Cum să îi spunem copilului că nu există Moş Crăciun

copil

Atunci cand copilul isi intreaba parintii daca exista sau nu Mos Craciun, cine este, de unde vine, adesea parintii resimt o dificultate in a da raspunsul corect copilului.

Ne intrebam firesc, a cui e dificultatea: a parintelui in a oferi explicatii adevarate sau a copilului in a recepta un mesaj, care ar putea fi dureros pentru el. Parintii gandesc adesea ca este prea mic copilul pentru a intelege, ca ar suferi, ca i-ar dauna si isi va pierde copilaria.

De fapt si adultul se confrunta cu dificultatea de a-i furniza micutului o informatie adevarata, care in mintea parintelui ar parea contrara propriei sale etici sau imagini pe care si-a creat-o in legatura cu mitul Mos Craciun.

Care vor fi reactiile copilului?

Ele pot imbraca o gama diversa: curiozitate, negare, tristete, plans, agresivitate, surpriza, intelegere, acceptare.

Oricare ar fi aceste reactii, este de dorit sa lasam copiii sa si le exprime spre a se elibera. Veniti in intampinarea nevoilor copiilor dumneavoastra, dati explicatii, oferti clarificari, imbratisati-i, aveti rabdare cu ei!

Pentru ce-i spunem adevarul?

Pentru ca are nevoie de el, pentru dezvoltarea armonioasa a personalitatii sale, pentru a ne percepe pe noi intr-o lumina buna si nu ca pe niste mincinosi, pentru cunoasterea de care are nevoie pentru a creste armonios si a se maturiza la timp evitand ridicolul in fata copiilor care deja stiu adevarul legat de Mos Craciun, pentru a-si clarifica niste „semne” pe care le avea de ceva timp, pentru intelegerea miturilor, a ritualurilor care marcheaza trecerea, pentru a da sens evenimentelor din perioada plina de magie a sarbatorilor de iarna.

Exista o varsta ideala pentru demontarea mitulului Mos Craciun?

Fiecare copil poate sa creada in Mos Craciun atat cat doreste el sa creada.

Copiii au nevoie de magie, mit, povesti, fantezii din care isi extrag tipare, modele de comportament pentru mai tarziu. Ei asteapta cadourile, dar mai ales sunt dornici de a trai vraja sfanta care invaluie Craciunul.

Cu aceasta ocazie sunt exprimate valori ca: binele, iubirea, recompensa, generozitatea. Nu exista o varsta ideala pentru demontarea mitului, dar in preajma varstei de 7, 8, 9 ani, ar fi de dorit aducerea anumitor informatii, clarificari, care sa fie comunicate simplu, pe intelesul copilului tinand cont de toate particularitatile personalitatii sale.

Atunci cand considerati ca dumneavoastra sau copilul, nu sunteti inca pregatiti pentru acest pas, amanati momentul dezvaluirii adevarului, dar nu pentru multa vreme!

Evitati pe cat posibil minciuna, aveti curajul sa raspundeti corect dand forma si sens adevarului!

Copiii au nevoie de o perceptie corecta a sarbatorii, au nevoie de cunoasterea sensului ei, de magie, lumina, atmosfera, cadouri si mai ales, au nevoie de dragoastea dumneavoastra de parinti calzi si intelegatori, modelatorii responsabili a personalitatii propriului copil.

Cum dezvaluim identitatea lui Mos Craciun copilului nostru?

Daca ne hotaram sa-i spunem adevarul, CUM o facem, CAND, IN CE CONTEXT?

Comunicarea se face simplu, dar vom avea in vedere varsta copilului, care joaca un rol foarte important atunci cand ii comunicam, la fel de importante sunt si nivelul de intelegere, inteligenta, afectivitatea sa.

Contextul potrivit ar fi in preajma sarbatorilor, acasa langa brad, mai ales ca majoritatea copiilor au observat anumite pregatiri, cadouri cumparate „bine ascunse” de parinti sau au auzit de la alti copii diverse comentarii legate de Mosul.

Deja de la 7 ani, unii copii au aflat adevarul despre Mos Craciun si le povestesc si colegilor de scoala sau de joaca despre descoperirea lor. Este de dorit ca la 7, 8 sau 9 ani sa li se explice adevarul, altfel cei care cred inca in mit, ar putea fi ridiculizati de ceilalti copii care s-au convins mai devreme de inexistenta Mosului.

Momentul explicatiilor despre Mos Craciun nu trebuie nici grabit deoarece copiii pot deveni frustrati, dezamagiti, furiosi, tristi atunci cand magia dispare; exista si copii, care desi stiu adevarul, inca nu sunt pregatiti sa-l accepte, de aceea trebuie sa avem rabdare si tact cu ei , sa tinem seama de ritmul fiecaruia de dezvoltare, intelegere si acceptare.

Acestora, vom continua sa le spunem povestea despre Mos Craciun ca fiind acela care vine din cer cu sania trasa de reni si ne pune cadourile sub brad in fiecare iarna.

Povestile au vibratia puritatii, au forta si efect terapeutic, ele se adreseaza subconstientului nostru si se constituie in resurse atunci cand vom dori sa ne intalnim cu copilul din noi, care ne va insoti pe tot parcursul vietii.

Atunci cand copiii descopera si accepta adevarul despre Mos Craciun le vom vorbi explicandu-le ca Mos Craciun este un mit in care si noi am crezut atunci cand am fost copii. La fel ca si ei am descoperit intr-o zi adevarul despre Mos si am suferit o vreme dupa care, am acceptat realitatea.

Dar si acum ca suntem mari, ne pregatim din timp sa intampinam Craciunul, impodobim bradul si asteptam cu emotie momentul cadourilor deoarece Mos Craciun exista in sufletele noastre, in amintirile copilariei noastre si asa va fi mereu, pentru ca avem nevoie de magie, vis si fantezie. Mos Craciun este un simbol al puritatii, reinoirii, sarbatorii, voiosiei si generozitatii.

Articol realizat de psiholog dr. Aurelia Moraru  www.psihohipnoza.ro  

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Relatii