Cum poți avea un control asupra copilului fără să te impui

Cum poți avea un control asupra copilului fără să te impui

Cum poți avea un control asupra copilului fără să te impui

La toate întâlnirile mele cu părinții, găsesc mereu oameni care caută tehnici și rețete de acțiune cu copilul: cum să fac să facem teme fără ceartă? Cum să fac să mă asculte? Cum să fac să nu mai plângă? Cum să fac să fie mai puțin timid? Cum să-l extrag dintr-un anturaj toxic? 

Toate sunt întrebări de control, întrebări despre cum să îmi impun puterea, pentru că el e mic și nu înțelege oricum. Am crescut toți în control, ne este aproape imposibil să rezistăm dorinței de a crea control. Operăm cu idei, concepte, motive, scopuri, mize și uităm că ființa umană lucrează, de fapt, și cu emoție, energie, vibrație, rezonanță, oglindire. Uităm că avem și o emisferă dreaptă a comunicării cu cel mic. Cu noi înșine chiar.

Există CONTROL și există și CONECTARE. Un creier stâng și unul drept. Primul fie impune regulile, fie le conține. Celălalt fie le înghite reprimând, fie le integrează.

Când un copil se poartă rău, părintele se află în zona de control, nu de spațiu și conectare emoțională.

Când copiii se simt controlați/condiționați, subconștientul lor sesizează starea de lipsă, de impotență, de pierdere. Când, dimpotrivă, dăm doi pași înapoi și creăm spațiul de acceptare, încredere, optimism – condiționăm subconștientul copilului să lucreze cu starea de abundență, de plin, de bogăție. De acolo curg ideile bune sau de acolo se alege calea în viață, chiar și după repetate rătăciri.

Când emoționalul percepe energia bogăției, tot sistemul este în siguranță, iar cognitivul începe să decidă în favoarea tânărului; când totuși, la subsolul casei este apă și întuneric, oricât de bine am controla arhitectura de la suprafață, toate etajele încep, pe rând, să emane mirosul putred.

Mai ales în adolescență, dacă nu există rezolvări emoționale ale deciziilor sau dacă, mai rău, acestea au fost luate în numele tânărului și peste voința lui, indiferent de străduința lui de a se supune și de a te asculta, conflictul emoțional va destabiliza simțul identității personale, încrederea în sine, asertivitatea și puterea de a a lua decizii.

De Oana Moraru

Foto:   123rf.com

Citește și:

Taberele culturale în străinătate, noua modalitate de relaxare a elevilor

Performanța cere… pasiune necondiționată pentru un anumit domeniu

Subiecte la Matematică tot mai simple, elevi tot mai slab pregătiții

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Educatie