Cetatile sasesti din jurul Brasovului

Daca mergi la Brasov sau in Poiana, nu rata aceste monumente medievale, poate mai putin cunoscute decat Castelul Bran, dar la fel de spectaculoase. Construite de catre sasii din zona – de obicei, in jurul bisericilor -, aceste cetati erau loc de refugiu in fata obisnuitelor atacuri turcesti sau tataresti.

Povestea unei fantani
La numai 15 km de Brasov, pe culoarul Rucar-Bran, se afla o veche cetate taraneasca, unica atat prin pozitia, cat si prin stilul ei arhitectonic – cetatea Rasnov. Dupa ce ai intrat in oraselul cu acelasi nume, va trebui sa ajungi pe Bulevardul Unirii, pentru ca, de aici, urcand in serpentine, sa poposesti dupa circa 15 minute la portile cetatii. Chiar de la intrare, poti admira intinderea sesului Barsei si crestele inzapezite ale Muntilor Baiului si Bucegi.
Desi prima atestare documentara dateaza din 1331, istoricii nu sunt prea siguri cand a fost construita. Situata pe drumul de veche traditie Brasov-Rucar-Campulung Muscel, care lega Transilvania de Tara Romaneasca, cetatea Rasnov a facut fata multor asedii de-a lungul timpului.

Zidurile ei au adapostit trupele lui Mihai Viteazul, care s-a oprit aici dupa infrangerea de la Miraslau (1600). Aparatorii ei au trebuit sa deschida portile o singura data, in anul 1612, din cauza lipsei de apa (cetatea se alimenta cu apa adusa din Rasnov). Tocmai acestei intamplari i se datoreaza constructia fantanii din incinta cetatii.
Legenda e nelipsita si aici, ca in orice alta cetate medievala. Se spune ca fantana, adanca de peste 150 de metri, a fost sapata in stanca dura, vreme de 17 ani, de catre doi prizonieri turci, carora li s-a promis in schimb eliberarea.

Plimbandu-te printre ruinele camerelor pentru provizii, de-a lungul zidurilor groase (cu galeriile de unde luptatorii rasnoveni aparau cetatea) sau la Ograda, locul unde se aduceau vitele la adapost, vei retrai atmosfera acelui ev mediu tumultuos.
O imagine la fel de sugestiva a cetatii de atunci ne-o ofera si muzeul din Rasnov, cu armele, uneltele, stampele si alte obiecte de epoca expuse aici.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Vacanta