Cetatile sasesti din jurul Brasovului

Daca mergi la Brasov sau in Poiana Brasov, nu rata aceste monumente medievale, poate mai putin cunoscute decat Castelul Bran, dar la fel de spectaculoase. Construite de catre sasii din zona – de obicei, in jurul bisericilor -, aceste cetati erau loc de refugiu in fata obisnuitelor atacuri turcesti sau tataresti.

Povestea unei fantani
La numai 15 km de Brasov, pe culoarul Rucar-Bran, se afla o veche cetate taraneasca, unica atat prin pozitia, cat si prin stilul ei arhitectonic – cetatea Rasnov. Dupa ce ai intrat in oraselul cu acelasi nume, va trebui sa ajungi pe Bulevardul Unirii, pentru ca, de aici, urcand in serpentine, sa poposesti dupa circa 15 minute la portile cetatii. Chiar de la intrare, poti admira intinderea sesului Barsei si crestele inzapezite ale Muntilor Baiului si Bucegi.
Desi prima atestare documentara dateaza din 1331, istoricii nu sunt prea siguri cand a fost construita. Situata pe drumul de veche traditie Brasov-Rucar-Campulung Muscel, care lega Transilvania de Tara Romaneasca, cetatea Rasnov a facut fata multor asedii de-a lungul timpului.

Zidurile ei au adapostit trupele lui Mihai Viteazul, care s-a oprit aici dupa infrangerea de la Miraslau (1600). Aparatorii ei au trebuit sa deschida portile o singura data, in anul 1612, din cauza lipsei de apa (cetatea se alimenta cu apa adusa din Rasnov). Tocmai acestei intamplari i se datoreaza constructia fantanii din incinta cetatii.
Legenda e nelipsita si aici, ca in orice alta cetate medievala. Se spune ca fantana, adanca de peste 150 de metri, a fost sapata in stanca dura, vreme de 17 ani, de catre doi prizonieri turci, carora li s-a promis in schimb eliberarea.

Plimbandu-te printre ruinele camerelor pentru provizii, de-a lungul zidurilor groase (cu galeriile de unde luptatorii rasnoveni aparau cetatea) sau la Ograda, locul unde se aduceau vitele la adapost, vei retrai atmosfera acelui ev mediu tumultuos.
O imagine la fel de sugestiva a cetatii de atunci ne-o ofera si muzeul din Rasnov, cu armele, uneltele, stampele si alte obiecte de epoca expuse aici.

Citiți și: Cetati România – bijuterii medievale des vizitate de turiști

Pe temelii de bazalt

In mica localitate Rupea, situata pe soseaua Brasov-Sighisoara, te intampina, de pe un deal impunator, ruinele unei alte cetati medievale. Intr-o prima mentionare scrisa, cetatea Rupea apare sub denumirea de Koholom, nume care se refera la roca pe care a fost ridicata: bazaltul. Va trebui sa urci si aici un drum ingust pana la portile cetatii, insa efortul iti va fi rasplatit din plin. Privelistea oferita de Dealurile Homoroadelor si de Podisul Hartibaciu este de neuitat.
Cetatea a fost construita cu incepere din anul 1324, in perioada rascoalei sasilor impotriva regelui Ungariei, Carol Robert de Anjou. Ulterior, locuitorii au mai adaugat constructiei initiale trei turnuri de aparare si doua curti interioare, folosite ca adapost. In prima curte, vei gasi o fantana adanca de 59 de metri, a carei apa nu a secat pana astazi. In schimb, cetatea a fost parasita inca din 1643, cand un incendiu devastator a transformat-o in ruine.

O biserica fortificata
Prin secolele XIV-XV, in satul Prejmer de azi (17 km N-E de Brasov) a fost ridicata o puternica cetate, al carei rol era de avanpost contra invaziilor pagane venite prin Pasul Buzau.
Cetatea, cladita in forma de cerc, avea ziduri groase de trei-patru metri, bastioane, porti de fier si poduri care se ridicau. In plus, era imprejmuita cu santuri adanci, care, in caz de primejdie, erau umplute cu apa. Astazi, din vechea cetate au mai ramas doar biserica si zidurile exterioare, excelent restaurate. Biserica, construita de cavalerii teutoni in stil bizantin, a fost dedicata initial tot ritului bizantin.
Dupa alungarea cavalerilor teutoni (1224) si colonizarea Tarii Barsei cu sasi, lacasul a devenit reformat. Cu adevarat remarcabile sunt cele 270 de camarute, dispuse pe trei niveluri, ca niste faguri, in interiorul zidurilor cetatii. Fiecare familie avea cate o astfel de camaruta, folosita ca adapost in cazul in care cetatea era asediata. Pe timp de pace, acestea erau folosite ca depozite de alimente. Au fost construite doua randuri de ziduri, iar la 1540 cetatii i s-a adaugat o barbacana (tunel prevazut cu un grilaj), lunga de 30 de metri. Intregul complex a fost refacut in 1960, pastrandu-se aspectul original.
Cetatea Harman
La numai opt km de Prejmer, insa spre vest, se afla satul Harman si, chiar in mijlocul acestuia, cetatea a carei istorie incepe in secolul al XIII-lea. Atunci, saxonii colonizati aici au construit biserica originala. Conform obiceiului, biserica era inconjurata de ziduri cu metereze puternice si turnuri de aparare.

Turla a fost construita in sectiune patrata, cu o cripta de forma unei cruci si doua capele exterioare. Ca si la Prejmer, intrarea se face printr-o lunga barbacana – influenta a stilului arhitectonic cistercian, care se poate regasi in ferestrele rotunde ale portii, precum si la alte biserici fortificate transilvane (Halmeag sau Bartolomeu). Capela sudica si-a pastrat forma initiala, insa capela dinspre nord a fost reconstruita in secolul al XV-lea. Intregul ansamblu a fost completat ulterior cu un masiv turn de aparare, pe partea vestica.
Tot în această zonă se află și Cetatea Făgăraș

Text si foto: Catalin Ciolca

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Vacanta