Cum a evoluat prețul chiriilor. Uite cum e cu chiriile la Iași

Atât cererea, cât și oferta de închirieri rezidențiale (apartamente și case) au consemnat creșteri față de perioada similară a anului anterior, respectiv vara lui 2018.

În marile orașe, cererea pentru apartamente și case de închiriat este mai scăzută decât cea pentru proprietăți rezidențiale de vânzare, însă depășește, în unele cazuri (cum este Bucureștiul), 50% din volumul acesteia din urmă. Căutările pentru chirie în Iași sunt surpriza acestei perioade.

Astfel, potrivit unui recent raport, mai bine de jumătate dintre căutări pe site-urile căutări de profil s-au concentrat pe Capitală, pe următoarele locuri situându-se Constanța, Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov și Iași.

Cu 10% mai multe căutări decât în urmă cu un an

Comparativ cu perioada similară a anului trecut, nivelul actual al cererii pe închirieri din aceste șase mari orașe este, per ansamblu, cu 10% mai ridicat.

Creșteri la acest capitol au fost consemnate în majoritatea cazurilor, în frunte cu Iași, unde a avut loc un avans de 21%; pe următoarele locuri se situează Cluj-Napoca (+12%), București (+11%), Constanța (+11%) și Brașov (+5%). Excepția de la regulă o constituie, în acest caz, Timișoara, unde cererea pentru proprietăți de închiriat este acum cu 7% mai scăzută decât în urmă cu un an.

Comparativ cu perioada similară a anului 2015, interesul pentru închirieri este, în momentul de față, cu 64% mai mare, tendința ascendentă fiind resimțită în toate centrele regionale analizate.

Cele mai semnificative creșteri, de peste 100%, au avut loc în Iași și Cluj-Napoca, unde numărul căutărilor pe acest segment de piață s-a majorat cu 165% și, respectiv, cu 130%.

Datele relevă, de asemenea, că cererea este cu 87% mai mare în Brașov, cu 83% în Constanța, cu 73% în Timișoara și cu 45% în București.

În al doilea pătrar al anului 2019, numărul apartamentelor și caselor disponibile spre închiriere în cele șase mari orașe ale țării (proprietăți finalizate înainte de anul 2000) s-a majorat cu aproximativ 3,4% față de trimestrul anterior.

Cele mai multe asemenea anunțuri se găsesc, bineînțeles, în București. În perioada analizată, piața din Cluj-Napoca și-a menținut poziția secundă în clasamentul ofertelor de închiriere, urmată fiind de Timișoara.

Tendința generală de suplimentare a ofertei de locuințe disponibile spre închiriere a fost resimțită trimestrul trecut în cinci din șase orașe. Marja de creștere a fost, însă, de două cifre doar în Brașov, unde a avut loc un avans de 13%; în celelalte cazuri, variațiile s-au situat sub 10%, anume la +6,2% în Iași, la +3,3% în Cluj-Napoca, la +2,7% în Timișoara și, respectiv, la +2,6% în București.

Excepția de la regulă este reprezentată de Constanța, unde oferta a scăzut cu 0,8% în ultimul trimestru.

Oferta: plus de 8,3% la 12 luni

Comparativ cu perioada similară a anului trecut, creșterea generală a fost mai accentuată, situându-se la +8,3%. De menționat este că trendul ascendent a fost resimțit, de dată această, în toate marile orașe analizate, patru din șase consemnând creșteri de două cifre.

Astfel, oferta s-a majorat cu 22,5% în Brașov, cu 21,5% în Timișoara, cu 19,3% în Cluj-Napoca și cu 12,9% în Iași. În Constanța, pe de altă parte, oferta oferta cu 4,6% mai mare decât în urmă cu un an, iar în București cu 0,2%.

Cât despre anunțurile de închiriere nou introduse pe piață, datele relevă un recul de 0,2% față de primul trimestru din 2019 și, respectiv, o creștere de 12,6% față de perioada similară din 2018.

În cel dintâi caz, scăderi au fost înregistrate în trei din cele șase orașe analizate, anume București (-1,4%), Cluj-Napoca (-1,6%) și Timișoara (-4,3%), iar în restul au avut loc creșteri.

La 12 luni, însă, evoluții pozitive au avut loc în toate marile orașe analizate, în frunte cu Brașovul (unde poate fi observat un plus de 20,6%).

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Diverse