Consilierea în carieră te ajută să te reorientezi profesional

Îți dorești poate să dai un refresh carierei tale, dar nu știi ce job ți s-ar potrivi. Primul pas pe care îl poți face este să soliciți consiliere în carieră. Sesiunile de îndrumare te vor ajuta să-ți identifici obiectivele în carieră și să urmezi pașii necesari pentru a atinge aceste obiective. De exemplu, dacă îți dorești o carieră în IT, dar ți se pare mult prea dificil să intri în acest domeniu, pentru că nu ai experiență și nici formarea necesară, poți apela la un program complet, format din consiliere în carieră, cursuri IT și coaching, precum proiectul Cursuri IT by eJobs.

Text: Mihaela Pascari

Când ar trebui să apelezi la consiliere de carieră?

Iată câteva indicii care ar trebui să-ți dea impulsul de a solicita consiliere în carieră:

 • Ai aplicat de zeci de ori, dar răspunsul recrutorilor întârzie. Un consilier în carieră te va poate ajuta să înțelegi procesul de recrutare și să identifici acele aspecte care te pot descalifica pentru un job.
 • Te simți copleșită de căutarea unui loc muncă. Poate ai lucrat mulți ani într-un anumit domeniu și nu ai mai luat contact cu piața muncii. Ești în momentul în care nu știi de unde să începi, ce joburi ți se potrivesc și unde ai putea să le găsești. Un consilier de carieră te poate ajuta atunci când treci printr-un impas.
 • Plănuiești o schimbare majoră în carieră. Trecerea la un domeniu în care nu ai experiență, cum ar fi domeniul IT, poate fi dificilă. Un consilier în carieră te poate ajuta să faci această tranziție mai ușoară, identificând abilitățile pe care le ai, obiectivele și interesele tale în carieră, precum și cursurile potrivite.

Un consilier de carieră te poate ajuta:

Să-ți evaluezi competențele
În sesiunile de consiliere în carieră vei beneficia de evaluări ale competențelor. Astfel vei cunoaște punctele tale forte și punctele unde merită să investești în dezvoltare.

Să alegi cursurile în IT care ți se potrivesc
Poți alege proiectul Cursuri de IT by eJobs, cofinanțat din Fondul Social European, parte a programului Operațional Capital Uman 2014-2020. Acesta are mai multe etape mai multe etape (consiliere, cursurile propriu-zise, coaching). Ai ocazia ca după finalizarea cursurilor să aplici pentru joburi în domeniul IT. Pentru asta, echipa de consiliere în carieră din cadrul proiectului îți va oferi suportul necesar. Detalii aici.

Iată care sunt condițiile pentru înscriere:

 • ai domiciliul sau reședința în orice județ din România (cu excepția județului Ilfov și Municipiului București
 • ai o vârstă cuprinsă între 25 și 65 de ani
 • ești angajată, cu contract de muncă, PFA sau ÎI
 • ai absolvit cel puțin 8 clase
 • dispui de acces la internet (viteză minimă de 10 Mb/s) – cursurile au loc doar online
 • ai în posesie un computer (laptop sau PC) cu webcam (integrat sau separat) pentru a permite accesul la curs/examen
 • ai în posesie difuzor/căști și microfon pentru a participa la discuții
 • ești un bun vorbitor de limba engleză (mediu/avansat)
 • deții competențe digitale de bază

Cursurile gratuite în IT sunt disponibile prin:

PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020

Axa Prioritară 6 – Educație și competențe ID

proiect: POCU/726/6/12/135988

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Să descoperi ce opțiuni ai în carieră
Când pornești în căutarea unui loc de muncă poate că nu ești sigură ce job s-ar potrivi abilităților și cunoștințelor tale. În plus, poate îți dorești să lucrezi pentru anumite companii, să ai un anumit stil de lucru (remote, hibrid, de la birou). Un consilier de carieră ține cont de toate aceste aspecte, cunoaște piața muncii și cererea din partea angajatorilor și îți poate reduce timpul necesar căutării și aplicării la un job.

Elaborezi un plan personal de acțiune
Știi ce carieră ți-ai dori, însă nu ești sigură ce cale să urmezi pentru a obține un anumit job? Un consilier de carieră te va ajuta dezvolți un plan de acțiune pentru a ajunge la acel loc de muncă dorit.

Să-ți realizezi CV-ul și scrisoarea de intenție
Într-o sesiune de orientare în carieră, consilierul te va ghida în redactarea CV-ului și a scrisorii de intenție, astfel încât acestea să se potrivească jobului la care aplici și îți vor oferi tot suportul necesar în procesul de căutare a unui loc de muncă, de aplicare și, ulterior, în pregătirea pentru interviu.

Interviuri cu jocuri de rol
Un interviu îți poate crea o stare de neliniște, pentru că nu știi ce întrebări îți va pune recrutorul și dacă vei ști să răspunzi la ele. Ce-i drept nu poți ști niciodată ce întrebări vei primi, dar te poți antrena pentru a răspunde chiar dacă nu ai cunoștințele necesare. Un consilier în carieră poate simula interviuri, iar această practică îți va oferi mai multă încredere în tine.

Depășești obstacolele
O schimbare în carieră poate veni cu multe obstacole în momentul în care începi formarea. Consilierul în carieră are experiența lucrului cu mai multe persoane care au întâmpinat dificultăți similare ție și îți poate oferi exemple, soluții, precum și motivația necesară pentru a le depăși.

Îți dezvolți o rețea profesională
Să găsești oamenii care au aceleași pasiuni ca tine și care lucrează în companii de care și tu ești interesată poate fi o misiune dificilă. Un consilier în carieră îți poate crea astfel de conexiuni, te poate îndruma spre grupuri de profesioniști, spre conferințe sau te poate recomanda companiilor alături de care a lucrat. Astfel îți vei extinde rețeaua profesională, iar căutarea și găsirea unui loc de muncă vor fi mult mai ușoare și plăcute.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Stiri