

Mai mult decat atat, recalcularea permanenta a pensiilor nu a facut altceva decat sa prelungeasca agonia sistemului public. Reforma ar putea impune dezvoltarea unui sistem de conturi individuale de economisire pentru pensii private.

Doar 27% din populatie apeleaza la servicii financiare de economisire pentru a-si imbunatati nivelul de trai la pensionare, arata un studiu realizat de Aviva. Asta desi, potrivit aceluiasi studiu, 63% dintre romani sunt de parere ca nu vor avea suficienti bani atunci cand se vor pensiona. Solutia asigurarii unui trai decent dupa pensionare poate consta in cumpararea unei asigurari de viata cu componenta de economisire pe termen lung sau in detinerea unei pensii facultative, mai ales ca procentul provenit din pensia privata obligatorie adaugat la pensia oferita de stat, ca nivel de baza pentru pensionare, nu poate oferi un standard de viata ridicat.

Daca se ia in considerare perioada medie de viata a unei persoane adulte din Romania, 70% din acest timp e petrecut muncind, iar 30% corespunde varstei de pensionare. Pentru a fi sigur ca la pensie beneficiaza de un standard de viata similar perioadei active, un angajat trebuie sa economiseasca aproximativ 30% din salariul actual. Avand in vedere ca acest lucru nu e usor pentru majoritatea romanilor, situatia actuala ii determina sa se gandeasca la posibilitatea de a munci si dupa varsta normala de pensionare, 61% luand in calcul acest lucru. Dintre acestia, 69% au, in mod surprinzator, varste cuprinse intre 25 si 34 de ani.

Suplimentarea pensiilor
Alternativa la sistemul public de pensii: pensiile private obligatorii si facultative
Odata cu introducerea sistemului privat de pensii, in 2007, am putea spune ca paleta instrumentelor de economisire pe termen lung pentru pensie poate fi considerata acoperitoare. Astfel, pe langa pilonul I al pensiei de stat, participantii pana in 35 de ani contribuie in mod obligatoriu, iar cei in-tre 36 si 45 de ani o fac in mod optional, la pensia privata obligatorie (pilonul II) si, voluntar, la pensia facultativa (pilonul III). In plus, companiile de asigurari au in oferta polite de viata cu componenta de pensii – produse care reprezinta solutii de suplimentare a veniturilor pentru pensie.
 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Relatii