Cinci moduri de a dezvolta independența copilului

independența copiilor

Este absurd să îi ceri copilului să știe să facă lucruri dacă nimeni nu i-a arătat cum se fac ele. Doar privindu-te nu înseamnă că a și învățat. Cu adevărat important este sa fii alături de el, să îi arăți și să îl încurajezi să devină independent. Sigur, faci multe lucruri în locul lui pentru că îl iubești și vrei să-l ajuți, pentru că îl consideri mic și neajutorat. Dar nu poți face asta la nesfârșit. Și nici nu este în avantajul lui, până la urmă. Iată cinci moduri de a dezvolta independența copilului: 

  1. Tu începi, el termină

Este cea mai simplă și eficientă metodă, fiind de obicei folosită atunci când vrei să îl înveți pe copil să se hrănească singur. De exemplu curățarea unei banane. O deschizi tu la vârf și separi doar o fâșie a cojii. Restul de treabă lași în seama lui, să tragă în jos toate celelalte fâșii. Se aplică și la dezbracăt de haine: tu îl ajuți să scoată mâinile din mâneci, iar el să scoată căpșorul, singur. La fel și la descălțat. Tu îi desfaci șireturile iar el se descalță efectiv.

  1. El începe, tu continui

Aceasta este o excelentă abordare în activitățile care țin de autoîngrijire. Lasă-l să încerce, așa cum poate, să se spele pe dinți. Pentru că nu o va face corect la început, poți continua tu, arătându-i cum trebuie făcut acest lucru.

  1. Hai s-o facem împreună!

Funcționează bine atunci când copilul are de îndeplinit sarcini mai dificile, care necesită „asistență'. Cum ar fi spargerea ouălor într-un castron, turnarea laptelui în cană, spălarea unei farfurii.

  1. Încearcă și tu!

Metoda este potrivită pentru abilitățile de bază. Cere-i să pună jucăriile în cutie sau rufele murdare în coș, să ducă – fără să o verse – o pungă desfăcută cu orez, de exemplu.

  1. Tu alegi!

Simplul act de a lăsa copilul să facă alegeri este o modalitate excelentă de a încuraja independența timpurie. Exemple: permite-i să aleagă între două bluze pe cea pe care o va purta, între două alimente pentru gustare sau între două jucării.

Foto: Shutterstock

Citește și:

Medic neurolog: „Dragă şcoală, de ce faci asta? Copiii noştri nu numai că nu mai au copilărie, dar se îmbolnăvesc!'

Iată care sunt cele mai dăunătoare alimente pentru copii

Cum ajuți copilul să fie mai isteț

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Educatie