Cum arată ciupercile otrăvitoare. Imaginile care îți pot salva viața
Ciupercile pe care le găsim în pădure sunt delicioase și putem prepara o mulțime de rețete gustoase avându-le la bază, dar trebuie să fim foarte atenți atunci când le alegem. Pe lângă sortimentele comestibile, există foarte multe ciuperci otrăvitoare, care ne pot pune viața în pericol. Iată cum arată ciupercile otrăvitoare.
Cazurile de intoxicații cu ciuperci sunt frecvent întâlnite în această perioadă. Pentru că nu știu ce soiuri să aleagă, oamenii ajung să consume de foarte multe ori ciuperci ce conțin substanțe nocive pentru organism și care în anumite situații pot deveni letale. Astfel, este foarte important să facem deosebirea între ciupercile pe care le putem consuma și cele pe care ar trebui să le evităm. Pentru aceasta este important să știm cum arată ciupercile otrăvitoare.
Cum arată ciupercile otrăvitoare. Lista ciupercilor necomestibile, cu imagini
Ciupercile otrăvitoare pot fi întâlnite la tot pasul, iar pentru că acestea seamănă foarte mult cu cele pe care le putem consuma, oamenii ajung de multe ori să facă confuzii. Acestea sunt câteva tipuri de ciuperci pe care nu ar trebui să le consumi niciodată, asta dacă nu vrei să îți pui sănătatea în pericol.
1. Ciuperca albă
Ciuperca albă poate fi confundată cu ușurință cu alte ciuperci comestibile. Ea nu trebuie consumată niciodată, având un nivel ridicat de toxicitate și putând cauza probleme grave la nivel gastrointestinal.
2. Muscăriță sau Pălăria Șarpelui
Muscărița sau buretele muștelor, așa cum este cunoscută în popor această ciupercă, conține acid ibotenic și muscimol, substanțe care au efecte neurotoxice și care pot cauza halucinații.
3. Buretele pestriț
Buretele pestriț este un alt tip de ciupercă ce trebuie evitat. Acesta conține o sumedenie de toxine, care atunci când ajung în organism produc halucinații, probleme digestive și intoxicații.
4. Buretele viperei
Această ciupercă este letală. Acesta conține o toxină numită amanitină, care atunci când ajunge în organism provoacă reacții dintre cele mai grave, care pot ajunge să fie letale.
5. Văloasă delicată
Ciuperca cunoscută în popor sub denumirea „Văloasă delicată” este letală și asta pentru că pe lângă alte toxine, aceasta conține orelanină, o substanță care poate duce la insuficiență renală și hepatică.
6. Cortinara de munte
O altă ciupercă ce conține substanța letală orelanină este Cortinara de munte. Aceasta nu trebuie ingerată și asta pentru că poate pune în pericol viața celui ce o consumă.
7. Gheba de brad
Gheba de brad are un aspect comun și poate fi confundată cu alte ciuperci comestibile. Atunci când este consumată, efectele acesteia sunt letale.
8. Burete porcesc
Buretele porcesc este responsabil pentru apariția Sindromului Paxillus, fiind letal pentru organismul uman.
Cum arată ciupercile comestibile: tipuri de ciuperci
Pe lângă ciupercile otrăvitoare pe care nu ar trebui să le consumăm niciodată, există și ciuperci ce pot fi folosite în alimentație. Uite câteva soiuri de ciuperci pe care le poți consuma fără să îți faci griji pentru sănătate.
ATENȚIE la testele care te ajută să deosebești o ciupercă otrăvitoare de una comestibilă!
Testarea ciupercilor acasă pentru a verifica dacă sunt otrăvitoare nu este sigură sau recomandată. Identificarea ciupercilor comestibile necesită o bună cunoaștere a speciilor, iar multe ciuperci otrăvitoare seamănă foarte mult cu cele comestibile. Nu există metode simple de testare la domiciliu care să garanteze siguranța consumului acestora. Cu toate acestea, iată câteva metode tradiționale folosite, care însă nu sunt fiabile:
Chiar dacă specialiștii ne sfătuiesc să culegem doar acele ciuperci pe care le cunoaștem și despre care știm sigur că sunt comestibile, există un test la care putem apela pentru a vedea dacă am făcut alegerea corectă. Mai exact, pentru a testa toxicitatea ciupercilor, putem fierbe împreună cu acestea o lingură de argint.
Dacă aceasta se înnegrește, atunci înseamnă că ciupercile sunt otrăvitoare. Acest test este practicat din cele mai vechi timpuri, însă specialiștii sunt de părere că nu ar trebui să ne bazăm pe el, existând șansa ca acesta să ofere un rezultat departe de realitate. Acest test este total nefondat științific și nu poate garanta siguranța.
În plus, trebuie să fim atenți la mirosul ciupercilor și la petele existente pe suprafața acestora. Ciupercile otrăvitoare au un miros puternic, înțepător și pete cu o formă ciudată pe suprafața pălăriei. Sfatul experților este să evităm culesul de ciuperci atunci când nu cunoaștem soiurile și să le consumăm doar pe cele din piețe sau locuri autorizate.
Foto: shutterstock.com
Citește și:
Cum să prepari cea mai bună zacuscă de vinete și ciuperci. Rețeta unui preparat delicios
Rețetă delicioasă de paste cu pui și ciuperci în sos alb. Sunt perfecte pentru masa de prânz
5 plante otrăvitoare pe care le ai și tu în grădina ta