Copilul tău vrea să fie tot timpul în centrul atenţiei? Uite de ce se întâmplă acest lucru

În foarte multe dintre cazuri, cei mici își doresc să se facă auziți, indiferent de locul în care se află. Pentru a-i putea ȋnţelege este important să le analizăm comportamentele și să aflăm care sunt cauzele care dau naștere anumitor manifestări. Astfel, în situația în care copilul tău vrea să fie tot timpul în centrul atenției, trebuie să știi de ce se întâmplă acest lucru și în ce măsură îl poți ajuta.

Foarte mulţi părinţi care ȋși cresc copiii spun deschis că nu există o carte care să poată transmite dificultăţile cu care se confruntă zilnic o mamă sau un tată. Ȋn cele mai multe cazuri, cărţile se raportează la comportamente standard, la reţete rigide ce nu pot fi adaptate fiecărui copil sau fiecărei situaţii ȋn parte. De aceea, poate deveni frustrant pentru părinţi atunci cȃnd ȋncearcă să caute soluţii sau să găsească explicaţii pentru comportamentele copiilor.

Cuvintele pe care părinţii le folosesc pentru a-și descrie situaţia ȋn faţa lumii constituie realitatea lor. Drepturile copiilor sunt acum cunoscute pe scară largă, iar părinţii ȋncearcă să fie empatici cu copiii, doar că uneori nu reușesc. Cei mici vor să atragă atenţia asupra lor, iar modul pe care știu să ȋl folosească este prin comportament. Există cursuri de dezvoltare personală atȃt pentru copii, cȃt și pentru adulţi, prin intermediul cărora pot afla cum să gestioneze situaţiile dificile.

Copilul tău vrea să fie tot timpul în centrul atenţiei? Uite de ce se întâmplă acest lucru

Una dintre ideile discutate mult ȋn prezent este libertatea copiilor. Unde ȋncepe libertatea și unde se termină, care sunt drepturile copiilor de a se manifesta și cum se poate discuta cu aceștia ca și cu niște adulţi. Sunt specialiști care afirmă că lipsa regulilor și prea multă libertate nu ajută la dezvoltarea copiilor, ba dimpotrivă. Vor crește crezȃnd că totul li se cuvine, nu vor ști să aprecieze  nimic și se vor considera tot timpul centrul universului lor. De unde și nevoia de a se afla ȋn centrul atenţiei permanent.

Pe de altă parte, etichetarea copiilor, clasificarea lor ȋn buni' sau răi', cuminţi' sau obraznici' nu face decȃt să ȋntărească aceste comportamente. Li se spune că sunt ȋntr-un anumit fel, iar ei vor demonstra prin acţiunile lor că sunt demni'  să poarte acea etichetă.

De asemenea, cei mici pot să atragă atenţia părinţilor prin comportament atunci cȃnd se simt neglijaţi, cȃnd simt că nevoile lor nu sunt importante pentru părinţi. Este bine de știut că atunci cȃnd ȋncearcă să atragă atenţia, un copil nu solicită o pedeapsă, nici nu vrea să te enervezi și să ridici tonul. Comportamentul prin care atrage atenţia este modul prin care el știe să se facă văzut, să comunice cu tine. Nu să fie ȋn centrul atenţiei ȋși dorește de fapt, ci să fie observat de tine, să fie fericit, să știe că ești acolo, lȃngă el.

Foto: shutterstock.com

Citește și:

Uite ce greșeli faci în educația copilului

Fără cadouri pentru profesori! Ce prevede noul Cod de etică pentru profesorii din învăţământul preuniversitar

Acestea sunt universitățile celebre care predau cursuri de…fericire

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Educatie