Ciorba devine un preparat scump după ce prețurile la alimente au crescut dramatic
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2022/02/122138664_m.jpg)
De la zi la zi, românii scot mai mulți bani din buzunar pentru a-și asigura traiul zilnic, chiar și pentru a găti ciorba clasică. Mulți producători de alimente au majorat prețurile încă de la începutul anului 2022 pentru o gamă de produse.
Unul dintre preparatele principale din casa fiecăruia dintre noi, ciorba, a ajuns să coste dublu față de acum câteva luni. Legumele sunt la fel de scumpe precum carnea, iar uleiul se află în capul listei de alimente care a suferit majorări substanțiale. Fie că o preparăm acasă, fie că o servim la restaurant, o porție de ciorbă costă cu 50% mai mult comparativ cu ultimul trimestru al anului 2021.
„5 lei kilogramul de păstârnac, ţelina 6 lei, morcovul 3 lei, roşiile 8-9 lei, ceapa 2,5 lei. Un ardei care avea un preţ de 4,5 lei acum e 11 lei. Materie primă, costurile de ambalare, inclusiv costuri cu utilităţi, gaz, curent, chiar şi chirii.Pentru a susţine businessul trebuie să venim şi noi cu un adaos raportat la produsul finit', a declarat Chef Adi Chicoș, potrivit Observator.
Proprietarii de restaurante susțin că au încercat să găsească soluții pentru a nu mări costul unei porții de ciorbă, însă este extrem de dificil să acopere chiar și materia primă.
„Ne-am dat seama că nu mai facem faţă cheltuielilor, taxelor şi a salariilor. Dacă va fi necesar, se va mai interveni peste preţuri', a precizat Ioana Vasile, manager restaurant, pentru sursa mai sus menționată.
Diferența dintre prețurile alimentelor din ultimele decenii și acum este în mare parte un produs al inflației, care crește constant prețurile. De obicei, acest lucru se întâmplă într-un ritm abia vizibil, care devine evident doar atunci când vedem diferențele de preț la alimente de-a lungul mai multor ani sau decenii. Anul acesta, însă, lucrurile stau diferit.
Foto: 123RF