Telefon sau smart phone? Cum sa-ti alegi mobilul

Telefon, smart phone, mobil

Intrebarea este: ai nevoie de un telefon mobil sau de un „briceag elvetian? Pana la urma, telefonul il folosesti doar pentru a vorbi sau ai nevoie sa faci si poze, sa asculti muzica, sa iti verifici e-mail-urile, sa citesti documente word sau mai stiu eu ce articol de pe Internet? Ba chiar poti asculta radio sau viziona filme salvate in memoria telefonului sau receptiona emisiuni TV.

Dar chiar ai nevoie de asa ceva? Pentru a putea raspunde la aceasta intrebare, trebuie sa evaluezi daca in activitatea ta zilnica iti este de folos un asemenea gadget. Pentru ca de multe ori ne incanta ideea unui telefon care „stie sa faca si aia…, dar dupa ce l-am achizitionat, ajungem sa ii folosim doar circa 20% dintre functii. In alta ordine de idei, telefonul mobil a devenit oarecum si un accesoriu de moda, exista telefoane aurite, platinate, cu cristale aplicate etc. Depinde din ce punct de vedere privesti acest accesoriu.

Camera video
E necesara daca ai un abonament de telefonie mobila 3G, asta insemnand ca poti efectua si apeluri video in care il vezi pe ecranul telefonului pe cel cu care ai initiat convorbirea, insa asta presupune ca si cel pe care il apelezi sa aiba un telefon compatibil si abonament 3G. Atentie: nu orice telefon mobil dotat cu camera video e olbigatoriu 3G. Un telefon de acest gen are practic doua camere video.

Mult mai utila este camera video/foto pe un telefon mobil atunci cand, de exemplu, vrei sa te sfatuiesti cu sotul, care este la serviciu, in legatura cu modelul de draperie ales pentru camera copiilor. Faci o poza draperiei din magazin cu ajutorul telefonului mobil si o trimiti sotului, in format MMS (Multimedia Messaging Service).

Mai poate exista si situatia in care ai plecat pe graba intr-o excursie si ai uitat aparatul foto acasa. Daca vrei sa ai niste fotografii cu locurile pe care le-ai vizitat, poti folosi telefonul mobil. In acest caz, este important cati megapixeli are camera foto. In rest, pentru situatiile in care nu intentionezi sa faci poze pe care sa le pastrezi ca amintiri, megapixelii nu prea conteaza.

Radio FM, tunner TV, media player
In drumul tau zilnic spre serviciu, timpul petrecut in mijloacele de transport sau pe strada poate fi mult mai agreabil ascultand postul de radio favorit sau muzica in format mp3 din memoria telefonului.

Dar daca mergi la serviciu cu masina personala sau lucrezi de acasa, aceste facilitati nu-ti sunt de mare folos. In cazul in care ai de facut un drum lung cu trenul, poate preferi ca, in loc sa citesti, sa asculti muzica sau sa vizionezi un film sau o emisiune TV. Un telefon mobil cu astfel de facilitati ar fi util.

Pentru vizionarea filmelor, trebuie sa tii cont de marimea ecranului – iti imaginezi cat de mica se vede subtitrarea pe un ecran micut? Iar daca ecranul e mare, tot telefonul e mare, ceea ce inseamna ca e mai putin practic. De asemenea, ascultarea posturilor de radio sau vizionarea emisiunilor TV e dependenta de semnal.

Internet, e-mail, office
Daca job-ul tau presupune sa ai in perma-nenta acces la un calculator pentru Internet, e-mail sau programe office, un smart phone, adica un „telefon destept, ti-ar fi de folos. Asta deoarece iti poate asigura mobilitate fara a pierde legatura cu ceea ce e important pentru tine. Poti primi e-mail-uri, naviga pe Internet sau chiar vizualiza documente word, excel, pdf. Viteza de transfer depinde de calitatea semnalului, dar si de facilitatile telefonului.

Un telefon 3G are o viteza de transfer a datelor mult mai mare decat unul de generatie anterioara. Nu uita ca nu e suficient ca telefonul sa fie 3G, trebuie sa ai si un abonament 3G.

Bine de stiut
Daca vrei sa te axezi strict pe partea practica si te intereseaza cat de buna este calitatea convorbirii, tine cont de urmatorii parametri:
◆ pe ce frecvente funtioneaza;
◆ din ce material este carcasa (o carcasa metalica, desi ne duce cu gandul la rezistenta crescuta la uzura, poate interfera cu receptia semnalului);
◆ cat de mult tine acumulatorul (autonomia telefonului);
◆ cat de mare si de lizibil este ecranul;
◆ cat de mare sau mic este telefonul in sine,
◆ cat de usor se manevreaza, tastele reactioneaza bine la apasare/atingere etc.

Abia dupa ce ai lamurit aceste aspecte te poti gandi si la functiile extra.

Catalin Andrei; foto: shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Povesti adevarate