Cine a fost, de fapt, Sf. Valentin?

Sf. Valentin, protectorul iubirii

Cine nu a auzit de “sărbătoarea Sfântului Valentin”, dedicată iubirii? Contestată de unii, pentru alţii cel mai bun pretext de a-şi declara dragostea, ziua de 14 februarie are origini mai vechi decât îţi imaginezi. Află povestea unuia dintre cei mai cunoscuţi sfinţi.

Sf. Valentin a fost un preot creştin din timpul împăratului Claudius al II-lea (268-270), împărat cunoscut pentru faptul că a persecutat Biserica. În plus, a interzis căsătoriile dintre tineri, motivând că soldaţii necăsătoriţi luptă mai bine decât cei căsătoriţi, pentru că au mai puţine griji şi responsabilităţi.

Deşi trăiau într-o societate permisivă, care încuraja poligamia, existau numeroşi adepţi ai Creştinismului, care voiau să-şi unească viaţa cu a unei singure persoane.

Aici intervine preotul Valentin. Acesta nu ia în considerare edictul emis de împărat şi oficiază căsătorii în secret. În cele din urmă, este prins şi torturat pentru faptele sale. Finalul este tragic, este condamnat la moarte prin bătaie cu pietre şi apoi decapitat, însă faptele sale nu au fost uitate.

În prezent, relicvele sale pot fi vizitate în Italia, fie la biserica greco-catolică Santa Maria in Cosmedin, din Roma, fie la mănăstirea Fraţilor Capucini din oraşul calabrez Belvedere Maritimo, iar multe alte biserici din întreaga lume îi cinstesc numele.

De la Sf. Valentin la sărbătoarea iubirii

Care este legătura dintre istoria sfântului Valentin şi felul în care este promovată astăzi Ziua Sf. Valentin? Unii spun că legătura a fost stabilită de poeţi precum Geoffrey Saucer, părintele poeziei engleze.

Aceştia au simţit nevoia să vorbească despre iubirea romantică şi mărturisirea acesteia, într-o perioadă în care relaţiile erau lipsite de romantism, erau de fapt un contract semnat între părinţi. Saucer a descoperit istoria sfântului care a luptat pentru iubire, aniversat pe 14 februarie, şi în timp această legătură a căpătat o amploare tot mai mare.

Sf. Valentin, în Europa

Deşi se spune că a devenit o sărbătoare comercială, cu multe elemente de kitsch şi mult consumerism, nu se reduce totul la aceste elemente.

Danemarca – Sf. Valentin este o sărbătoare recentă, adaptată. Nu se dăruiesc buchete de flori clasice, ci flori albe presate, şi iubiţii fac schimb de felicitări.

Anglia – în ajunul sărbătorii, femeile pun pe pernă cinci frunze de dafin, câte una la colţurile pernei şi una în centru, în speranţa că-şi vor visa aleşii.

Italia – fetele se trezeau devreme şi primul băiat pe care-l vedeau avea să fie/sau semăna cu alesul lor. Un schimb de cadouri sau o cină romantică este modul în care este marcată sărbătoarea Sf. Valentin.

Franţa – În oraşul Sf. Valentin, în regiunea franceză Loire, sărbătoarea ţine două zile, oraşul este decorat cu flori, cuplurile scriu mesaje pe care le prind în “Copacul Jurămintelor”, iar maeştrii cofetari se întrec în creaţii care de care mai originale şi mai… dulci.

România – sunt îndrăgostiţi care îşi fac cadouri pe 14 februarie, iar alţii preferă ziua de 24 februarie pentru a-şi declara dragostea. Atunci sunt Dragobetele, o sărbătoare autohtonă. În trecut tinerii se întâlneau în faţa bisericii şi mergeau prin păduri pentru a culege fori de primăvară pe care le strângeau în buchete.

Foto: Shutterstock

Vezi şi:

Cele mai frumoase mesaje de Sf. Valentin

15 filme pe care să le vezi pe 14 februarie

Ce-ai putea să-i oferi partenerului?

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Diverse