Concediul de odihnă ar putea fi de cel puțin 25 de zile. Ziua angajatului va fi liberă

Concediul de odihnă ar putea fi de cel puțin 25 de zile. Ziua angajatului va fi liberă

În curând este posibil să avem un concediu de odihnă mai lung, mai exact ar putea să fie de cel puțin 25 de zile, din care o zi să fie sărbătorirea zilei de naştere a angajatului. Această facilitate va fi posibilă în baza unui acord între acesta şi angajator.

Aceasta este de fapt o propunere legislativă făcută de senatorii PNL pentru modificarea Legii 53/2003 – Codul Muncii. Această propunere legislativă a fost deja depusă la Senat.

„Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 25 de zile lucrătoare, din care o zi este pentru sărbătorirea zilei de naştere a angajatului, în baza unui acord între angajator şi angajat, dar şi cu respectarea prevederilor Directivei 2003/88/CE a Parlamentului European şi Consiliului Uniunii Europene', spune alineatul 1 al articolului 145 din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii, care va se modifica astfel potrivit News.ro.

„Prezenta propunere legislativă chiar dacă pare la prima vedere ca fiind de un iz populist este necesară în contextul interpretărilor existente cu privire la concediile de odihnă şi a surmenajului, a suprasolicitării, dar şi a persoanelor din diferite companii multinaţionale sau chiar instituţii publice care lucrează în afara programului de muncă legal, chiar în timpul sărbătorilor legale sau religioase, precum şi de multe ori chiar în perioade de concediu de odihnă… totul pentru a visa pentru o bunăstare financiară ulterioară', conform expunerii de motive.

Senatorii liberali au mai precizat că în România peste 70% din angajaţii din mediul privat, dar şi peste 40% din salariaţii din mediul public suferă fie de sindromul dependenţei de muncă sau al suprasolicitării locului de muncă, conform unor studii sociologice de specialitate.

Ce spun inițiatorii proiectului privind concediul de odihnă?

Acest proiect a fost creat „pentru a se crea posibilitatea unei motivări prin creşterea perioadei de concediu de odihnă necesar diminuării efectelor psihice, fizice şi intelectuale a suprasolicitării, efecte devastatoare în viitor atât pentru angajaţi dar şi pentru costul forţei de muncă a angajatorului', potrivit news.ro.

Introducerea zilei de naştere ca zi legală poate fi inclusă în aceeaşi categorie a argumentelor expuse, au mai precizat senatorii PNL  „mai ales că din punct de vedere moral, educaţional, şi etic majoritatea angajaţilor «uită» să-şi ofere un echilibru motivaţional care va avea efecte şi în randamentul ulterior al creşterii productivităţii muncii'.

O altă propunere a liberalilor de modificare a Codului Muncii prevede ca durata normală a timpului de muncă pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă să fie de 8 ore pe zi. Această durată se poate extinde până la 10 ore pe zi, dar cu respectarea a 40 de ore pe săptămână.

„Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă, durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână. Această normă a timpului de muncă se stabileşte cu respectarea prevederilor Directivei 2003/88/CE a Parlamentului European şi Consiliului Uniunii Europene, în funcţie de raportul contractual dintre angajat şi angajator. Ea poate fi şi de 10 ore pe zi, cu respectarea a 40 de ore pe săptămână',  spune alineatul 1 al articolului 112, care va avea acest cuprins.

De asemenea, se va modifica și alineatul 1 al articolului 113 astfel: „Repartizarea timpului de muncă în timpul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus. Această repartizare a timpului de muncă se stabileşte de comun acord între angajator şi angajat şi poate fi de 10 ore pe zi timp de patru zile, cu trei zile de repaus, dar cu respectarea prevederilor Directivei 2003/88/CE a Parlamentului European şi Consiliului Uniunii Europene'.

Această propunere legislativă vizează un precedent apărut la nivel internaţional privind creşterea productivităţii muncii angajaţilor în companiile multinaţionale, dar și din diferite instituţii publice.

„Conform specialiştilor, perioada de adaptare la un astfel de program depinde de la om la om, dar, în medie, un astfel de obicei se formează cam în trei luni. În avcelaşi timp, fieccare angajator (fie din mediul privat sau public) trebuie să îşi asume că, cel puţin un timp, randamentul oamenilor nu o să fie acelaşi ca înainte de schimbarea programului. Dar, odată ce trece perioada de acomodare, poate creşte productivitatea muncii, totul depinde foarte mult de domeniul de activitate', argumentează iniţiatorii.

În plus, senatorii PNL au mai subliniat că, pentru susţinerea propunerii legislative, au avut în vedere şi efectele pe care modificarea programului le-ar putea avea asupra economiei.

„Dacă, per total, programul companiei va rămâne de cinci zile pe săptămână, dar niciun angajat nu va munci mai mult de patru zile, rezultă că patronul trebuie să facă noi angajări. Aşadar, s-ar crea mai multe locuri de muncă, cu condiţia ca patronul să aibă cu ce să plătească noii angajaţi', au afirmat semnatarii propunerii legislative.

Foto: shutterstock.com

Mihaela Tudor

Citește și:

Corporatiștii primesc o veste proastă! Când se închid staţiile de metrou Pipera şi Aurel Vlaicu

Au chemat medicii să consulte un cadavru pregătit de înmormântare. Rudele i-au pus oglinda la gură și s-a aburit!

Trupul neînsufleţit al Andreei Cristea a fost adus în ţară! Tânăra a murit în atacul terorist din Londra

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Stiri