Civilii din Ucraina sunt îndemnați să „fugă” din est

Ucraina a îndemnat civilii să părăsească estul țării „cât timp există încă oportunitatea' înainte de un asalt militar masiv al Rusiei, pe care îl așteaptă în zilele următoare.

Viceprim-ministrul, Iryna Vereshchuk, a declarat că autoritățile „nu vor putea ajuta' locuitorii care au rămas în urmă odată ce au izbucnit lupte pe scară largă. Ea a spus că guvernatorii regiunilor Harkov, Luhansk și Donețk le cer oamenilor să se mute imediat în zone mai sigure.

„Trebuie făcut acum, pentru că mai târziu oamenii vor fi sub foc și se vor confrunta cu amenințarea cu moartea. Nu vor putea face nimic în privința asta', a postat ea pe Telegram, scrie The Guardian.

Vicepremierul a subliniat: „Este necesară evacuarea cât timp există această posibilitate. Deocamdată, încă există.'

Kremlinul a declarat că intenționează să pună mâna pe întreaga regiune Donețk, pe fondul unor informații potrivit cărora Vladimir Putin dorește să declare victoria în Ucraina la timp pentru 9 mai, ziua în care naziștii au fost capitulați în cel De-al Doilea Război Mondial.

Noua focalizare către est vine în urma eșecului umilitor al aparentului plan inițial al lui Putin de a ocupa capitala, Kiev, de a răsturna guvernul președintelui Volodimir Zelenski și de a subjuga cea mai mare parte a Ucrainei în câteva zile sau săptămâni.

În schimb, trupele ruse care au înaintat spre Kiev au fost forțate să se retragă în Belarus după pierderi zdrobitoare. De asemenea, Kremlinul și-a retras forțele din regiunea Sumy după ce avansul său s-a blocat.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Stiri