Cozonacul din comerț este plin de chimicale: 30 de aditivi descoperiți în diferiți cozonaci

Cozonacul din comerț este o alternativă mai rapidă, mai practică și mai ieftină a celui făcut acasă, cu răbdare și ingrediente atent alese. Din ce în ce mai mulți români preferă cozonacul “de-a gata” fără să țină cont de prezența E-urilor din compoziție pentru a-l face atrăgător mai mult timp, deci să fie menținut “proaspăt” până se vinde.

Asociația Pro Consumatori (APC) – Vocea consumatorilor din România, a realizat un studiu privind calitatea a 43 de sortimente de cozonaci comercializate în marile lanțuri de magazine și cofetării. Potrivit Asociației, “au fost analizate următoarele sortimentele de cozonac: cu stafide și fructe glasate; cu nucă și cacao; cu rahat și cacao; cu nucă; cu stafide și cacao; cu stafide și bucăți de portocală; cu nucă și stafide; cu cremă de nuci; cu cremă caramel și cremă ciocolată; cu cremă de lapte-frișcă; cu cremă caramel; cu cremă de ciocolată-rom; cu nucă și vișine; fantezie; cu mac; cu rahat; cu rahat, stafide și cacao; cu stafide. În cele 43 de produse analizate s-au identificat 30 de aditivi alimentari (arome sintetice, mono și digliceride ale acizilor grași, acid ascorbic, sorbat de potasiu, acid citric, stearoil 2 – lactilat de sodiu, esteri ai acizilor mono și diacetil tartici cu mono si digliceridele acizilor grași, acid sorbic, carbonat de calciu, sirop de sorbitol, propionat de calciu, L-cisteina, caramel simplu, carmin, propilenglicol, alginat de sodiu, datem, briliant blue, caramel amoniacal, portocaliu annato, aceslufam K, ciclamat de sodiu, zaharină, antocianine, dioxid de titan, guma guar, benzoat de sodiu, carbonat de amoniu, citrate de sodiu).”

„Cozonacul industrial este un produs care, în cele mai multe situații, nu mai are nimic din gustul și savoarea cozonacului tradițional. În compoziția acestuia există ingrediente care au denaturat rețeta acestui produs, cum ar fi: șrot de soia, spărtură de soia, făină de soia degresată, oțet din vin, fibre de cartofi, făină de porumb, amidon de porumb etc, la care se adaugă coloranți, conservanți, emulgatori, stabilizatori, agenți de îngroșare, agenți de afânare și îndulcitori artificiali. Le sugerez consumatorilor să cumpere cozonac numai după o atentă verificare a ingredientelor, a termenului de valabilitate și să fie circumspecți la anumite mențiuni care apar pe ambalajul produselor de acest tip cu scopul de a-i induce în eroare.

Cozonacul din comerț este plin de chimicale: 30 de aditivi descoperiți în diferiți cozonaci

Într-un singur cozonac găsim până la 15 aditivi alimentari! 7 din 10 cozonaci conțin conservanți! 8 din 10 cozonaci conțin arome sintetice! Unul din doi cozonaci conține acid citric! Prețul unui cozonac variază de la 5 lei la 85 lei!

Sursa: apc-romania.ro

Citeste si:

VIZIUNE ÎNFIORĂTOARE: Baba Vanga, cea care „a prezis 11 septembrie', a spus că Putin va fi…

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Stiri