Ceaușescu era adeptul unui stil de viață foarte sănătos. Care era obiceiul zilnic la care nu renunța nici în ruptul capului

Nicolae Ceaușescu a pus mare preț pe sănătatea proprie, motiv pentru care trăia ca la carte. Își făcea analizele regulat și, în cea mai mare parte a vieții, nu s-a confruntat cu de afecțiuni grave. În ultimii 10 ani, însă, s-a îmbolnăvit de diabet, boală moștenită de la părinții lui.

Cum arăta meniul zilnic al lui Nicolae Ceaușescu

Potrivit historia.ro, fostul dictator mânca la ore fixe și avea un regim alimentar echilibrat, în cadrul căruia privilegia legumele și lactatele. Nu bea cafea, alcool doar ocazional, nu fuma, nu consuma băuturi acidulate și nici alte dulciuri în afara celor preparate în casă.

Suzana Andreiaş, menajera familiei Ceaușescu, a dezvăluit că nu se aproviziona din comerț, ci de la Sectorul protocol, creat special pentru a-i deservi pe demnitari.

În general, la micul-dejun dictatorul mânca șuncă de Praga, salam, brânză, caşcaval, ouă. Fostul președinte nu avea tabietul cafelei de dimineață, preferând, în schimb ceai cu lapte.

Potrivit sursei sus-menționate, fosta menajeră a soților Ceaușescu a mai dezvăluit că „Ceauşescu nu era pretenţios la mâncare. Dacă ştiai să i-o faci gustoasă şi cu buruieni multe, era minunat. Îi plăcea ciorba de lobodă, făcută cu zarzavat, acrită cu borş, îi plăcea ciorba de salată, ciorba de ştevie, mâncarea de spanac, spanac piure cu ouă ochiuri, urzici… mânca mai mereu din astea“, povestea Suzana Andreiaș.

Carnea își făcea loc în meniul Ceaușeștilor doar sâmbăta și duminica, mai rar în cursul săptămânii. Dintre specialitățile bucătarului, Ceaușescu prefera budinca din clătite și spanac, pulpele de pui umplute, piftia de crap, știuca umplută cu carne de crap sau șalău și papricașul de pui.

Desertul preferat: plăcintă cu brânză sau minciunele

Nicolae Ceaușescu prefera deserturile făcute în casă, dintre care la loc de cinste se găseau plăcina de brânză și minciunelele. “La desert, voiau dulciuri făcute în casă: plăcintă cu brânză sau minciunele, care le plăceau mult. Făceam minciunele cu cocă, cu ou, cu un pic de oțet ca să fie fragede. Coca o întindeam ca pe o foaie de tăiței, mult mai subțire decât o foaie de tăiței, o tăiam cu o formă de melc sau trandafir și o puneam în ulei, la prăjit. Ieșea o floare mare cât o farfurie. Eu i-am învățat cu desertul ăsta“, a mai dezvăluit Suzana Andreiaș, potrivit sursei citate.

Elenei Ceaușescu îi plăcea coliva

Mai mult decât minciunelele și plăcinta, Elenei Ceaușescu îi plăcea coliva. Ea însăși a învățat-o pe Suzana Andreiaș cum se prepară coliva, aceasta din urmă fiind din Ardeal, regiune unde nu se face colivă la pomeni, ci se oferă colaci.

Obiceiul zilnic la care Ceaușescu nu renunța nici în ruptul capului

Potrivit historia.ro, Ştefan Andrei, fost ministru de Externe, a dezvăluit în cartea „I se spunea Machiavelli. Ştefan Andrei în dialog cu Lavinia Betea” că Ceaușescu avea un obicei sfânt, acela al somnului de prânz: „Chiar peste hotare, prefera să nu mănânce, dar să doarmă. După-amiaza, când se trezea, nu se activa imediat sută la sută. Dacă te chema la prima oră după somn, era dificil, mofturos“, povestea fostul ministru de Externe.

Această relatare este confirmată și de cea a fostei menajere a soților Ceaușescu: „Tovarăşul Ceauşescu dormea o oră şi jumătate, două, când venea acasă, în fiecare zi. Dacă venea la două acasă, dormea până pe la cinci“, a dezvăluit Suzana Andreiaș.

Citeste si

O poză pe care Regina Elisabeta o vrea dispărută: familia Ceaușescu la Palatul Buckingham

Ce frumoasă era ultima iubită a lui Nicușor Ceaușescu! Dana Radu l-a îngrijit până în ultima sa clipă de viață

Cum arată singura femeie care a făcut-o geloasă pe Elena Ceaușescu? A scos-o din cinematografie: „Mă ura. Pur şi simplu, eram …'

Adevărul poveștii de iubire dintre Nicu Ceaușescu și soprana Daniela Vlădescu: „Am primit amenințări că voi fi distrusă'

Foto: profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Vedete