Cine a fost… Zavaidoc?

Zavaidoc a fost unul dintre cei mai celebri interpreți de muzică de petrecere din România. A cântat la fel de bine romanțe, melodii populare sau cântece lăutărești.

În perioada interbelică, Zavaidoc a cucerit publicul românesc cântând, în stilu-i inconfundabil, în toate restaurantele celebre ale vremii.

Vârstnicii spun că localul 'Cireșica' vizavi Grădina Cișmigiu, celebru pentru protipendada vremii, ajunsese să fie atât de cunoscut datorită muzicii lui Zavaidoc, încât călătorii cu tramvaiul denumeau staţia după porecla celebrului muzicant.

Numele adevărat a lui Zavaidoc era Marin Teodorescu. Porecla de Zavaidoc și-a căpătat-o pe front în timpul primului război mondial, în timp ce cânta în spitalele de campanie alături de George Enescu.

Zavaidoc s-a născut la 8 martie 1896 la Pitești, tatăl său fiind celebrul lăutar al vremii Tănase Teodorescu.
La 3 octombrie 1916, Marin se înrolează Armată, iar peste doi ani se cere voluntar, împreună cu fratele său Vasile, în Regimentul 44 Infanterie, pentru a lupta pe front în Primul Război Mondial. Trei ani mai târziu în 1919, Zavaidoc făcea parte din trupele române care au ocupat Budapesta.

Cântecul lui Zavaidoc

Pentru că inflexiunile sale vocale erau deosebite, celebrul tenor al Operei Române, Dumitru Mihăilescu Toscani, i-a propus un loc în echipa de aur a genului liric… Zavaidoc refuză oferta. Muzica lăutărească îi era mai aproape de suflet, iar oamenii îl iubeau, îl respectau și-i ascultau melodiile de inimă albastră în orice local ar fi cântat. Ofertele curgeau, patronii localurilor se întreceau în a-l aduce să cânte în exclusivitate.

În anii 1925-1926 Zavaidoc a semnat primul contract, cu Casa de discuri Columbia, imprimând apoi peste 30 de discuri vinil, albume în care erau interpretate melodii precum vestitul 'Cântec al lui Zavaidoc', care i-au adus câștiguri de milioane de lei, apoi  'De când m-a aflat mulțimea', 'Dragostea e ca o râie', 'Foaie verde spic de grâu', 'Mărie și Mărioară', sau 'Pe deal, pe la Cornățel'. Oamenii îi cunoșteau melodiile, iar în restaurantele unde Zavaidoc cânta, nu se găseau mese și scaune libere. Câștiga foarte bine, mult mai bine decât dacă ar fi acceptat postul de tenor la operă. Oamenii stăteau în localuri până dimineața să-l asculte cântând pe marele Zavaidoc.

Într-un interviu, fiica lui, Constanța, spunea:  „Avea la Bucureşti trei maşini cu şofer. Cât cânta, şoferul stătea la o masă şi consuma orice, că plătea tata. Avea milioane, dar era darnic. Când trecea gunoierul pe stradă, îl chema în casă, deschidea şifonierul şi-i spunea să aleagă ce costum vrea! Le întreţinea şi pe nepoatele sale, dar ajuta cu bani şi studente de la Conservator.

Un dandy interbelic

Despre Zavaidoc se spune că era un bărbat chipeș, bine făcut, care trăia cu toată ființa muzica pe care o cânta. S-a căsătorit târziu, la 43 de ani, cu o fată mult mai tânără decât el, care i-a dăruit trei copii. Aleasa lui a trebuit să dea dovadă de multă toleranță și înțelegere, pentru că soțul ei, avea numeroase aventuri, era curtat și iubit de cele mai frumoase femei ale vremii și nu întotdeauna venea nopțile acasă.

În ziua de 4 aprilie 1944, bombardamentele forțelor aliate din cel de-al doilea război mondial distrug casa lui Zavaidoc din apropierea Gării de Nord, şi o omoară pe sora sa, Zoe, lăsându-l în grijă cu cei cinci copii ai acesteia. Zavaidoc se refugiază la Caracal, unde își găsește să cânte noaptea prin localuri. Pe la începutul iernii, în 1944 Zavaidoc s-a îmbolnăvit grav de rinichi. Pe 31 decembrie a fost internat în Spitalul Fiantropia, cu blocaj renal, greu de tratat în acele timpuri. A murit aproape orb, cu dureri cumplite pe data de 13 ianuarie 1945 şi a fost înmormântat în cimitirul Mânăstirii Cernica.

Florentina Mușat

Foto: Wikipedia

Citește și:

Poveștile cititoarelor: Alinușca – „Uneori, pentru a fi fericit, trebuie să știi să renunți'

O femeie a slăbit 15 kilograme după ce a renunțat la un obicei zilnic pe care mulți oameni îl au

Cum a schimbat cancerul de sân destinul Anei

Vezi şi cine au fost Iuliu Maniu, Nicolae Bălcescu şi George Enescu!

Citeşte şi despre Rasputin şi Napoleon Bonaparte!

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Avantaje.ro