Cele mai nebunești păcăleli de 1 aprilie: de la livada cu spaghete, la prăbușirea Turnului din Pisa

cele mai credibile pacaleli de 1 aprilie

De unde provine această zi cu păcăleli de 1 aprilie? Unii istorici sugerează că Zilei Păcălelilor ar putea avea rădăcini în festivaluri străvechi care sărbătoreau sosirea primăverii, cum ar fi festivalul roman al Hilariei, care includea jocuri și măști, sau festivalul medieval european al „Nebunilor', în care erau inversate rolurile sociale pentru o zi. Aceste sărbători implicau adesea glume și deghizări, fiind posibile precursoare ale tradiției moderne a Zilei Păcălelilor. Iată care au fost cele mai credibile păcăleli de 1 aprilie de-a lungul timpului: 

În mai toate țările lumii – cu excepția celor din Orient – ziua de 1 aprilie este în mod tradițional o zi în care oamenii își fac mici farse unii altora. Un obicei al glumelor ” nesărate” apărut în Europa dar care a traversat rapid oceanul și a fost îmbrățișat cu entuziasm și dincolo de el.

Ziua păcălelilor (sau Ziua nebunilor, cum mai este denumită) se crede că ar avea la origine momentul schimbării zilei în care se sărbătorea Anul Nou. În Calendarul iulian, Anul nou se sărbătorea pe 1 aprilie. În 1582, când Papa Grigorie al XIII-lea a făcut trecerea la noul calendar care îi poartă numele (Calendarul gregorian), s-a stabilit că Anul Nou se va sărbători pe 1 ianuarie. Cum o schimbare așa de mare și importantă nu avea cum să fie acceptată cu ușurință de toată lumea, „din prima', mulți au continuat să celebreze Anul Nou pe 1 aprilie. Și, bineînțeles, să fie considerați „nebuni' de ceilalți, care s-au adaptat imediat modificării.  În trecerea timpului, a trimite urări de Anul Nou pe 1 aprilie a devenit o păcăleală și un motiv de amuzament și, treptat, păcălelile s-au diversificat. Reușite sau nesărate, păcălelile de 1 aprilie probează până la urmă ingeniozitatea și umorul celui care le născocește și naivitatea celui care se încrede în ele.

În vremuri mai bune decât cele pe care le trăim în prezent, oamenii s-ar fi amuzat de păcăleli. Sau le-ar fi apreciat pe cele făcute „în stil mare'. Acum nu prea mai este cazul de așa ceva… Iată ce păcăleli au rămas de-a dreptul antologice:

SUA: în 1940, un respectabil institut din Philadelphia a emis pe 31 martie un comunicat care anunța că a doua zi, la ora 15, va veni Apocalipsa. Și cu precizarea că nu este păcăleală de 1 aprilie! Panica generală de după difuzarea comunicatului în mass media a luat sfârșit abia la intervenția astronomilor care au negat gogomănia.

Olanda: o televiziune anunța, în 1950, prăbușirea Turnului din Pisa, capodoperă a arhitecturii medievale italiene.

Marea Britanie: în 1957 BBC difuzează un reportaj cât se poate de credibil – cu imagini „de la fața locului' – despre o livadă din Elveția în care se cultivă spaghetti și tăiței. Urmarea: oamenii au început să sune și întrebe de unde pot cumpăra puieți de astfel de pomi…

Foto: Shutterstock

Citeste și:

De ce înșală bărbații și femeile? 495 de femei și bărbați au răspuns!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Timp Liber