Ce se întâmplă dacă nu pui limite sănătoase cu cei din jur?

În viața noastră plină de provocări și interacțiuni, limitele sănătoase reprezintă o piatră de temelie esențială pentru bunăstarea noastră mentală și emoțională. Ele ne oferă un cadru în care să ne protejăm și să ne afirmăm nevoile și valorile personale, stabilind astfel standardele pentru relațiile noastre și modul în care interacționăm cu lumea din jurul nostru.

Limitele te ajută să delimitezi un raport corect cu oricine, în orice mediu și te ajută să simți că ești în controlul propriei persoane, fără să faci compromisuri pe care nu ți le dorești.
Cum ar fi să nu ne simțim nevoiți să acceptăm întâlnirile care nu ne aduc nicio satisfacție? Cum ar fi să putem spune clar când ceva ne deranjează sau să aducem la cunoștință că ne simțim deranjați? Cum ar fi să nu lăsăm să fim abuzați? Cum ar fi dacă am face tot ce ne propunem? Pare ideal, dar lucrurile acestea sunt posibile în momentul în care înveți să comunici limitele. Dar ca să poți face asta trebuie în primul rând să te cunoști și să fii cât se poat de sincer cu tine.

PRIMUL PAS – FII ATENT CU TINE

Cum îți dai seama că o limită ți-a fost încălcată? Nu te simți bine! Simplu: nu te simți bine că ai zis ce ai zis sau că ai făcut ce ai făcut sau că ai acceptat ceva de dragul' altcuiva. În momentul ăla trebuie să te gândești și să fii sincer: ce anume din ce s-a întâmplat mi-a creat neplăcere? Faptul că mă simt obligat să fiu prezent la fiecare masă de Crăciun cu familia când de fapt aș vrea să merg cu partenerul în vacanță? Asta înseamnă că vrei să petreci momentele cheie ale anului alături de partener!
Mă simt presat să stau peste program la muncă și asta mă nemulțumește? Înseamnă că pun preț pe timpul meu personal și nu sunt dispus să îl ofer în orice condiții.
Dacă reușim să fim atenți la momentele în care ne simțim inconfortabili cu ceea ce ni se întâmplă, atunci reușim să ne dăm seama că limitele noastre au fost încălcate!

Semne că ai nevoie de limite:
• Te simți copleșit
• Ai resentimente față de oameni pentru că îți cer ajutorul
• Eviți să vorbești la telefon și să interacționezi cu oameni despre care crezi că ți-ar putea cere ceva
• Te simți epuizat
• Visezi frecvent cu ochii deschiși să lași totul baltă și să dispari
• Nu ai timp pentru tine

ÎN RAPORT CU CE AR TREBUI SĂ PUNEM LIMITE?

În mod special în acord cu valorile personale! Adică cu acele lucruri de la care nu vrem să facem rabat pentru că atunci când punem accent pe ele, simțim că trăim viața cu sens! Dacă una dintre valorile principale este familia, e normal să mă simt inconfortabil să stau peste program pentru că știu că acel timp petrecut în plus la muncă, scade din timpul petrecut alături de familie, iar asta mă distanțează de lucrurile care mă fac să simt că viața are sens pentru mine.
Atenție: o valoare nu trebuie justificată! Nu trebuie să ofer explicații de ce familia e mai importantă decât munca. Pur și simplu este și dorești ca acest lucru să fie respectat ca atare.
În momentul în care tu ești conștient de valorile tale, nu îți va părea rău să comunici limite în raport cu acestea. Dar provocarea e să fii conștient de valorile tale. Pentru ce trăiești? Care e scopul tău pe pământ? Ce te face fericit? De la ce anume nu vrei să renunți ca parte din identitatea ta? Dacă ești conștient de care îți sunt valorile tale atunci vei fi dispus inclusiv la compromisuri și efort suplimentar, dar care să servească în finalul acestor valori, care să te facă să simți că are sens pentru ce accepți și faci tot ce faci.

ÎMI COMUNIC LIMITELE DAR NU ÎMI SUNT RESPECTATE

Motive pentru care oamenii nu îți respectă limitele:
• Nu te iei nici tu în serios
• Nu îi tragi pe oameni la răspundere
• Îți ceri iertare pentru că impui limite
• Permiți prea multă flexibilitate
• Te exprimi într-o manieră lipsită de claritate
• Nu ai formulat limitele în cuvinte (sunt toate în mintea ta)
• Pleci de la premiza că este suficient că enunți limitele o singură dată
• Pleci de la premiza că oamenii își vor da seama de ceea ce dorești și de ce ai nevoie în funcți de modul în care acționezi atunci când încalcă o limită
Ei bine, limitele trebuie comunicare înainte de toate! Cum? Făcând opusul celor de mai sus, adică nu pleci de la premiza că oamenii își vor da seama pur și simplu! Nicidecum! Cu toții avem reprezentări diferite ale realității și de multe ori nu știu că îți cer sau fac ceva ce te deranjează. Poate sunt conștienți dar dacă văd că nu spui nimic, trag concluzia că nu te-a deranjat.

Prima responsabilitate este a ta: să-ți comunici limitele într-un mod clar, ori de câte ori simți că e nevoie, specificând urmările nerespectării acestora. Apoi ține de tine să te iei în serios, adică să arăți că în primul rând tu îți respecți limitele comunicate și nu setezi un grad de flexibilitate prea ridicat.

UNDE POT SĂ-MI IMPUN LIMITELE? SIMT CĂ NU POT FACE ASTA CU APROPIAȚII

Oriunde și cu oricine: familia, relațiile romantice, prieteniile, munca, rețelele sociale, ș.a.m.d.
Dacă soacra vine în vizită neanunțată și asta te deranjează poți spune clar: Prefer ca de acum înainte să mă anunți înainte să vii la noi cu câteva ore fiindcă e posibil să fim plecați sau să dorm și astfel se crează o neplăcere de ambele părți.' Dacă acest episod se repetă, e de datoria ta să repeți această limită. Insă dacă a doua oară se întâmplă același lucru, e responsabilitatea ta să arăți care sunt urmările nerespectării limitei: nu răspunzi la ușă!
Da, poate părea crud din exterior dar tu ești responsabil să îți respecți limita impusă și să arăți care sunt urmările. Poți spune următoarea zi că erai plecat sau că dormeai, dar ideea e că ai transmis un mesaj care întărește limita pe care ai comunicat-o. Altfel ghici ce se va întâmpla? Soacra va continua mereu să vină neanunțată deși pe bună dreptate ai comunicat de la început destul de clar cum dorești să se desfășoare lucrurile. Oamenii nu pun preț pe ce le-ai spus pentru că nici tu nu pui preț pe ce spui. Și cum pui preț? Arătând că există un cost' al nerespectării limitelor.

Munca peste program
Dacă la muncă se creează o obișnuință din a fi ținut peste program, poți spune: După ora 18:00 nu mai pot sta, trebuie să îmi duc copilul la pregătire în timp util. Dacă sunt lucruri suplimentare ce necesită timp și atenție mă voi ocupa începând de mâine dimineață!' Am mai auzit situații în care ești sfătuit' de la locul de muncă ca în astfel de situații să se ocupe partenerul sau bunicii. Nu superiorul trebuie să îți dicteze ce și cum să faci în viața ta privată. În fond, nici nu ești obligat să spui motivul pentru care nu poți sau nu vrei să stai peste program, dar dacă o faci, cu atât mai mult arăți care sunt prioritățile personale în timpul personal.
Nu vreau să îndemn oamenii să demisioneze imediat ce limitele nu le sunt respectate, dar vreau să devină conștienți că ține de ei să ceară ca aceste limite să fie luate în considerare. Să se discute o cale de mijloc benefică ambelor părți! Trăim într-o eră în care poți să te duci în paralel la alte interviuri și să vezi, comunicând de la început, dacă în alte medii ți-ar fi respectate limitele personale.
În fond limitele te ajută să simți că duci o viață în acord cu ceea ce te face fericit și împlinit și te distanțează de momentele în care faci compromisuri nesatisfăcătoare. Astfel ajungi să îți asumi responsabilitatea vieții și să nu ai motive pentru care să te plângi că viața nu e așa cum îți dorești.

Material realizat de Ciprian Cucu, fizionomist, psiholog, coach, consultant în dezvoltare personală, citirea chipului uman&limbajul trupului.

www.fizionomie.ro

Simți mereu nevoia să-i salvezi pe ceilalți? Ai Sindromul Salvatorului

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Relatii